AktualnościMikrozraszanie sałaty pod osłonami. Zastosowanie Hadar 7110

Mikrozraszanie sałaty pod osłonami. Zastosowanie Hadar 7110

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Rosnące koszty siły roboczej, zmiana klimatu i troska o najwyższą jakość produktów, przyczyniły się do rozwoju coraz popularniejszego trendu upraw pod osłonami. Jednym z najczęściej goszczących warzyw na polskich stołach uprawianych pod osłonami jest sałata. Produkcja sałaty w Polsce rośnie wolniej niż konsumpcja. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej szacuje, że w ostatnich latach produkcja oscylowała na poziomie 30 ton, podczas gdy zapotrzebowanie wzrosło przynajmniej dwukrotnie. Wzrost świadomości konsumentów to zapotrzebowanie na zdrową żywność i świeże produkty przez cały rok.

Uprawa sałaty – jak zoptymalizować produkcję

Sałata jest jednym z najczęściej uprawianych warzyw.  Jak w przypadku wielu innych roślin o zielonych liściach, charakteryzuje ją płytki system korzeniowy. Nie potrzebuje dużo wody, ale także niewskazane jest nadmierne podlewanie. Zbyt mokre podłoże powoduje gnicie rośliny, gdy jest zbyt suche, sałata traci jędrność i smak. Uzyskanie optymalnych warunków uprawy wymaga zastosowania precyzyjnego systemu nawadniania i kontroli. Zarządzanie nawadnianiem przez cały okres wegetacyjny jest krytycznym czynnikiem w produkcji sałaty, ponieważ nawet krótkie okresy niedostatecznego nawilżenia mogą niekorzystnie wpływać na zbiory.

Uprawa sałaty pod osłonami i zagrożenie stresem wodnym
Stres wodny, to zjawisko występujące w uprawie, gdy wilgotność gleby jest nadmierna lub niedostateczna. Prowadzi do znacznego zmniejszenia plonów poprzez spowolnienie procesów życiowych roślin. W przypadku sałaty, stres wodny wpływa na jędrność, wielkość główki oraz kolor. Powoduje także procesy gnilne. W każdym z przypadków prowadzi do zmniejszenia plonów i osłabienia jakości produktu. Wydajne wykorzystanie wody czyli planowanie nawadniania, wysoka równomierność dystrybucji wody i niewielkie natężenie opadów, eliminują warunki stresowe. Uprawa pod osłonami, a co za tym idzie kontrola systemu nawadniania, są skuteczną metodą zapobiegania stresowi wodnemu. W przypadku sałaty, najkorzystniejsze rozwiązanie to nawadnianie kroplowe połączone z mikrozraszaniem.

Hadar 7110 jako optymalny wybór do upraw pod osłonami
Produkcja roślin zielonych to wysokie koszty inwestycyjne. Szklarnie i tunele poprawiają warunki uprawy sałaty i innych roślin zielonych. Wybór optymalnego systemu nawadniania i efektywne zarządzanie nim ma kluczowe znaczenie dla sukcesu inwestycji. W przypadku upraw sałaty pod osłonami, dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie mikrozraszaczy Hadar 7110 dostępnych w ofercie firmy Budmech. Hadar to mikrozraszacz pracujący w pozycji odwróconej. Montowany jest na wężyku pod sklepieniem tunelu lub szklarni. Jest wykorzystywany do intensywnego nawadniania lub chłodzenia roślin. W czasie upałów pozwala na nawadnianie pulsacyjne w celu zachowania wysokiej wilgotności. Dzięki zastosowaniu antykapacza LPD możliwe jest jednoczesne uruchomienie i zamknięcie instalacji w jednym momencie, bez konieczności opróżniania instalacji między cyklami nawadniania. Woda zostaje w rurach i nie wycieka przez zraszacze niszcząc podłoże i powodując powstawanie kałuż. Zaletą mikrozraszacza Hadar jest drobna kropla i niska intensywność opadu, co eliminuje ryzyko mechanicznego uszkodzenia roślin oraz negatywnego wpływu nawadniania na strukturę gleby.

Hadar 7110 – uniwersalny mikrozraszacz do upraw pod osłonami
Zraszacze Hadar to uniwersalne modułowe mikrozraszacze pracujące w szklarniach i tunelach w pozycji odwróconej. Wysokość instalacji w najwyższym miejscu to 200 cm nad poziomem uprawy. Charakteryzuje je wysoka jakość i niezawodność. Modułowa budowa pozwala na dobór przepływu oraz średnicy zraszania w zależności od zastosowania odpowiedniej dyszy. Wkładka „wirnik odwrócony”, przystosowana do pracy w pozycji odwróconej, jest kompatybilna z ośmioma dyszami (filetową, czerwoną, pomarańczową, zieloną, niebieską, żółtą, jasnozieloną i białą) o średnicach od 1,0 mm do 2,0 mm. Poprzez zastosowanie odpowiedniej dyszy, średnica zraszania może wynieść od 8,4 m do 11,0 m. Szeroki zakres natężenia przepływu dostosowany jest do wymaganego natężenia opadu zgodnie z optymalnym czasem nawadniania. Wkładka „wirnik odwrócony” jest dedykowana do warunków szklarniowych i tunelowych w celu uzyskania maksymalnej jednorodności (jedn. 88 -95%) projektu. W dużych szklarniach i tunelach można zamontować dwie linie mikrozraszaczy.

👉 Poznaj szczegóły techniczne mikrozraszacza Hadar 7110Pobierz kartę produktu pdf

Smak nawodnionej sałaty
Sałata jest delikatna – zarówno pod względem smaku, jak i wymagań uprawy. Niedostateczne nawodnienie skutkuje pogorszeniem smaku warzywa – staje się zdecydowanie bardziej gorzkie i mniej delikatne. Dlatego planowanie i projektowanie systemu nawadniania w uprawach pod osłonami stanowi kluczowy parametr sukcesu inwestycji.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

👉 Zastanawiasz się nad instalacją mikrozraszaczy? Chciałbyś uzyskać szczegółowe informacje? Porozmawiaj z Andrzejem Szerszeniewskim, Inżynierem ds. Projektów w firmie Budmech:

Andrzej Szerszeniewski
Inżynier ds. Projektów
☎️ +48 22 765 65 78
andrzej.szerszeniewski@budmech.pl

Firma Budmech dostarcza rozwiązań gwarantujących niezbędne warunki do prawidłowego wzrostu oraz rozwoju owoców, warzyw, a także utrzymania obszarów zieleni. Nasi specjaliści projektują systemy nawadniania odpowiadające indywidualnym potrzebom Klientów oraz wspierają fachową wiedzą i doświadczeniem w wyborze skutecznych rozwiązań.

W artykule wykorzystano materiały firmy NaanDanJain.


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]