W 2022 roku odnotowano spadek powierzchni upraw warzyw w Niemczech. Nasi sąsiedzi skupili się przede wszystkim na czterech gatunkach.
Według Federalnej Agencji ds. Rolnictwa i Żywności w Niemczech, warzywa uprawiano w 2022 roku na około 126 tysiącach hektarów. Względem roku 2021 wynik ten oznacza spadek o około 4 procent.
Wśród dominujących gatunków warzyw w tamtejszych regionach możemy wyróżnić szparagi, cebulę, sałatę oraz marchew. Wymienione pozycje stanowią bowiem ponad połowę produkcji w Niemczech.
Notowane jest ponadto wysokie zróżnicowanie, jeśli chodzi o uprawy prowadzone metodami ekologicznymi. W ramach przykładu, udział upraw ekologicznych w przypadku marchwi wynosi 22%, czyli około trzykrotnie więcej niż w przypadku sałaty lub szparagów.
Warto zauważyć, biorąc pod uwagę całokształt, iż w 2022 roku prawie jedna siódma powierzchni upraw warzyw w Niemczech była prowadzona metodami ekologicznymi.
Źródło: ble.de
Dla tego tak ważne są nasze dobre stosunki z sąsiadami, a zwłaszcza Niemcami. Możemy być ich dostawcą produktów rolnych. Polska może i korzysta z sąsiedztwa niemieckiego i bilans korzyści i strat jest dla nas dodatni.