26.08 br. w Otwocku odbyło się spotkanie skierowane do plantatorów pomidorów malinowych. Podczas niego zaprezentowano nową odmianę Buenarosa F1, a także poruszono tematy związane z nawożeniem, rozsadą czy sprzedażą owoców do sieci handlowych.
Nowość od Enza Zaden
Agnieszka Wiśniewska z firmy Enza Zaden opowiedziała o odmianie Buenarosa F1. Jej głównymi zaletami są: doskonały smak pomidora malinowego, wysoka twardość owoców, wysoki plon handlowy, doskonałe wyrównanie owoców oraz całkowity brak przebarwień słonecznych. Roślina charakteryzuje się silnym wigorem, otwartym pokrojem i wniesionymi liśćmi. Jej dużym atutem są dobre wiązanie owoców, optymalny kształt gron, szybkość tworzenia gron, a także wczesność porównywalna z liderem na rynku. Dodatkowo wzrost pędu głównego przy sznurku zmniejsza pracochłonność przy obróbce roślin. Odmiana ta bardzo dobrze sprawdza się zarówno we wczesnych, grudniowych nasadzeniach, jak również w późniejszych terminach nasadzeń.






Niezastąpiony wapń
Wojciech Kopeć z firmy Yara Poland opowiedział o żywieniowych sposobach poprawy jędrności, trwałości pozbiorczej i smaku oraz zapobiegania suchej zgnilizny wierzchołkowej w uprawie pomidora malinowego.


Jakość pomidorów w dużej mierze jest zależna od zawartości wapnia. Przy niedostatecznej ilości tego składnika na owocach może wystąpić sucha zgnilizna wierzchołkowa. Warto pamiętać, że transport wapnia jest ściśle związany z transpiracją. Jeśli roślina transpiruje to się schładza. Owoc o niskiej transpiracji jest ubogi w wapń. Sucha zgnilizna wierzchołkowa najczęściej występuje latem. Czynnikami sprzyjającymi jej występowanie są: czynniki stresowe (zasolenie, światło, ciepło); pobieranie Ca przez owoce (brak zaopatrzenia w Ca do korzeni roślin – jeżeli jest problem z niedostateczną ilością wapnia, to najpierw zabraknie go dla korzeni i nie będą mogły tworzyć się świeże korzenie włośnikowe); brak możliwości translokacji Ca w roślinie; niedostateczna alokacja Ca w owocach w okresie dużego zapotrzebowania. Prowadzi to do rozcieńczenia Ca w szybko rozprężającej się tkance owocowej. Należy pamiętać, że pomidor malinowy charakteryzuje się większą zawartością suchej masy, dlatego również będzie potrzebować większej ilości składników pokarmowych.
Rozsada warzyw
Andrzej Szymański z firmy Krasoń opowiedział o obecnych trendach w produkcji rozsad w naszym kraju. Firma Krasoń w 2021 wyprodukowała 400 000 000 sztuk wszystkich rozsad, z czego szklarniowych 13 000 000 sztuk. W sezonie 2020/2021 odnotowano znaczny wzrost udziału produkcji rozsady pomidorów malinowych wśród wszystkich pomidorów: 72% malinowy, 14% średnio-owocowy, 6% wielkoowocowy, 6% speciality oraz 2% grono.


Preferencje sieci handlowych
Mirosław Maziarka z firmy Agro Smart Lab zauważył, że w ostatnich latach sieci handlowe wolą kupić mniej towaru, ale dobrej jakości. Jest to spowodowane przede wszystkim wzrostem świadomości klientów w stosunku smaku owoców i warzyw. Sieci handlowe chcąc wyjść naprzeciw oczekiwaniom konsumentów starają się wprowadzać do oferty produkty wysokiej jakości. Polski pomidor malinowy jest fenomenem na skalę światową.


Duże zainteresowanie klientów wynika z dużo lepszego smaku niż pomidorów luzem i na gronie. Wynika to z nieco wyższej zawartości cukrów (około 5% w stosunku do innych pomidorów luzem, a 3-4% na gronie) oraz wyższej zawartości kwasów (1% w stosunku do innych pomidorów luzem i 0,6% pomidorów na gronie). W latach 2013-2018 r. królowała jedna smaczna odmiana pomidorów malinowych, lecz obecnie powoli zaczyna się to zmieniać.
Tekst i fot. Monika Korzeniowska