AktualnościBiologiczna ochrona papryki. Pozytywne zmiany wśród producentów

Biologiczna ochrona papryki. Pozytywne zmiany wśród producentów

Sieci handlowe mają coraz większe oczekiwania odnośnie jakości dostarczanych warzyw, w tym papryki. W dzisiejszej dobie wysokich kosztów produkcji ogrodnicy nie mogą pozwolić sobie na błędy w uprawie. W ostatnich latach obserwuje się pozytywny trend w stosowaniu ochrony biologicznej. 

Aby móc utrzymać się na rynku ogrodnicy muszą uzyskiwać odpowiednio wysokie plony. W dzisiejszej dobie bardzo wysokich kosztów produkcji nie ma miejsca na błędy. Pozytywny trend w ochronie biologicznej warzyw obserwuje się wśród producentów papryki pod osłonami. Wcześniej wydawała się ona mało skuteczna, a obecnie coraz więcej osób z przekonaniem ją stosuje.

Stosując biologiczną ochronę bardzo ważny jest monitoring, który pozwala odpowiednio wcześnie zareagować na dane zagrożenie. Do monitorowania szkodników wystarczą proste tablice lepowe. 

Do zwalczania pędraków czy opuchlaków warto zastosować biologiczne środki na bazie pożytecznych nicieni. Zaletą tych produktów jest kompatybilność, ponieważ można je mieszać z większością środków ochrony roślin. Biologiczne preparaty mogą być aplikowane za pomocą standardowych opryskiwaczy i można je stosować w produkcji ekologicznej. Ich stosowanie jest bezpieczne zarówno dla ludzi, jak i dla roślin. Warto zaznaczyć, że większość środków biologicznych stosuje się zapobiegawczo przed wystąpieniem problemu, natomiast pożyteczne nicienie można zastosować tuż po zaobserwowaniu szkodnika. Nicienie wnikają do larwy szkodnika np. śmietki, pędraka czy opuchlaka i uwalniają do ich ciała bakterie, które doprowadzają do śmierci szkodnika. Skuteczność ich działania na ciepłej glebie można zaobserwować już po 2–3 dniach od zastosowania. 

W uprawie papryki coraz więcej producentów stosuje produktu Trianum, który jest produkowany na bazie Trichodermy. Jest  zarejestrowany środkiem ochrony roślin przeciwko chorobom odglebowym. Ułatwia on ukorzenianie roślin oraz poprawia przyswajanie składników pokarmowych. Produkt ten jest stosowany nie tylko w uprawach w glebie, ale również na wełnie mineralnej. Trichoderma zawarta w tym produkcie została odpowiednio wyselekcjonowana i dzięki temu jest odporna na działanie środków ochrony roślin i jest ona odpowiednio przygotowana do szybkiego zasiedlania systemu korzeniowego rośliny uprawnej. Produkt ten jest oferowany w dwóch formulacjach – w proszku – P oraz w postaci granulowanej – G. W uprawie papryki polecana jest formulacja granulowana. Z tego granulatu zarodniki są stopniowo uwalniane. Po upływie 6–8 tygodni można zaaplikować Trianum P w celu wzmocnienia ochrony roślin. Skuteczność tego rozwiązania zależy od danego stanowiska. Jeśli presja patogenów glebowych jest bardzo silna, specjalista zalecał najpierw chemiczne odkażanie gleby, a dopiero później wprowadzanie Trichodermy, która spowalnia ponowny rozwój patogenów. Najnowsze badania wskazują, że Trianum zapobiega również rozwojowi patogenicznych nicieni. 

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Przeciwko mączlikowi i wciornastkowi na papryce, ale też bakłażanie, pomidorze czy ogórku można zastosować m.in. środek Futureco NoFly WP. Nowy preparat jest produkowany na bazie grzyba Paecilomyces fumosoroseus, który atakuje owady, rozwijając się w nich i prowadząc do ich obumarcia. Jest on skuteczny nie tylko w wysokiej wilgotności powietrza.

Cały artykuł przeczytają Państwo w archiwalnym wydaniu czasopisma WARZYWA 5/2022 str. 34-36. 

Warzywa 4/2023 - okładka


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl