• rosafert agrosimex gleba
  • belem agrosimex marchew ziemniaki

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo brokuł kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo brokuł kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

Bayer Velum Prime - baner

rizocore zaprawianie bleba biocont
UprawaWłoska kolekcja pomidorów

Włoska kolekcja pomidorów

Pod koniec sierpnia firma Frimeko z Brzezia k. Gostynia (Wielkopolska) zorganizowała wyjazd do Włoch na poletka pokazowe z odmianami pomidorów firmy United Genetics Italia. Frimeko od ponad 20 lat zajmuje się dystrybucją nasion warzyw na polskim rynku i jest wyłącznym przedstawicielem handlowym w Polsce firmy United Genetics, a także Agri-Saaten oraz głównym partnerem handlowym HM. Clause.

– Z firmą United Genetics współpracujemy od wielu lat, ponieważ przekonaliśmy się, że sporo odmian pomidorów z tej hodowli sprawdziło się w uprawie w Polsce, np.: Early Fire F1, Gigantico F1, Rio Brasil F1, Zapateco F1, Tyking F1 czy Yellow River F1 o żółtych owocach. Co roku w włoskiej siedzibie tej firmy w drugiej połowie sierpnia organizowane są pokazy nowych odmian, na których zawsze udaje nam się wybrać nowości, które później testujemy w Polsce. Warto podkreślić, że Włosi przodują w produkcji pomidorów w Europie (w tym roku ich produkcja wyniosła ponad 6410 tys. t). Dlatego też w firmie United Genetics ok. 50% produkcji zajmują właśnie odmiany pomidora, ok. 20% – arbuza, 10% – melona, a pozostałe 20% – to m.in. odmiany ogórka, papryki, cukinii i oberżyny – informował Karol Marcinkowski z Frimeko.

United Genetics założył w 1990 r. Remo Ludergnani – Włoch od 40 lat mieszkający w Kalifornii (która od lat jest liderem w produkcji pomidorów) i tam właśnie znajduje się główna siedziba firmy (w Hollister). W 1994 r. swoje udziały do firmy wniósł Mario Martinelli i rok później powstał oddział United Genetics Italia. Włoska siedziba znajduje się na północy kraju w regionie Emilia-Romania, na przedmieściach Parmy, pięknego, zabytkowego miasta. Poza oddziałem w Parmie oraz kalifornijską siedzibą United Genetics powołało kilka centrów badawczych rozmieszczonych w różnych rejonach świata, które specjalizują się w badaniach nad gatunkami i odmianami dla danej strefy klimatycznej, np. centrum badawcze Hollister w Kalifornii koncentruje się nad odmianami pomidorów do przetwórstwa oraz słodkiej i ostrej papryki, a centrum w Bakersfield (150 mil od Los Angeles) – prowadzi hodowlę odmian ogórka, arbuza, melona, cukinii i dyni. Natomiast w centrum badawczym Torino we Włoszech testowane są odmiany pomidora przeznaczone do uprawy w tunelach foliowych. Z kolei działające od kilkunastu lat centrum United Genetics India – w Bangalore koncentruje się na pracach hodowlanych pod kątem odporności na wirusy w takich gatunkach, jak: ostra papryka, oberżyna i pomidor. Prowadzona jest tam również hodowla odpornościowa przeciwko patogenom występującym w warunkach tropikalnych.

– United Genetics nie jest dużą firmą, ale możemy się pochwalić rocznymi obrotami, które sięgają 28 mln USD. Jesteśmy dumni z osiągnięć i cieszy nas to, że możemy bazować na odmianach własnej marki, a nie sięgać po licencje od innych hodowców. Produkcja nasion, podobnie jak w innych firmach hodowlano-nasiennych, prowadzona jest w rejonach świata, w których panują warunki sprzyjające uprawom nasiennym m.in. w: Chinach, Tajlandii, Indiach oraz w Ameryce Centralnej – przekazywał Mario Martinelli. Informował on, że w 2013 r. wspólnie z założycielem firmy – Remo Ludergnani zdecydowali sprzedać swoje udziały japońskiej firmie Kagome, która jest jednym z trzech światowych gigantów w produkcji soków. – Dzięki tej współpracy w naszej firmie zwiększyły się możliwości inwestycyjne i nakłady na nowe programy hodowlane. Marka Kagome na japońskim rynku jest postrzegana jako producent szanujący prawa natury i oferujący wysokiej jakości produkty i my z tą ideą w pełni się utożsamiamy – wyjaśniał M. Martinelli z United Genetics.

W kolekcji odmian w Parmie na poletkach zaprezentowano prawie 800 odmian pomidorów, z tym, że nie wszystkie nadają się do uprawy w polskich warunkach klimatycznych. Jak przekazywał Karol Marcinkowski z firmy Frimeko, włoskie odmiany pomidorów sprawdzają się w Polsce, ale tylko te o wczesnej i średnio wczesnej porze dojrzewania. Ponadto najwyższe plony osiągają gdy w czasie lata panują wysokie temperatury, a słabiej, gdy lato jest chłodne i deszczowe. Reprezentant firmy Frimeko zachęcał plantatorów, aby wśród uprawianych odmian pomidorów uwzględniali również te włoskie, ponieważ w takie lata, jak te dwa ostatnie, owocowały bardzo obficie i stanowiły wysokiej jakości surowiec do przetwórstwa.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Aleksandra Andrzejewska
Aleksandra Andrzejewska
Absolwentka Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego. W zespole redakcyjnym „Warzyw” pracuje od 2004 r. Zajmuje się głównie tematyką związaną z technologią uprawy warzyw i owoców miękkich. Uczestniczy również w przygotowaniu materiałów z mechanizacji ogrodnictwa.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl