Niemieccy producenci martwią się kto zbierze ich szparagi, sporo pisały o tym media także w Polsce. Główny problem to bardzo duże nakłady pracy bo cały zbiór odbywa się ręcznie. To jedno z popularnych w Niemczech warzyw i jego zbiory opierały się o pracowników sezonowych, głównie z Europy Wschodniej. Niestety teraz ich brak. Jeden z niemieckich portali DW.com podje przykład gospodarstwa szparagowego do którego w ramach kampanii rządowej mieli zgłosić się Niemcy, którzy z powodu pandemii nie maja pracy. Po kilku dniach na farmie został tylko jeden z grupy “ochotników” – jeszcze kilka dni temu zarabiał jako fryzjer. Za 10 Euro za godzinę zbiera szparagi tyle że jak powiedział w wywiadzie dla dw.com “lubi prace na świeżym powietrzu ale nie miał pojęcia że to taka harówka”.
Rocznie zbiera się w Niemczech około 130 000 ton szpargów a przeciętny niemiecki konsument zjada ich prawie 1,5 kilograma rocznie. Sezon zbiorów trwa od kwietnia do czerwca. Przy dobrej pogodzie pracownik jest w stanie zebrać około 150 kg szpargów dziennie.
A jak wygląda produkcja, zbiór oraz przygotowanie szparagów – zapraszamy na krótki film…