żywność ekologiczna
Polska bardziej ekologiczna w 2030 roku
Komisja Europejska pod koniec stycznia podsumowała dane o rozwoju unijnego rolnictwa ekologicznego w ostatnich latach. Cel dla całej Unii Europejskiej to jedna czwarta wszystkich...
EKO WARZYWA 2022 – zapis z webinarium z dnia 9.02.2022 r.
Rolnictwo ekologiczne jest szybko rozwijającym się sektorem unijnego rolnictwa, co jest bezpośrednim skutkiem większego zainteresowania konsumentów produktami ekologicznymi. W dniu 9 lutego 2022 wspólnie...
Rośnie popyt na żywność ekologiczną
W minionym roku na rynku żywności ekologicznej obserwowaliśmy niepokój spowodowany pandemią i inflacją. Jednocześnie zwiększała się dostępność produktów bio, głównie dzięki rozszerzaniu oferty w...
Nowa ustawa o rolnictwie ekologicznym a oznaczenia „eko” i „bio” w reklamach
Trwają prace nad nowymi przepisami o rolnictwie ekologicznym, które mają zacząć obowiązywać z początkiem 2022 roku. Procedowana ustawa rozszerza obowiązujący zakres kar za niesłuszne sugerowanie, że...
Targi Żywności Regionalnej i Ekologicznej
Od wczoraj w Poznaniu na terenie MTP trwają Targi Żywności Regionalnej i Ekologicznej. Wydarzenie jest okazją do spróbowania tradycyjnej i ekologicznej kuchni z różnych...
Żywność ekologiczna smakuje nam coraz bardziej
Segment żywności ekologicznej w Polsce dynamicznie rośnie. W latach 2011-2018 jego wartość wzrosła w Polsce trzykrotnie i, w 2018 roku przekroczyła 1 miliard złotych...
Międzynarodowa Konferencja Ekologiczna
W stacji doświadczalnej firmy Rijk Zwaan w Welver, w Niemczech, 5 września br. odbywa się Międzynarodowa Konferencja Ekologiczna - Simply Organic. Wśród prelegentów jest...
BIOContracting w Nadarzynie
Od 18 do 20 maja w centrum targowo-kongresowym Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie odbyła się druga edycja Targów BIOContracting. Impreza była skierowana do producentów...
Parlament Europejski za produkcją organiczną
Parlament Europejski 466 głosami "za", przy 124 głosach "przeciw" i 50 wstrzymujących się przyjął nowe rozwiązania dotyczące organicznej (ekologicznej) produkcji. Ma to zapewnić, między...
Konsumpcja żywności ekologicznej w Europie nadal rośnie
Konsumpcja żywności ekologicznej w Europie wygenerowała sprzedaż o wartości 33,500 milionów euro w 2016 r .; o 11,4% więcej niż rok wcześniej. 30,700 milionów...