kiła kapusty
Kilastor F1 – zdrowotność, plon i przechowywanie [VIDEO]
Co zrobić, gdy na polu zaczyna pojawiać się kiła kapusty? Od wielu lat w programach hodowlanych firmy Syngenta znajdują się odmiany odporne na...
Kiła kapusty – zagrożenie dla warzyw kapustnych
W ostatnich latach znacznie wzrosło nasilenie kiły kapusty i obecnie jest to jedna z najgroźniejszych jednostek chorobowych na świecie. Może doprowadzić do 100-procentowych strat,...
Zabiegi ochrony w uprawie warzyw kapustnych – komunikat warzywniczy PROCAM
Choć pogoda w tym roku kapryśna, to tam gdzie jest to możliwe, odbywają się intensywne prace związane z sadzeniem rozsady warzyw kapustnych. Przypominamy o...
Kiła kapusty nadal jest problemem
Kiła kapusty to groźna choroba wielu roślin z rodziny kapustowatych. Sprawcą jest organizm Plasmodiophora brassicae. Jest organizmem polifagicznym, czyli ma zdolność infekcji wielu gatunków...
Kiła kapusty nadal groźna – WIDEO
Plasmodiophora brassicae wywołująca kiłę kapusty to patogen powszechnie występujący w Polsce, szczególnie w rejonach intensywnej produkcji warzyw kapustnych i rzepaku ozimego.
Rośliny mogą być porażane...
Choroby młodych warzyw
Wiosną warunki pogodowe są często dalekie od optymalnych do wzrostu, dlatego rośliny często znajdują się w stanie stresu i są podatniejsze na patogeny. Dodatkowo...
Kapusta i ogórek (nie tylko) do kiszenia
3 lutego br. w Charsznicy, w małopolskiej stolicy kapusty, odbyło się szkolenie warzywnicze organizowane przez sklep przemysłowy Magdaleny i Marcina Garus oraz firmy Agrii...