W drugim tygodniu maja odwiedziłam rodzinne gospodarstwo państwa Kłósków w Bochni (Małopolska). Aktualnie pomidory są w fazie dojrzewania.
W polskich obiektach uprawowych od lat dużą popularnością cieszyły się pomidory czerwone, mięsiste, które mają stałą pozycję na naszym rynku. Ich uprawa cieszy się powodzeniem m.in. na południu Polski. W pierwszym tygodniu maja odwiedziłam rodzinne gospodarstwo państwa Kłósków, w którym uprawiane są pomidory m.in. Romanella F1, Growdena F1, Extradena F1, Malduo F1.
Producenci z Bochni samodzielnie produkują rozsadę. Rośliny rosną w podłożu inertnym Hortisil. 10 stycznia odbyły się siewy pierwszych partii pomidorów. W pierwszym rzucie posiano odmianę Romanella F1, którą następnie posadzono ok 15 lutego do obiektów foliowych. W tym przypadku pierwszy zbiór planowany był na 20. tydzień roku.
Podczas majowej wizyty w gospodarstwie Kłósków, pierwsze grona odmiany Romanella f1 zaczynały dopiero dojrzewać. Pomimo, że jest to uprawa nie zaszczepiona to rośliny są generatywne, doskonale zawiązują owoce. Producenci nie regulują owoców w gronie. Rośliny zapylane są przez trzmiele. Prowadzona jest biologiczna ochrona roślin, nad którą czuwa ogrodnik.
W kolejnych obiektach miałam okazję przyjrzeć się jak dojrzewają inne odmiany – np. Growdena. Jej rośliny posadzono w ostatnim tygodniu marca. W tym przypadku pierwsze zbiory mogą odbyć się w ostatnim tygodniu maja.
A tak przedstawiają się owoce odmiany Malduo F1:
Owoce Edamso F1 – w drugim tygodniu maja:
Kolejną odmianą uprawioną w gospodarstwie państwa Kłósków jest odmiana Extradena F1. Jej rośliny były sadzone w połowie marca.