Strona główna Tagi SGGW

SGGW

21. edycja Dni Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego

W dniach 19 i 20 maja na terenie uczelnianego kampusu na Ursynowie odbyły się Dni Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.  Podczas dwudniowego święta uczelni...

100-lat ogrodnictwa w SGGW [Zdjęcia]

W piątek, 15 października wykładowcy, pracownicy, absolwenci Wydziału Ogrodniczego SGGW oraz zaproszeni goście spotkali się podczas uroczystych obchodów 100-lecia ogrodnictwa w SGGW. Z tej okazji...

ZAPROSZENIE 100-lat ogrodnictwa w SGGW

W imieniu komitetu organizacyjnego zapraszamy wszystkich absolwentów Wydziału Ogrodniczego SGGW na uroczyste obchody 100-lecia ogrodnictwa w SGGW. Już dzisiaj warto zarezerwować sobie piątek 15 października...

Prof. dr hab. Michał Jerzy Zasada – nowym rektorem SGGW

30 czerwca 2020 roku kolegium elektorów wybrało 22. rektora Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, którym został prof. dr hab. Michał Jerzy Zasada. Czteroletnia...

Droga do e-learningu w rolnictwie

Dołączenie do ponad 12 000 użytkowników społeczności „e-Agriculture”? Zdalne studiowanie weterynarii na jednym z holenderskich uniwersytetów? A może wybór spośród kierunków lub kursów na...

Komunikat w sprawie współpracy przy organizacji branżowego wydarzenia ogrodniczego

Organizatorzy MTAS i konferencji FruitPRO (BASF Polska i Samodzielny Zakład Sadownictwa SGGW w Warszawie) oraz Targów Technologii Sadowniczych i Warzywniczych HORTI-TECH (Targi Kielce SA...

Na SGGW wymyślono żelki z warzyw

Na Wydziale Nauk o Żywności SGGW powstała alternatywa dla popularnych słodyczy – żelków. Studentki WNoŻ wyprodukowały żelki na bazie koncentratów warzywnych z marchwi oraz...

Sygnał z serca rośliny

O tym, że rośliny przeprowadzają proces fotosyntezy, wiedzą wszyscy, podobnie jak to, że jego produktami są cukry i tlen. Dopiero od niedawna jednak wiemy,...

XV Jubileuszowy Dzień Ziemniaka

Ponad 500 uczestników, kilkadziesiąt stoisk firm oferujących środki do produkcji rolnej, poletka pokazowe oraz interesujący cykl wykładów i pokazów – tak można pokrótce podsumować...

Prądem w owoce i warzywa

Mrożenie, suszenie, pasteryzacja? Naukowcy wciąż szukają nowych, doskonalszych metod zabezpieczających żywność przed zepsuciem. Jedną z nich jest wykorzystanie pola elektrycznego i ultradźwięków. Pole o...