marnowanie żywności
Brak pracowników sezonowych skutkuje marnotrawstwem żywności
Niedobory siły roboczej to niewątpliwie pogłębiający się problem. Wraz z biegiem lat ubytki pracowników są coraz bardziej dotkliwe i dotyczą coraz to większe grono...
Psychologia pomaga w sprzedaży warzyw o niedoskonałym kształcie
Wyjaśnianie konsumentom, dlaczego kupowanie krzywej marchewki jest dobre dla środowiska, sprawia, że akceptują jej wady. Ten przejrzysty przekaz, w połączeniu z podejściem sprzedażowym polegającym...
WojnaWarzyw.pl – jak dobrze sprzedać warzywa z odsortu w duchu zero waste?
Od listopada tego roku na stołecznym rynku usług pojawiła się nowa firma oferująca dostawy świeżych warzyw do domu klienta. Tym co ją wyróżnia jest...
Instalacja artystyczna z 30 t marchwi wysypanych na ulicę Londynu
„Grounding” to dyplomowa instalacja artystyczna autorstwa Rafaela Pereza Evansa, którą było w istocie 30 ton marchwi wyrzuconej przed drzwiami jego uczelni w Londynie.
Artyści zazwyczaj...
Dania: Aldi chce walczyć z marnowaniem żywności
Aldi Denmark ogłosiło , że będzie sprzedawać owoce i warzywa po niższych cenach we wszystkich sklepach w kraju w połączeniu z aplikacją Too Good To...
Marnowanie żywności – dlaczego warzywa i owoce pozostają w gospodarstwach lub wypadają z rynku?
Naukowcy z amerykańskiego Departamentu Rolnictwa ds. Badań ekonomicznych (ERS) zidentyfikowali szereg czynników ekonomicznych, które wpływają na producentów lub dystrybutorów w ich decyzjach dotyczących utraty...
ARiMR nie dopuściła do zmarnowania 360 ton żywności
Jak podaje na swoich stronach ARiMR Dzięki szybkiej reakcji władz Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz zastosowaniu odpowiedniego podejścia do kwestii obrotu żywnością w...
Wielka Brytania – wielkie marnowanie żywności
Brytyjczycy coraz więcej żywności wyrzucają do śmietnika. W przypadku niektórych warzyw skala jest naprawdę duża.
W latach 2012-2015 ilość wyrzucanej żywności z brytyjskich domach zwiększyła...