Wszystkich producentów kalafiora i brokułu zachęcamy do przeczytania nowej publikacji, przygotowanej przez zespół redaktorów czasopisma "Warzywa". Nowa publikacja zawiera szereg cennych informacji na temat...
Koncentracja uprawy warzyw kapustnych (a zwłaszcza kapusty) w naszym kraju jest bardzo duża. Tymczasem presja chorób i szkodników w gospodarstwach wyspecjalizowanych stale rośnie. O...
Wysokie wymagania rynku, dotyczące poziomu pozostałości ś.o.r. zmuszają producentów warzyw do poszukiwania nowych metod ochrony, które ograniczyłyby liczbę zabiegów wykonywanych konwencjonalnymi insektycydami. Coraz większą...
Pojawiły się pierwsze osobniki mączlika warzywnego (Aleyrodes proletella) na plantacjach gruntowych kapusty białej głowiastej w fazie BBCH 16-17 wysadzonych w pierwszej dekadzie maja. Nie...
W uprawach warzyw w tunelach, szczególnie tych wczesnych sporo krwi może napsuć plantatorom turkuć podjadek. W tym sezonie małopolscy ogrodnicy już obserwują korytarze drążone...