Dzień Otwarty Ogórka w uprawie tunelowej

Centrum Edukacji Ogrodniczej w Szczecinie oraz firma PNOS w Ożarowie Mazowieckim zorganizowały 22 lipca 2021 r. szkoleniowe spotkanie, podczas którego zaprezentowano ogórki hodowli ZKI i Semillas Fito w doświadczeniu w uprawie w tunelach foliowych.

Uczestnicy spotkania w Szczecinie

Andrzej Fidos, kierownik warsztatów szkolnych omówił produkcję ogórka w doświadczeniu. W dwóch nieogrzewanych tunelach (o powierzchni 180 m2 każdy) umieszczono w doniczkach osiem odmian – siedem partenokarpnych i jedną odmianę mieszańcową o przewadze kwiatów żeńskich. Rozsadę wyprodukowano w tacach 96-komorowych w podłożu Kronen do warzyw. Czwartego maja wysiano nasiona, z których uzyskano wyrównane wschody. Po ok. trzech tygodniach od siewu nasion siewki przesadzono do donic o pojemności 12 l wypełnionych podłożem Kronen z nawozem o przedłużonym działaniu – Osmocote. Sadzenie wykonano 17. i 21. maja, a 7. i 11. czerwca rośliny zostały rozstawione w tunelach foliowych i podłączone do kroplowego systemu nawadniania. W początkowym okresie uprawy system załączał się co dwie godziny, w miarę wzrostu roślin częstotliwość zwiększono do godziny, a w czasie upałów – do 40 minut – od 11.00 do 16.00. Przy jednym cyklu nawodnieniowym podawane jest ok. 150 ml pożywki na każdą roślinę. Pożywka w tym doświadczeniu ma odczyn pH = 5,5; EC wynosi ok. 2,2. Spośród nawozów do fertygacji używany jest Kristalon Pomarańczowy, saletra wapniowa – Calcinit i kwas azotowy 38-procentowy.

Uprawa ogórków w donicach

Wybrane odmiany ogórka gruntowego z hodowli hiszpańskiej firmy Semillas Fito oraz węgierskiej ZKI – partnerów handlowych firmy PNOS przedstawił Dariusz Kacprzak reprezentujący PNOS Ożarów Mazowiecki. Informował on, że w odpowiednich warunkach uprawy z odmian partenokarpnych można uzyskać nawet dwukrotnie wyższy plon w porównaniu z odmianami o przewadze kwiatów żeńskich. Jednak nie nadają się one do długiego kiszenia. Zdaniem producentów mogą być przeznaczane do produkcji ogórków małosolnych, na świeży rynek lub do konserwowania.

 

ARTYKUŁY POWIĄZANE

None found

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności