AktualnościNowoczesne i bezpieczne nawożenie warzyw

Nowoczesne i bezpieczne nawożenie warzyw

ARTYKUŁ PROMOCYJNY

W intensywnej uprawie warzyw bardzo częstym i ważnym problemem jest niedobór makro- lub mikroelementów, który może występować nawet przy, jak mogło by się wydawać, właściwym nawożeniu roślin. 

Przyczyną niedoborów makro- lub mikroelementów w uprawie warzyw mogą być warunki pogodowe (np. przy silnych ulewach niektóre składniki pokarmowe są wymywane do głębszych warstw gleby), niewłaściwe pH gleby (np. przy nadmiernym zakwaszeniu zmniejsza się przyswajalność m.in. wapnia i magnezu), zła struktura gleby o małej zawartości próchnicy (składniki są wymywane i nie są utrzymywane w obrębie korzeni), brak życia biologicznego w glebie (pożyteczne mikroorganizmy udostępniają składniki pokarmowe roślinom, w szczególności mikroelementy), czy uszkodzenie systemu korzeniowego rośliny przez szkodniki, podczas przesadzania lub spulchniania gleby. Niedobory mogą być też skutkiem niewłaściwych proporcji poszczególnych składników nawozowych lub przenawożenia jednym ze składników, np. nadmierne nawożenie potasem utrudnia roślinom pobieranie magnezu.

O ile z niedoborami makroelementów dość łatwo sobie poradzić (najlepiej wykonać analizę gleby na zawartość form dostępnych dla roślin) to z niedoborami mikroelementów już nie jest tak łatwo. Warto pamiętać podstawowe prawo obowiązujące w nawożeniu, mianowicie Prawo Minimum Liebiga, które stwierdza, że wzrost i rozwój roślin jest ograniczany przez składnik będący w niedoborze. Innymi słowy brak nawet jednego składnika powoduje ograniczenie wzrostu i rozwoju roślin, pomimo tego, że inne składniki występują w wystarczającej ilości. Szczególnie często mamy z tą sytuacją do czynienia w przypadku mikroelementów.

O niepokojące objawy, jak przebarwienia i plamy na liściach, więdnięcie roślin czy zahamowanie ich wzrostu, zazwyczaj podejrzewamy chorobę grzybową lub szkodnika. Często jednak przyczyną mogą być po prostu błędy w nawożeniu roślin i związane z tym niedobory makro- i mikroelementów. Koniecznością już stało się stosowanie nawozów dolistnych w celu dostarczenia roślinom warzywnym potrzebnych składników.

Od lat w użyciu w uprawach ogrodniczych są nawozy dolistne mikroelementowe. Współczesny rynek oferuje wiele ich rodzajów. Przełomem w nawożeniu mikroelementami stało się wprowadzenie chelatów, które zapobiegały krystalizacji form soli nawozów i poprawiły wnikanie mikroelementów do roślin. Należy jednak pamiętać, że nawozy mikroelementowe zastosowane w formie oprysków szybko wysychają na liściu, a ilość nawozu wykorzystana przez roślinę, jak podają źródła naukowe, wynosi od kilkunastu do 30-40%. Straty więc są dość duże, a biorąc pod uwagę że rośliny, które pozostają przez dłuższy czas pod wpływem wysokich temperatur i słońca są mocno nagrzane. Nawet w godzinach popołudniowych i wieczornych szybko odparowuje z nich aplikowany nawóz, zmniejszając jeszcze bardziej jego wykorzystanie.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

 Firma Agrarius posiada w swojej ofercie innowacyjne i nowoczesne nawozy żelowe z serii SOLER dedykowane do różnych upraw (SOLER Red do warzyw wykształcających owoce takich jak: pomidor, ogórek, papryka, dyniowate i inne; SOLER Brown do warzyw korzeniowych, cebuli i czosnku oraz SOLER Green do warzyw kapustowatych i innych liściowych). Dodatkowo w ofercie znajduje się SOLER L do roślin strączkowych (groch, fasola, bób).

Nawozy te cieszą się bardzo dobrymi opiniami producentów, ponieważ są łatwe w mieszaniu, stosowaniu, mają specjalnie skomponowany skład pod konkretne uprawy, bardzo dobrze wchłaniają się do roślin i szybko działają.

Nawozy dolistne SOLER są preparatami skoncentrowanych mikroelementów w żelu dla zwiększenia przyczepności do roślin w bardzo dużej dawce bez balastu makroskładników (nie zawierają azotu, fosforu i potasu), co odróżnia je od innych podobnych produktów na rynku. Działają długo i wydajnie, pobudzają roślinę do obrony, wspomagają jej zdrowotność i odporność na choroby, intensyfikują wzrost, zwiększają plon, zawierają bor, miedź, mangan, molibden, cynk w ilościach dostosowanych do konkretnych upraw oraz wysoką zawartość siarki, co wzmaga zdrowotność roślin i zabezpiecza je przed niedoborami tego plonotwórczego pierwiastka. Nawozy te nie zawierają chlorków, nie są szkodliwe dla roślin. Zastosowana konsystencja żelowa wydłuża czas działania nawozu i zwiększa jego wchłanialność. Nowoczesna technologia SILEVELTM zastosowana do stworzenia nawozów opiera się na formie mikroelementów (sole, które są szybciej wchłaniane do roślin, ponieważ mają mniejsze cząsteczki niż chelaty), a poprzez umieszczenie ich w specjalnych kieszeniach krzemowych, które mają właściwości higroskopijne (pochłaniające wilgoć) zapewniono prawie 100 % – ową wchłanialność nawozu do rośliny. Zastosowany nawóz pozostawia na liściu warstwę żelową, która zawiera zawieszone w niej mikroelementy. Po wyschnięciu na liściu nie jest szybko spłukiwana z opadami jak inne nawozy, ale ponownie nawilżona dostarcza roślinie składniki odżywcze do momentu ich wyczerpania.

Dla zminimalizowania kosztów stosowania nawozu przez ogrodnika SOLERY zawierają wyłącznie niezbędne mikroelementy oraz siarkę, przez co działają dezynfekująco – przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo. Zawarty w nawozach kompleks QM6TM pobudza roślinę do wzmożonego pobierania substancji pokarmowych zarówno przez liście, jak i przez korzenie sprzyjając wzrostowi rośliny, poprawiając jej wigor i odporność na stresy.

Bardzo ważną cechą nawozów SOLER jest bezpieczeństwo dla roślin i konsumenta. Nawozy te nie posiadają żadnych szkodliwych pozostałości, które mogły by się kumulować w roślinach i są bezpieczne w stosowaniu, nie wywołują poparzeń roślin.

Dla roślin, szczególnie tych wytwarzających owoce, równie ważne jak dożywianie mikroelementami jest odżywienie roślin wapniem. W ofercie Agrarius znajduje się innowacyjny i niepowtarzalny nawóz dolistny Calory. Jest to nowoczesny preparat kompleksowo dostarczający roślinom wapń potrzebny do zagwarantowania wysokiej jakości owoców. Nawóz ten to nie tylko wapń (w niespotykanej łatwo wchłanialnej formie jonowej), ale także odpowiednio dobrane mikroelementy – zapewniające przemieszczenie i prawidłowe działanie wapnia w roślinie. Nawóz ten zawiera ponadto miedź, która działa fitosanitarnie oraz kwasy humusowe, które pomagają w bezpośrednim wnikaniu nawozu do rośliny oraz działają wspomagająco i antystresowo, gwarantując doskonały efekt działania Calory.

Więcej na stronie: AGRARIUS


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl