yara ogólna nawożenie warzywa

rol-spec cebula fokker ozima łuski

  • sketch agrosimex ochrona
  • pantoea agrosimex intermag

  • naturalis biocont ochrona warzywa biologiczna
  • prevAm Biocont reklama
AktualnościOdnawialne źródła energii w produkcji żywności

Odnawialne źródła energii w produkcji żywności

Holandia jest potęgą ogrodniczą w dużej mierze dzięki szerokiemu zastosowaniu technologii szklarniowej. Widok tych konstrukcji, z połyskującymi w słońcu szkłem i aluminium, jest powszechny w całym kraju. Dążenie do zrównoważonej produkcji szklarniowej jest ambicją ogrodników podzielaną przez władze holenderskie. Według rządu od tego roku wszystkie nowe szklarnie powinny być neutralne dla klimatu.

Jedną z firm, która opracowała zrównoważoną technologię dla sektora szklarniowego, jest Solho, której siedziba znajduje się w holenderskim mieście Delft. SOLHO opracowało innowacyjny system energetyczny o nazwie SPRHOUT (Solar PoweRed Horticultural Off-grid Unit), efektywne odnawialne rozwiązanie do zasilania gospodarstw szklarniowych. Energia słoneczna wykorzystywana jest do podgrzewania wody magazynowanej w specjalnej jednostce (TESMOD). System SPRHOUT zapewnia całkowitą samowystarczalność energetyczną gospodarstwa szklarniowego. System SPRHOUT działa, pobierając energię słoneczną w polu słonecznym i magazynując ją w postaci ciepła w jednostce TESMOD. Zmagazynowana energia jest pobierana, gdy jest potrzebna do ogrzania szklarni, przekształcenia jej w chłodzenie za pomocą agregatu chłodniczego z napędem termicznym lub przekształcenia w energię elektryczną za pomocą jednostki napędowej. SPRHOUT posiada jednostkę rezerwową (np. na biogaz lub paliwo kopalne), która uzupełnia brakujący dopływ energii słonecznej i gwarantuje 100% redundancję minimalizującą ryzyko dla upraw. 

Olivier Dubois jest starszym urzędnikiem ds. Zasobów naturalnych w Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa i koordynuje jej program dotyczący energii. W rozmowie z CNBC opisał „model cieplarniany” jako część serii systemów rolniczych, które próbują zoptymalizować wykorzystanie ziemi i produkować maksimum żywności na niewielkiej powierzchni. „Problem polega na tym, że trzeba również przyjrzeć się innym nakładom i zasobom potrzebnym do produkcji żywności. Tak więc, jeśli produkujesz żywność w miejscu, w którym nie ma dużo wody, należy dwa razy pomyśleć, zanim zaczniesz promować taki model ”.

Dubois podał rolnictwo wertykalne jako przykład metody uprawy, która dąży do maksymalnego wykorzystania zarówno ziemi, jak i wody, ale ostrzegł, że takie systemy nie mogą wyprodukować wszystkiego, szczególnie podstawowych upraw, takich jak zboża, drzewa owocowe i rośliny oleiste. Potrzebne są więc również inne systemy, które wykorzystują glebę.

za CNBC

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Corteva - Zorvec - baner

suvisio corteva kapusta ochrona

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl