yara ogólna nawożenie warzywa

rol-spec cebula fokker ozima łuski

spójnia cebula nasiona ozima plantico

  • pantoea agrosimex intermag
  • sketch agrosimex ochrona

  • prevAm Biocont reklama
  • naturalis biocont ochrona warzywa biologiczna
AktualnościSzkolenie cebulowo-kukurydziane w Strzałkowie

Szkolenie cebulowo-kukurydziane w Strzałkowie

Szkolenie cebulowo-kukurydziane w Strzałkowie

Przed rozpoczęciem bieżącego sezonu firma PNOS Ożarów Mazowiecki kolejny rok z rzędu zorganizowała spotkanie cebulowe w Strzałkowie dla ogrodników z Wielkopolski. Tym razem, we współpracy z zakładem przetwórczym Masfrost Ziębice, rozszerzono je także o kukurydzę cukrową dla przetwórstwa.

W ofercie PNOS Ożarów dla segmentu profesjonalnego oprócz odmian cebuli własnej hodowli znajdują się także propozycje odmianowe firm MoravoSeed i CaroSem. Dariusz Kacprzak przedstawił wielkopolskim plantatorom najciekawsze z nich. Lustar F1 niemieckiego hodowcy – firmy CaroSem to wczesna odmiana w typie japońskim, polecana do siewu już po 15 marca oraz uprawy z rozsady. Nadaje się zarówno na wczesny zbiór pęczkowy, jak i z suchą łuską. Cebule są twarde, kuliste do lekko eliptycznych. Okrywa je równomiernie zasychająca, mocna łuska. Odmiana nadaje się do krótkiego przechowywania i zaopatrzenia rynku warzyw świeżych.

Dariusz Kacprzak

Cebule w typie amerykańskim i hiszpańskim

W firmie PNOS dostępne są liczne odmiany cebuli w typie amerykańskim wyróżniające się wysoką plennością. Stalagmit F1 (hodowla MoravoSeed) to wczesna odmiana o okresie wegetacji 110–115 dni. Tworzy duże, kuliste cebule o średniej masie 160 g, mają one dobrze zasychającą, cienka szyjkę oraz ściśle przylegającą suchą łuskę. Zaletą tej cebuli jest silny system korzeniowy. Odmiana nadaje się do przechowywania do początku stycznia. Triumf F1 (MoravoSeed) to kolejna odmiana w typie amerykańskim. Należy ona do grupy średnio wczesnych. Cebule są kuliste o suchej łusce barwy słomkowej, dobrze nadają się do obierania i średniej długości przechowywania. Unico F1 (MoravoSeed) osiąga dojrzałość zbiorczą po 130–135 dniach wegetacji. Tworzy bardzo duże, wyrównane cebule do obierania.
W doborze odmian typu hiszpańskiego prelegent zwracał również uwagę na mieszańca Amfora F1. Średnia masa cebul, które tworzy to ok. 185 g. Dzięki dużym cebulom i ich wyrównaniu dobrze i wydajnie się obiera.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Dariusz Kacprzak proponował plantatorom również cebulę czerwoną. Magnate F1 (Moravo Seed) to średnio późna odmiana osiągająca dojrzałość zbiorczą po 125–135 dniach od siewu. Kuliste cebule, o przeciętnej masie 140 g są ciemnobordowe. Łuski wewnętrzne są intensywnie wybarwione. Odmiana polecana jest do sprzedaży na świeżym rynku, do obierania oraz przechowywania.

Do długiego przechowywania

W segmencie odmian typu Rijnsburger, które ze względu na dużą twardość i mocną suchą łuskę nadają się do długiego składowania D. Kacprzak wyróżnił mieszańca Bolero F1 (MoravoSeed) o okresie wegetacji 123–128 dni. Tworzy on cebule o średniej wielkości, które są okryte dobrze przylegającą, słomkową łuską. Odmiana nadaje się na większość typów gleb. Nowa odmiana Armina F1 (MoravoSeed) o nieco dłuższym okresie wegetacji (130–140 dni) nadaje się do bardzo długiego przechowywania do końca czerwca. Jej szerokoeliptyczne cebule o średniej masie 165–190 g są bardzo twarde. Rośliny tworzą mocny jak na ten typ odmian system korzeniowy.

Rodzimej hodowli

Z odmian cebuli hodowli PNOS Ożarów w Strzałkowie prezentowana była średnio późna odmiana Supra nadająca się zarówno do sprzedaży na rynku warzyw świeżych, jak i do przechowywania oraz do obierania. Jej cebule są kuliste, wyrównane, o żółtej suchej łusce. Miąższ jest białokremowy. Rośliny równomiernie załamują szczypior. Kolejna odmiana wyhodowana przez specjalistów PNOS – Sława Ożarowa ma nieco ciemniejszą łuskę w porównaniu z Suprą. Osiąga dojrzałość zbiorczą po 140–150 dniach wegetacji. Jej cebule są łagodne w smaku, nadają się do przechowywania i obierania. Eureka to również późna, stabilnie plonująca cebula do długiego przechowywania. Zgrubienia o lekko ostrym smaku można składować nawet do czerwca.

Cebule zimujące

PNOS to także dostawca nasion cebuli zimującej. Znaną propozycją w tym segmencie jest odmiana ustalona Augusta hodowli MoravoSeed. Jest to cebula chętnie uprawiana z przeznaczeniem do zbioru pęczkowego, obierania i sprzedaży „na biało” oraz z suchą łuską. Nowością w segmencie odmian zimujących jest AGX974 F1 hodowli CaroSem. Jest to wczesna cebula osiągająca dojrzałość zbiorczą po 230–240 dniach wegetacji. Łuska tej cebuli jest mocna, dobrze przylegająca. W plonie przeważają cebule duże o kulisto-eliptycznym kształcie. Rośliny szybko regenerują się po okresie spoczynku. Ibis F1 to także odmiana z oferty niemieckiego hodowcy. Jest ona gotowa do zbioru po ok. 240 dniach od siewu nasion. Cechuje ją wysoka mrozoodporność i duża tolerancja na jarowizację. Cebule o masie 140–150 g są kuliste z jasnobrązową, dobrze przylegającą łuską, można je przechowywać przez 3, 4 miesiące po zbiorze.

CaroSem oferuje także czerwoną cebulę zimującą Red Glamour F1. Jej cebule są bardzo duże (180 – 195 g) lekko spłaszczone o intensywnej, bordowej barwie. Rośliny nie mają skłonności do wybijania w pędy kwiatostanowe.

Warzywa korzeniowe

Przedstawiciel PNOS Ożarów zaprezentował wielkopolskim producentom również warzyw ofertę odmian warzyw korzeniowych. Wśród nich przybliżył m.in. charakterystykę odmian buraków ćwikłowych Bona, Monika i Alexis.

Spośród odmian marchwi wyróżnił 120-dniowego mieszkańca Berkos F1 w typie Berlikum. Nadaje się on do zaopatrzenia zakładów przetwórczych pod kątem produkcji mrożonej kostki i plastrów. Skórka korzeni jest gładka, dlatego łatwo się je myje. Korzenie dorastają średnio do 25 cm, nać jest mocna, dlatego odmiana nadaje się do zbioru kombajnowego. Marchew Klaris F1 w typie Flakkee osiąga dojrzałość zbiorczą po 145–170 dniach wegetacji. Korzenie o długości 27 cm nadają się do produkcji mrożonej kostki i suszenia. Kolejna propozycja to wczesna odmiana Caravel F1 o 95-dniowym okresie wegetacji. Korzenie w typie Nantejskim mają długość 18–21 cm. Nać jest silna, o wysokiej zdrowotności. Odmiana polecana jest do zaopatrzenia rynku warzyw świeżych. Carocal F1 to marchew uniwersalna do uprawy na świeży rynek a także do przetwórstwa, gdzie ceniona jest za bardzo wyrównane, gładkie korzenie, które kroi się na równe na plastry. Korzenie o długości 21 cm, bez zazielenień dobrze się przechowują. Kolejna z propozycji, Calantis F1 to  średnio późna odmiana o długich korzeniach dorastających do 25-27 cm. Jest ona polecana przede wszystkim do zaopatrzenia przetwórstwa – na plastry lub sok; nadaje się do długiego przechowywania. Ostatnia z rekomendowanych marchwi to Caltona F1 – typowa odmiana o korzeniach Flekke polecana na mrożoną kostkę, ale również sprawdzona w przemyśle suszarniczym i w tłoczniach soku z uwagi na dużą zawartość beta karotenu. Dobra do przechowywania.

Kukurydza cukrowa

Coraz popularniejszym warzywem w naszym kraju, zarówno w stanie świeżym, jak i przetworzonym, jest kukurydza cukrowa. PNOS Ożarów ma w swojej ofercie odmiany tego warzywa hiszpańskiej hodowli Semillas Fito. Sztandarową kukurydzą przetwórczą jest w jej asortymencie super słodka odmiana SF1280 F1. Po 80 dniach wegetacji tworzy ona duże kolby o długości 23–25 cm i średnicy 7–8 cm. Rośliny o silnym wigorze i wysokim potencjale plonotwórczym osiągają wysokość 160–180 cm; nie mają skłonności do wylegania. SF2070 F1 to z kolei odmiana o 10 dni wcześniejsza, tworząca nieco mniejsze kolby (20–22 cm długości i ok. 5 cm średnicy). Rośliny o wysokości 170–180 cm nie są podatne na wyleganie i wykazują odporność na choroby wirusowe. Odmiana polecana jest na świeży rynek i do przetwórstwa. IFS 1770 F1 również osiąga dojrzałość zbiorczą po 70 dniach od siewu. Silny wigor i brak podatności na wylegnie to atuty tego mieszańca, który wiąże dobrze okryte kolby o długości 19–21 cm. Kolejna odmiana – SF1379 F1 to kukurydza super słodka o 75-dniowym okresie wegetacji. Kolby o długości ok. 23 cm i średnicy 6–7 cm nadają się do gastronomii, przetwórstwa i zaopatrzenia świeżego rynku. Rośliny są odporne na wirusy.

Wzrost kontraktacji

Krzysztof Nabywaniec przybliżył plantatorom działalność i kierunki przetwórstwa, w których specjalizuje się zakład Masfrost w Ziębicach. Ta działająca nieprzerwanie od ponad 130 lat przetwórnia dostarcza obecnie mrożone warzywa głównie do odbiorców amerykańskich. Firma Masfrost zainteresowana jest kontraktowaniem w Wielkopolsce kukurydzy cukrowej i warzyw korzeniowych – czyli gatunków, które bez utraty jakości można przetransportować po zbiorze do zakładu zlokalizowanego na Dolnym Śląsku. Prelegent informował, że w ramach współpracy z plantatorem zakład oferuje własny siew zakontraktowanej kukurydzy, prowadzi także jej zbiór oraz zapewnia transport towaru do zakładu. Masfrost bazuje na trzech sprawdzonych odmianach kukurydzy, które spełniają kryteria uprawowe oraz mają odpowiednie parametry przetwórcze. Krzysztof Nabywaniec podkreślał, że jeśli z powodu warunków pogodowych nie uda się w wyznaczonym terminie zebrać warzyw, co się czasami zdarza, wypłaca on plantatorowi rekompensatę.

Zdjęcia: A. Czerwińska-Nowak

Aleksandra Czerwińska-Nowak
Aleksandra Czerwińska-Nowak
Absolwentka wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Przez cztery lata pracowała na tej uczelni jako asystent w Katedrze Warzywnictwa zajmując się tematyką technologii uprawy grzybów jadalnych i warzyw. W 2008 roku dołączyła do zespołu miesięcznika „Warzywa”. Specjalizuje się w zagadnieniach dotyczących doboru odmian warzyw ich uprawy oraz przechowywania i przygotowania do sprzedaży.
Corteva - Zorvec - baner

suvisio corteva kapusta ochrona

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl