AktualnościOgórki w Szczecinie

Ogórki w Szczecinie

21 lipca na terenie warsztatów szkolnych Centrum Kształcenia Rolniczego w Szczecinie odbyło się spotkanie, podczas którego oceniono 13 odmian ogórka firm: Semillas Fito i ZKI – partnera handlowego firmy PNOS Ożarów Mazowiecki oraz firmy Hazera Poland. W obiektach szklarniowych zaprezentowano następujące odmiany: Kitto F1, Ninja F1, HZ – 001 F1, HZ – 002 F1, Cassius F1, Brutus F1, Conil F1, Karavan F1, Maximo F1, Pleasure F1, Passion F1, ZKI – 109 F1, ZKI – 15–60 F1.

Od lewej: Wiesław Jakubowski (Hazera Poland), Andrzej Fidos (Szkoła Ogrodnicza w Szczecinie) oraz Dariusz Kacprzak (PNOS Ożarów Mazowiecki).

Porównanie odmian

Nasiona ogórków wysiano 9 maja do tac wielokomorowych (96 komór), w podłoże Kronen do warzyw. Rozsadę wysadzono 1 i 3 czerwca do donic o pojemności 12 l. Rośliny w donicach ustawiono w szklarni 7 czerwca i podłączono system kroplowego nawadniania (sterownik Mono-Mix). Użyto podłoża kokosowego z domieszką Kronen do warzyw.

Rośliny prowadzone są metodą „wysokiego drutu”, na jeden pęd (z usunięciem wszystkich pędów bocznych) do wysokości drutu następnie przewieszone przez drut i opuszczanie, po ogłowieniu będą prowadzone na 2 i więcej pędów. Nie usuwano pierwszych zawiązków.

Rośliny podlewano na początku sezonu co 2–3 godziny, obecnie podczas owocowania i słonecznej pogody co 60 min, a nawet 45 min. Odczyn pożywki wynosi – pH = 5,5, EC pożywki 1,8, na początku do 2,6 mS/cm (obecnie). Cały cykl produkcji rozsady oraz uprawy prowadzony jest bez ogrzewania. Do nawożenia zastosowano nawozy firmy Yara: Kristalon pomarańczowy – 6:12:36+3Mg+micro, saletra wapniowa – Calcinit TM, kwas azotowy 38%.

W uprawie zastosowano ochronę biologiczną przeciwko przędziorkowi chmielowcowi, wykorzystano dobroczynka szklarniowego (Phytoseiulus persimilis) 2 x 4000 szt. dorosłych osobników zmieszanych z wiórkami. W prowadzonym doświadczeniu odmianowym ogórka nie stosowano ochrony chemicznej. Zbiory rozpoczęto 29 czerwca.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Zapraszamy do naszej fotorelacji:

Fot. Andrzej Fidos

 

 


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]