Dzień Otwarty Ogórka w uprawie tunelowej

Centrum Edukacji Ogrodniczej w Szczecinie oraz firma PNOS w Ożarowie Mazowieckim zorganizowały 22 lipca 2021 r. szkoleniowe spotkanie, podczas którego zaprezentowano ogórki hodowli ZKI i Semillas Fito w doświadczeniu w uprawie w tunelach foliowych.

Uczestnicy spotkania w Szczecinie

Andrzej Fidos, kierownik warsztatów szkolnych omówił produkcję ogórka w doświadczeniu. W dwóch nieogrzewanych tunelach (o powierzchni 180 m2 każdy) umieszczono w doniczkach osiem odmian – siedem partenokarpnych i jedną odmianę mieszańcową o przewadze kwiatów żeńskich. Rozsadę wyprodukowano w tacach 96-komorowych w podłożu Kronen do warzyw. Czwartego maja wysiano nasiona, z których uzyskano wyrównane wschody. Po ok. trzech tygodniach od siewu nasion siewki przesadzono do donic o pojemności 12 l wypełnionych podłożem Kronen z nawozem o przedłużonym działaniu – Osmocote. Sadzenie wykonano 17. i 21. maja, a 7. i 11. czerwca rośliny zostały rozstawione w tunelach foliowych i podłączone do kroplowego systemu nawadniania. W początkowym okresie uprawy system załączał się co dwie godziny, w miarę wzrostu roślin częstotliwość zwiększono do godziny, a w czasie upałów – do 40 minut – od 11.00 do 16.00. Przy jednym cyklu nawodnieniowym podawane jest ok. 150 ml pożywki na każdą roślinę. Pożywka w tym doświadczeniu ma odczyn pH = 5,5; EC wynosi ok. 2,2. Spośród nawozów do fertygacji używany jest Kristalon Pomarańczowy, saletra wapniowa – Calcinit i kwas azotowy 38-procentowy.

Uprawa ogórków w donicach

Wybrane odmiany ogórka gruntowego z hodowli hiszpańskiej firmy Semillas Fito oraz węgierskiej ZKI – partnerów handlowych firmy PNOS przedstawił Dariusz Kacprzak reprezentujący PNOS Ożarów Mazowiecki. Informował on, że w odpowiednich warunkach uprawy z odmian partenokarpnych można uzyskać nawet dwukrotnie wyższy plon w porównaniu z odmianami o przewadze kwiatów żeńskich. Jednak nie nadają się one do długiego kiszenia. Zdaniem producentów mogą być przeznaczane do produkcji ogórków małosolnych, na świeży rynek lub do konserwowania.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności