Warzywo ma wyjątkową barwę i charakteryzuje się zwiększoną zawartością beta-karotenu. Zostało opracowane przez grupę badaczy z IBMCP, CSIC i UPV. Jak jego spożywanie wpływa na funkcjonowanie ludzkiego organizmu?
Innowacyjna metoda biofortyfikacji zielonych tkanek roślinnych sałaty i tytoniu pozwoliła na zwiększenie w nich zawartości beta-karotenu. Opracowała ją grupa badawcza z Instytutu Badawczego Biologii Molekularnej i Komórkowej Roślin (IBMCP), wspólnego ośrodka Hiszpańskiej Narodowej Rady ds. Badań Naukowych (CSIC) i Universitat Politècnica de València (UPV) – informuje Universitat Politècnica de València. Wyniki opublikowano w Plant Journal.
Na czym polegało badanie?
Poprzez połączenie metod biotechnologicznych (technik molekularnych) i zabiegów o wysokiej intensywności światła udało się skutecznie wytworzyć i zgromadzić beta-karoten w przedziałach komórkowych, w których standardowo nie występuje. Przy wykorzystaniu tytoniu, jako modelu laboratoryjnego i sałaty, jako modelu uprawowego zwiększono zawartość beta-karotenu w liściach.
Warto podkreślić, że działanie nie miało negatywnego wpływu na przeprowadzane w roślinie procesy życiowe (np. fotosyntezę), a połączenie obu strategii doprowadziło do aż 30-krotnego wzrostu dostępnych poziomów beta-karotenu. Stymulacja formowania i rozwoju plastoglobul zwiększyła akumulację beta-karotenu i jego biodostępność.
Czym jest beta-karoten i dlaczego warto go spożywać?
Beta-karoten jest jednym z głównych karotenoidów (barwników występujących w roślinach). Odpowiada za szczególną złotą barwę nowej sałaty. Jednak jest także głównym prekursorem retinoidów, czyli związków chemicznych, które są istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Związki te wpływają korzystnie na wzrok, wykazują także właściwości antyoksydacyjne i immunostymulujące (układ odpornościowy). Znanym związkiem z tej grupy jest witamina A.
Co z innymi gatunkami?
Biofortyfikacja warzyw w przypadku innych gatunków również jest możliwa. Według badaczy odkrycie, że beta-karoten może być wytwarzany i przechowywany w bardzo dużych ilościach i w bardziej biodostępnej formie (poza miejscami, w których zwykle występuje w liściach) stanowi bardzo znaczący postęp. Biofortyfikacja warzyw, takich jak sałata, boćwina czy szpinak, bez utraty charakterystycznego zapachu i smaku, znacząco poprawi zawartość korzystnych dla człowieka substancji.
Źródła: Universitat Politècnica de València