Macfrut 2016 – innowacje w odmianach i uprawie
Tegoroczne targi Macfrut obfitowały w innowacje. Dotyczyło to wszystkich gałęzi produkcji i rozwiązań dla warzywnictwa, dla mikroprzedsiębiorstw i większych gospodarstw, dla małych przetwórni i...
Papryka – początek owocowania
O najważniejszych problemach w czasie dorastania i dojrzewania owoców papryki mówiła dr Agnieszka Stępowska, specjalistka z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach podczas zimowego spotkania w...
Papryka na starcie – produkcji rozsady papryki oraz uprawy tego gatunku na miejscu stałym...
Podczas jednego z zimowych spotkań zorganizowanego w „sercu” paprykowego rejonu – w Klwowie – dr Agnieszka Stępowska, specjalistka i autorytet w zakresie uprawy papryki...
Czosnek – polskie odmiany
Niegdyś w naszym kraju uprawiano regionalne typy czosnku; wraz z postępem prac hodowlanych wyodrębniono z nich odmiany o ustalonych, powtarzalnych cechach. Choć na rynku...
Cebula – najczęściej zbiór dwufazowy
Widocznym symptomem dojrzewania cebuli i wchodzenia jej w okres spoczynku jest załamywanie się i stopniowe zasychanie szczypioru, zamieranie i zasychanie korzeni oraz wytwarzanie suchych...
Jak sobie radzić z suchą zgnilizną wierzchołkową?
Praktyczne wskazówki na ten temat przekazał dr Włodzimierz Oświecimski – konsultant techniczny w firmy Grodan podczas spotkania z ogrodnikami uprawiającymi pomidory pod osłonami, które...
Agrotechnika sadzenia ziemniaków
Wczesny termin sadzenia ziemniaków pozwala na głębsze ukorzenienie się roślin, umożliwia lepsze wykorzystanie zimowych zapasów wody oraz składników mineralnych, przesuwa wegetację na korzystniejszy okres...
Od czego zależy plon pietruszki?
Pietruszka korzeniowa cieszy się dużą popularnością. Dostępna jest w handlu przez cały rok w postaci świeżej, mrożonej i suszonej. Na rynku świeżych warzyw poszukiwane...