AktualnościPomidory jesienią

Pomidory jesienią

Wyjątkowa pogoda w tym sezonie sprawiła, że na przełomie października i listopada pomidorów w szklarniach jest jeszcze całkiem sporo i u wielu ogrodników mają one wysoką jakość, o co zwykle w tym okresie niełatwo. Jednak każdy kij ma dwa końce – stosunkowo ciepła i słoneczna aura w dzień, brak nocnych przymrozków oraz umiarkowana w wielu rejonach presja szarej pleśni sprzyjają również producentom uprawiającym pomidory w zimnych tunelach, dlatego wyjątkowo długo prowadzą oni w tym roku zbiory – co za tym idzie cena pomidorów w październiku zamiast wzrosnąć, obniżyła się.

Tekst i fot. A. Czerwińska-Nowak

 

Aleksandra Czerwińska-Nowak
Aleksandra Czerwińska-Nowak
Absolwentka wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Przez cztery lata pracowała na tej uczelni jako asystent w Katedrze Warzywnictwa zajmując się tematyką technologii uprawy grzybów jadalnych i warzyw. W 2008 roku dołączyła do zespołu miesięcznika „Warzywa”. Specjalizuje się w zagadnieniach dotyczących doboru odmian warzyw ich uprawy oraz przechowywania i przygotowania do sprzedaży.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]