Założenia integrowanej ochrony roślin ograniczają do minimum stosowanie środków chemicznych promując stosowanie różnorakich metod służących zapobieganiu rozwoju patogenów i ich zwalczanie. Czy jest możliwe...
Fasola może być zainfekowana przez patogeny. Najbardziej prawdopodobnym sprawcą może być grzyb Sclerotinia sclerotiorum.
Patogen atakuje wszystkie organy roślin, głównie łodygi i strąki. Na tkankach...
W strategii zabiegów przeciwko agrofagom w produkcji marchwi przestrzegamy m.in. dwóch zasad. Po pierwsze – lepiej zapobiegać niż leczyć, a po drugie – zmieniać...
Zapraszamy do pierwszego z cyklu komunikatów warzywniczych przygotowanych przez doradców z firmy PROCAM. Dzisiejszy dotyczy aktualnych zagrożeń i zaleceń dla dwóch gatunków tj.: marchwi,...
Jeszcze niedawno całkiem dobrze wyglądające rośliny i rokujące wysoki plon nagle zaczęły więdnąć (fot. 1). Ogrodnicy wyłamywali zwiędłe pędy, niestety za tym mechanicznym działaniem...
Obecny sezon to czas dobrej koniunktury dla produkcji kapusty głowiastej. Znaczący wzrost powierzchni nasadzeń tego warzywa nie spowodował obniżki cen, za co z całą...