SGGW
21. edycja Dni Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego
W dniach 19 i 20 maja na terenie uczelnianego kampusu na Ursynowie odbyły się Dni Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Podczas dwudniowego święta uczelni...
100-lat ogrodnictwa w SGGW [Zdjęcia]
W piątek, 15 października wykładowcy, pracownicy, absolwenci Wydziału Ogrodniczego SGGW oraz zaproszeni goście spotkali się podczas uroczystych obchodów 100-lecia ogrodnictwa w SGGW.
Z tej okazji...
ZAPROSZENIE 100-lat ogrodnictwa w SGGW
W imieniu komitetu organizacyjnego zapraszamy wszystkich absolwentów Wydziału Ogrodniczego SGGW na uroczyste obchody 100-lecia ogrodnictwa w SGGW.
Już dzisiaj warto zarezerwować sobie piątek 15 października...
Prof. dr hab. Michał Jerzy Zasada – nowym rektorem SGGW
30 czerwca 2020 roku kolegium elektorów wybrało 22. rektora Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, którym został prof. dr hab. Michał Jerzy Zasada. Czteroletnia...
Droga do e-learningu w rolnictwie
Dołączenie do ponad 12 000 użytkowników społeczności „e-Agriculture”? Zdalne studiowanie weterynarii na jednym z holenderskich uniwersytetów? A może wybór spośród kierunków lub kursów na...
Komunikat w sprawie współpracy przy organizacji branżowego wydarzenia ogrodniczego
Organizatorzy MTAS i konferencji FruitPRO (BASF Polska i Samodzielny Zakład Sadownictwa SGGW w Warszawie) oraz Targów Technologii Sadowniczych i Warzywniczych HORTI-TECH (Targi Kielce SA...
Na SGGW wymyślono żelki z warzyw
Na Wydziale Nauk o Żywności SGGW powstała alternatywa dla popularnych słodyczy – żelków. Studentki WNoŻ wyprodukowały żelki na bazie koncentratów warzywnych z marchwi oraz...
Sygnał z serca rośliny
O tym, że rośliny przeprowadzają proces fotosyntezy, wiedzą wszyscy, podobnie jak to, że jego produktami są cukry i tlen. Dopiero od niedawna jednak wiemy,...
XV Jubileuszowy Dzień Ziemniaka
Ponad 500 uczestników, kilkadziesiąt stoisk firm oferujących środki do produkcji rolnej, poletka pokazowe oraz interesujący cykl wykładów i pokazów – tak można pokrótce podsumować...
Prądem w owoce i warzywa
Mrożenie, suszenie, pasteryzacja? Naukowcy wciąż szukają nowych, doskonalszych metod zabezpieczających żywność przed zepsuciem. Jedną z nich jest wykorzystanie pola elektrycznego i ultradźwięków. Pole o...