O co chodzi z tymi szparagami? Niemcy próbują je zbierać sami…

Niemieccy producenci martwią się kto zbierze ich szparagi, sporo pisały o tym media także w Polsce. Główny problem to bardzo duże nakłady pracy bo cały zbiór odbywa się ręcznie. To jedno z popularnych w Niemczech warzyw i jego zbiory opierały się o pracowników sezonowych, głównie z Europy Wschodniej.  Niestety teraz ich brak. Jeden z niemieckich portali DW.com podje przykład gospodarstwa szparagowego do którego w ramach kampanii rządowej mieli zgłosić się Niemcy, którzy z powodu pandemii nie maja pracy. Po kilku dniach na farmie został tylko jeden z grupy  “ochotników” – jeszcze kilka dni temu zarabiał jako fryzjer. Za 10 Euro za godzinę zbiera szparagi tyle że jak powiedział w wywiadzie dla dw.com “lubi prace na świeżym powietrzu ale nie miał pojęcia że to taka harówka”.  

Rocznie zbiera się w Niemczech około 130 000 ton szpargów a przeciętny niemiecki konsument zjada ich prawie 1,5 kilograma rocznie. Sezon zbiorów trwa od kwietnia do czerwca. Przy dobrej pogodzie pracownik jest w stanie zebrać około 150 kg szpargów dziennie. 

A jak wygląda produkcja, zbiór oraz przygotowanie szparagów – zapraszamy na krótki film…

ARTYKUŁY POWIĄZANE

None found

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności