• rosafert agrosimex gleba
  • belem agrosimex marchew ziemniaki

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo brokuł kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo brokuł kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

Bayer Velum Prime - baner

rizocore zaprawianie bleba biocont
Aktualności25 lat Grodan w Polsce

25 lat Grodan w Polsce

W 2019 r. firma Grodan obchodzi jubileusz 50 lat działalności na świecie i 25 lat obecności na polskim rynku. 21 lutego br. ogrodnicy z rejonu kaliskiego zostali zaproszeni do Tłokini Kościelnej na seminarium zorganizowane przez firmę Grodan we współpracy z Yara Poland i Hortico, podczas którego zainaugurowano świętowanie podwójnego jubileuszu Grodan.

Mieczysław Banach – Key Account Manager Poland Grodan – przypomniał działania podejmowane przez polski oddział firmy na przestrzeni minionych 25 lat. Były wśród nich m.in. liczne specjalistyczne seminaria dla klientów, wyjazdy szkoleniowe, dni otwarte w gospodarstwach, realizacja projektu Młody Ogrodnik, udział w Dniach Ogrodnika i innych wystawach branżowych. Mieczysław Banach podkreślał również znaczenie współpracy z partnerami handlowymi Grodan: firmami Hortico i Adviser.

O początku sezonu szklarniowego i doborze strategii nawadniania do warunków pogodowych mówił Marcin Włodarczyk z firmy Grodan. Prelegent podkreślał, że zaawansowanie roślin we wzroście jest opóźnione o ok. dwa tygodnie w porównaniu z ubiegłym roku. W przypadku roślin sadzonych bardzo wcześnie – w grudniu, ich masa nadziemna jest silnie rozbudowana natomiast system korzeniowy jest słabszy, co skutkuje brakiem równowagi w roślinach. Bez odpowiedniego sterowania nawadnianiem, które będzie stymulowało rozwój systemu korzeniowego rośliny mogą zareagować więdnięciem na intensywne wietrzenie, które należy rozpocząć w marcowe ciepłe i słoneczne dni z wysoką radiacją.

Dr Krzysztof Fatel z firmy Grodan mówił o uprawie warzyw szklarniowych w matach wysokich (10 cm wysokości), których wprowadzenie do szklarni umożliwiło opracowanie nowej technologii NG2.0. Zdaniem K. Fatla w przypadku mat wysokich dużo łatwiejsze jest sterowanie nawadnianiem i generatywne sterowanie uprawą. Ponadto szybciej się one odświeżają, dlatego potrzebny jest mniejszy przelew niż w matach standardowych, jednocześnie mniejsze jest też ryzyko zalania maty. Zaleca się ich stosowanie w gospodarstwach, w których wystąpiła wcześniej choroba szalonych korzeni – zdaniem prelegenta nie stanowią one remedium na chorobę, ale występują w nich mniej sprzyjające warunki do rozwoju bakterii. W przypadku mat o wysokości 10 cm polecane są emitery o wydajności 3 l/godz. rozstawione maksymalnie co 50 cm. Wielkość standardowej dawki nawadniającej powinna wynosić 3% objętości podłoża. Przez pierwsze 14 dni po posadzeniu, zanim korzenie osiągną 5 cm długości kluczowa jest kontrola zawartości wody (WC) górnej warstwy maty. W dni słoneczne zalecane jest dłuższe podlewanie. Maty o wysokości 10 cm to propozycja dla ogrodników, którzy nie chcą stosować mniej podłoża niż 8,5 l/m2.

Henryk Wilczyński reprezentujący firmę Yara Poland zwracał uwagę na inne niż sterowanie nawadnianiem i klimatem możliwości stymulowania wzrostu systemu korzeniowego. Wskazał nawożenie fosforem w postaci polifosforanów – szczególnie na początku uprawy jako sposób na zbudowanie silnych korzeni z dużą liczbą korzeni włośnikowych.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Paweł Kulas z firmy Hortico przybliżył temat zwalczania skośnika pomidorowego, który okazał się najgroźniejszym szkodnikiem w minionym sezonie i również w rozpoczynających się uprawach zaczyna się pojawiać. Zdaniem prelegenta najskuteczniejszym rozwiązaniem w ochronie uprawy przed skośnikiem jest pasożytnicza błonkówka Trichogramma achaea. Owad parazytuje jaja szkodników – 26 gatunków z rodzaju Lepidoptera w tym skośnika.

Przemysław Kucharczyk z firmy ADOB przybliżył temat chelatyzacji mikroelementów. Specjalista podkreślał, że dwa spośród ośmiu czynników chelatujących oficjalnie dopuszczonych do stosowania na świecie to patenty ADOB. Są to substancje IDHA i HBED, które zachowują stabilność chelatów nawet w warunkach wysokiego pH.
ADOB jest m.in. producentem nawozu Hortisol Fe Strong z oferty firmy Hortico. Jest to krystaliczny nawóz zawierający żelazo w formie czystego chelatu DTPA, który zapewnia stabilność w pełnym zakresie pH występującego w pożywkach. Produkt ma formę mikrokryształów dzięki czemu nie dochodzi do pylenia i zbrylania się nawozu.

Kamil Pogoda reprezentujący firmę Hortico przygotował demonstrację rozpuszczalności kilku nawozów zawierających schelatowane żelazo, a także nawozu mikroskładnikowego Hortisol Micro, udowadniając że jakość nawozu decyduje o ilości składnika odżywczego, który będzie dostępny dla roślin. Doświadczenie potwierdziło pełną rozpuszczalność nawozów Hortisol Fe Strong i Hortisol Micro.

Tekst i fot. Aleksandra Czerwińska-Nowak

Szklarnie Tunele Osłony

Aleksandra Czerwińska-Nowak
Aleksandra Czerwińska-Nowak
Absolwentka wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Przez cztery lata pracowała na tej uczelni jako asystent w Katedrze Warzywnictwa zajmując się tematyką technologii uprawy grzybów jadalnych i warzyw. W 2008 roku dołączyła do zespołu miesięcznika „Warzywa”. Specjalizuje się w zagadnieniach dotyczących doboru odmian warzyw ich uprawy oraz przechowywania i przygotowania do sprzedaży.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl