Przewiduje się że w tym sezonie eksport pomidorów z Maroka może być niższy niż ubiegłoroczny. W najlepszym wypadku osiągnie on poziom 517 tys. ton, z czego na rynek Unii Europejskiej trafi 403 tys. ton – podaje freshplaza.
Chociaż przewidywano w tym sezonie zbiory na poziomie 800 tys. ton, upalne lato nie pozwoliło na zwiększeniu produkcji. Chodzi głownie o rejon Agadiru, gdzie znajduje się najwięcej gospodarstw produkujących pomidory na eksport. Ponadto wysoka temperatura pogorszyła jakość pomidorów.
Jak ostrzegają specjaliści, ostatecznie poziom eksportu może jeszcze się zmniejszyć, jeśli pogoda nie będzie sprzyjać oraz pojawią się trudności z ochroną upraw (głównie przed mączlikiem szklarniowym).
Sytuacja na europejskim rynku pomidorów jest w tym sezonie dynamiczna. Wśród największych eksporterów pomidorów odnotowano istotne zmiany, m.in. spadek o 12 proc. eksportu hiszpańskich pomidorów. Istotny jest także wzrost o 70 proc. eksportu z Turcji do poziomu 100 tys. ton.
Źródło: freshplaza