reklama
reklama
yara ogólna nawożenie warzywa
reklama
nds deszczownia nawaadnianie
reklama
baner neudosan
reklama
baner UPL
reklama
reklama
yara ogólna nawożenie warzywa
reklama
nds deszczownia nawaadnianie
reklama
baner neudosan
reklama
baner UPL
reklama
reklama
RhizoVITAL
reklama
octavo marchew nasiona
Strona głównaAktualnościKolekcja odmian ogórków w Szczecinie

Kolekcja odmian ogórków w Szczecinie

W szklarni produkcyjno-dydaktycznej Centrum Edukacji Ogrodniczej w Szczecinie odbyło się spotkanie szkoleniowo-pokazowe odmian ogórków sałatkowych zorganizowane we współpracy z firmami nasiennymi PNOS i Hazera.
Kierownik warsztatów Centrum Edukacji Ogrodniczej, Andrzej Filos, przybliżył poszczególne etapy doświadczenia odmianowego założonego w jednej ze szklarni produkcyjnych CEO Szczecin. Obiektami doświadczenia było pięć odmian ogórka szklarniowego: Tormund F1, Tialas F1, Cadiar F1 i Pedro F1 hodowli firmy Semillas Fito, reprezentowanej w Polsce przez PNOS Ożarów Mazowiecki, i odmiana testowana pod numerem HM 666 F1 firmy Hazera. Doświadczenie założono 24 marca 2021 r, kiedy rozsadę ogórka własnej produkcji (wysiew nasion nastąpił 1 marca br.) posadzono na maty kokosowe. Z każdej odmiany posadzone zostało po 180 roślin. Pierwsze zbiory wykonano 24 kwietnia br. Podczas spotkania ogrodnicy, przedstawiciele jednostek badawczych i wdrożeniowych, zapoznali się potencjałem plonotwórczym i jakością owoców porównywalnych odmian ogórków. Według danych udostępnionych przez A. Filosa w okresie od 23 kwietnia do 15 maja najwyższe plony uzyskano z odmiany Tormund F1, kolejne w zestawieniu były odmiany Tialas F1 i Cadiar F1. Na podstawie opinii pracowników najwyżej oceniono smak ogórka Pedro F1. Z kolei największy plon wczesny dały odmiany HM666 F1 I Cadiar F1.

Dariusz Kacprzak reprezentujący firmę PNOS przybliżył charakterystykę odmian ogórków hodowli Semillas Fito.

reklama
Baner PORW 2025
Dariusz Kacprzak, PNOS

Wiesław Jakubowski przybliżył portfolio firmy Hazera, w szczególności ofertę ogórków szklarniowych.

Wiesław Jakubowski, Hazera

Cały artykuł można przeczytać w STO 3/2021
 

 

Aleksandra Czerwińska-Nowak
Aleksandra Czerwińska-Nowak
Absolwentka wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Przez cztery lata pracowała na tej uczelni jako asystent w Katedrze Warzywnictwa zajmując się tematyką technologii uprawy grzybów jadalnych i warzyw. W 2008 roku dołączyła do zespołu miesięcznika „Warzywa”. Specjalizuje się w zagadnieniach dotyczących doboru odmian warzyw ich uprawy oraz przechowywania i przygotowania do sprzedaży.
reklama
reklama
PNOS baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
reklama
Baner KUPS
Najpopularniejsze artykuły
Polecamy
INNE ARTYKUŁY AUTORA
ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]