Rozsada gruntowa z „Borów Malinowskich”

W odpowiedzi na wzrastające zapotrzebowanie rynku i zwiększające się zainteresowanie producentów warzyw polowych zakupem gotowej rozsady Grupa Mularski – znana do niedawna głównie z produkcji rozsad warzyw szklarniowych, od 2014 r. oferuje także rozsadę warzyw polowych. Przedsiębiorstwo prowadzone przez Annę i Marcina Mularskich wyspecjalizowało się w tego typu produkcji i wyposażyło gospodarstwo w sprzęt umożliwiający zautomatyzowanie wielu procesów.

W tacach i kostkach torfowych
Produkcja rozsad warzyw prowadzona jest w zlokalizowanym w Sarnowie (woj. śląskie) Zakładzie Ogrodniczym „Bory Malinowskie”, w nowoczesnych, w pełni zautomatyzowanych obiektach szklarniowych o powierzchni 9 ha. Oferta rozsady warzyw gruntowych obejmuje takie gatunki, jak: kapusty, kalafior, brokuł, por, seler, sałata, pomidor i papryka. Do produkcji używa się specjalnych tac wielokomórkowych na nogach, dzięki którym rośliny nie mają kontaktu z podłożem. Rozsada sałat, papryki i pomidora produkowana jest w kostkach torfowych o wymiarach 4 x 4 cm, umieszczanych w skrzynkach zbiorczych po 150 sztuk.

Siew i kiełkowanie
Wysiew nasion i napełnianie tac podłożem, a także produkcja kostek torfowych są zautomatyzowane. W Gospodarstwie Grupy Mularski pracują dwie linie firmy Flier Systems (fot. 2). Jedna z nich pozwala na wysiew do 360 tys. szt. nasion/godz. w przypadku tac z 240 komórkami, a przy siewie do tac 150-komórkowych wydajność wynosi 225 tys. szt./godz.

Fot. 2. Nasiona wysiewane są na dwóch automatycznych liniach

Bezpośrednio po siewie tace wielokomórkowe lub skrzynki z kostkami torfowymi umieszcza się w specjalnych komorach, w których zapewnione są optymalne warunki do kiełkowania nasion (fot. 3). Pojemniki z wysianymi nasionami znajdują się tam przez ok. dwie doby, do czasu skiełkowania. Następnie przenoszone są do obiektów szklarniowych, gdzie odbywa się dalszy wzrost rozsady (fot. 4, 5). Okres produkcji rozsady zależy od gatunku rośliny i pory roku. Na przykład dla kapusty głowiastej białej dostarczanej na wiosnę wynosi 50–55 dni, zaś latem 30–45 dni.

Fot. 3. Komory kiełkowników
Fot. 4. Po skiełkowaniu tace i skrzynki z kostkami torfowymi umieszczane są w szklarni
Fot. 5. Rozsada podczas wzrostu w obiektach szklarniowych

Produkcja i dostawa
Obiekty produkcyjne wyposażone są w sterowane komputerowo systemy nawadniania i sterowania klimatem. Urządzenia do podlewania w obiegu zamkniętym z odkażaniem i recyrkulacją pożywki oraz komputer klimatyczny pochodzą z holenderskiej firmy HortiMax (zostały dostarczone przez przedsiębiorstwo Lek/Habo). W szklarniach zainstalowane są wentylatory i kurtyny termoizolacyjne. Podlewanie odbywa się za pomocą specjalnych zraszaczy, zaś do zabiegów ochrony wykorzystywane jest ramię zraszające. Przez cały okres produkcji przestrzegane są rygorystyczne przepisy dotyczące higieny fitosanitarnej. Pracownicy przed wejściem do obiektów produkcyjnych przechodzą przez specjalne bramki, w których następuje odkażanie rąk i obuwia.

Około 15–20 dni przed wysyłką do klienta rozsada jest hartowana w hartowniku o powierzchni 3 ha, gdzie stopniowo obniżane są temperatura i wilgotność podłoża. Gotowe do wysyłki rośliny umieszczane są na paletach (fot. 6), na których się je transportuje. Dostawy realizowane są własnym transportem. Pojemniki na rozsadę – tace wielokomórkowe i skrzynki – odbiera się z gospodarstw. Przed ponownym użyciem są myte i odkażane na automatycznej linii firmy Flier Systems (fot. 7).

Fot. 6. Rozsada przygotowana do wysyłki
Fot. 7. Mycie tac wielokomórkowych jest zautomatyzowane

Fot. 1-7 A. Maciejuk

Artykuł pochodzi z numeru 11/2016 “Hasła Ogrodniczego”

 

ARTYKUŁY POWIĄZANE

None found

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności