Energochłonna branża szklarniowa. Gdzie szukać oszczędności? [Wywiad]

Uprawa pomidora malinowego w szklarni

Ceny energii oraz paliw kopalnych – węgla, gazu i ropy naftowej – z powodu polityki prośrodowiskowej oraz recesji wywołanej pandemią poszybowały w górę. Wybuch wojny pomiędzy Rosją, która jest jednym z największych graczy na rynku surowców energetycznych i Ukrainą oraz wprowadzone na Rosję poważnych sankcji dodatkowo pogorszyło tę sytuację. Stawia to w trudnym położeniu bardzo energochłonną branżę szklarniową.

W tym trudnym roku producenci warzyw są zmuszeni do szukania oszczędności w ogrzewaniu szklarni. O tym jakie rozwiązania techniczne można wykorzystać, aby ograniczyć zużycie opału w uprawie pomidorów pod osłonami zapytaliśmy Sławomira Kozłowskiego z firmy Konexim. Serdecznie zapraszamy do wysłuchania naszej rozmowy:

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności