Zdrowa rozsada warzyw jest podstawą każdej produkcji. Dziś, uprawa warzyw szklarniowych nie wybacza błędów. Nowoczesne obiekty uprawowe, to profesjonalne fabryki. Tutaj nie ma miejsca na pomyłki. Sukces w produkcji to tak naprawdę suma błędów jakie zrobisz. Czas, kiedy się mówiło: Może się uda – już dawno minął… Produkcja warzyw szklarniowych to czysta ekonomia, ale też ogromna wiedza ogrodnika. Bardzo istotna w tym wszystkim jest rozsada z dobrze rozbudowaną bryłą korzeniową. Ale nie tylko. To także higiena w szklarni i zadbanie o rośliny w czasie produkcji – informuje Marcin Mularski z Grupy Mularski.


Grupa Mularski zajmuje się profesjonalną produkcją rozsady szklarniowej i gruntowej. Obiekt rozsadowy zajmuje powierzchnię 8 ha. Sezon produkcji w tym gospodarstwie rozpoczyna się we wrześniu. Wówczas podejmowane są prace związane ze sprzątaniem i dezynfekcją. 10 października rozpoczyna się proces wysiewu nasion. Z kolei w pierwszym tygodniu grudnia – to czas, kiedy ruszają wysyłki rozsady do gospodarstw w całym kraju. Dostawy rozsady szklarniowej w GM kończą się 10 lutego.
Rocznie grupa produkuje 6,5-7 mln sztuk rozsad warzyw szklarniowych, z czego 2,5 mln roślin “wyjeżdża” do obiektów produkcyjnych Grupy Mularski.
Jak informuje M. Mularski obiekt rozsadowy w Sarnowie podzielony jest na 5 stref klimatycznych, w których znajduje się 75 betonów podzielonych na strefy A, B, C. Takie rozwiązanie umożliwia stworzyć idealną rozsadę o zbalansowanym wzroście i dobrze rozbudowanym systemie korzeniowym.
Polecamy także: Jak produkuje się rozsadę warzyw gruntowych dobrej jakości [VIDEO]
Pięć powodów dlaczego zaopatrujemy się w rozsadę warzyw szklarniowych w specjalistycznych zakładach produkcyjnych:
– terminowość,
– higiena,
– pewność rozwoju w czasie produkcji,
– szczepienie,
– oszczędność czasu.
Zapraszamy do obejrzenia materiału filmowego, w którym prezentujemy produkcję rozsady warzyw szklarniowych w Grupie Mularski w Sarnowie: