Strona główna Tagi żywność ekologiczna

żywność ekologiczna

Polska bardziej ekologiczna w 2030 roku

Komisja Europejska pod koniec stycznia podsumowała dane o rozwoju unijnego rolnictwa ekologicznego w ostatnich latach. Cel dla całej Unii Europejskiej to jedna czwarta wszystkich...

EKO WARZYWA 2022 – zapis z webinarium z dnia 9.02.2022 r.

Rolnictwo ekologiczne jest szybko rozwijającym się sektorem unijnego rolnictwa, co jest bezpośrednim skutkiem większego zainteresowania konsumentów produktami ekologicznymi. W dniu 9 lutego 2022 wspólnie...

Rośnie popyt na żywność ekologiczną

W minionym roku na rynku żywności ekologicznej obserwowaliśmy niepokój spowodowany pandemią i inflacją. Jednocześnie zwiększała się dostępność produktów bio, głównie dzięki rozszerzaniu oferty w...

Nowa ustawa o rolnictwie ekologicznym a oznaczenia „eko” i „bio” w reklamach

Trwają prace nad nowymi przepisami o rolnictwie ekologicznym, które mają zacząć obowiązywać z początkiem 2022 roku. Procedowana ustawa rozszerza obowiązujący zakres kar za niesłuszne sugerowanie, że...

Targi Żywności Regionalnej i Ekologicznej

Od wczoraj w Poznaniu na terenie MTP trwają Targi Żywności Regionalnej i Ekologicznej. Wydarzenie jest okazją do spróbowania tradycyjnej i ekologicznej kuchni z różnych...

Żywność ekologiczna smakuje nam coraz bardziej

Segment żywności ekologicznej w Polsce dynamicznie rośnie. W latach 2011-2018 jego wartość wzrosła w Polsce trzykrotnie i, w 2018 roku przekroczyła 1 miliard złotych...

Międzynarodowa Konferencja Ekologiczna

W stacji doświadczalnej firmy Rijk Zwaan w Welver, w Niemczech, 5 września br. odbywa się Międzynarodowa Konferencja Ekologiczna - Simply Organic. Wśród prelegentów jest...

BIOContracting w Nadarzynie

Od 18 do 20 maja w centrum targowo-kongresowym Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie odbyła się druga edycja Targów BIOContracting. Impreza była skierowana do producentów...

Parlament Europejski za produkcją organiczną

Parlament Europejski 466 głosami "za", przy 124 głosach "przeciw" i 50 wstrzymujących się przyjął nowe rozwiązania dotyczące organicznej (ekologicznej) produkcji. Ma to zapewnić, między...

Konsumpcja żywności ekologicznej w Europie nadal rośnie

Konsumpcja żywności ekologicznej w Europie wygenerowała sprzedaż o wartości 33,500 milionów euro w 2016 r .; o 11,4% więcej niż rok wcześniej. 30,700 milionów...