• belem agrosimex marchew ziemniaki
  • rosafert agrosimex gleba

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

Bayer Velum Prime - baner

rizocore zaprawianie bleba biocont
AktualnościOgrodnictwo postawione na… dachu

Ogrodnictwo postawione na… dachu

Szklarnie zaczynają wracać do miast! Wcale nie cichcem, ukradkiem, a w chwale – dają korzyści wszystkim zainteresowanym wymierne w pieniądzach. Pierwsze eksperymentalne, wielkopowierzchniowe uprawy już działają. Koncepcje pochodzą z Holandii, Kanady i USA.


Ktoś gdzieś spokojnie popatrzył na reżimy produkcyjne obowiązujące w uprawach pod osłonami i wyszło na to, że właściwie nic nie stoi na przeszkodzie, by lokować je także w miastach. Szklarnie nie odprowadzają już pozostałości do środowiska – muszą mieć pełny recykling wody czy pożywek. Ochrona roślin – mocno restrykcyjnie ogranicza używanie chemicznych preparatów faworyzując coraz bardziej wyrafinowane metody biologiczne.

Zwykle w miastach jest bliżej do źródeł energii niż na wsi, infrastruktura komunalno-przemysłowa jest na wyciągnięcie ręki a nie na końcu linii przesyłowej. Słońce? – to samo tu i tam. W dodatku policzono i dowiedziono eksperymentalnie, że koszty energii dla szklarni posadowionej na dachu – na przykład – hali fabrycznej czy hipermarketu są niższe niż dla wybudowanej na wsi. Między innymi dlatego, że szklarnia schładza latem stropy pozwalając ograniczyć nakłady na klimatyzację budynku, na którym stoi. No i w mieście nocami jest nieco cieplej, niż w terenie niezabudowanym. Ten plus też dało się przeliczyć.

Okazało się ponadto, że warzywa ze szklarni mieszczącej się pod bokiem klienta wygrywają krótszym łańcuchem handlowym – klienci są przekonani do ich świeżości. I nie wymagają tak drogiej technologii pakowania. Znów plus…

Realizacjami takich szklarni na dachach – może nie tak daleko idących projektów, jak tych całkowicie zamkniętych obiektów produkcyjnych zasilanych LED-ami, ale nadal mieszczącymi się w idei city farmingu – zajmują się na przykład holenderska Urban Clima Greenhouse (na zdjęciu jedna z jej realizacji) czy kanadyjska Lufa Farms operująca na dachach budynków prowincji Quebec (w Montrealu zbudowała farmę o powierzchni około hektara).


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl