• rosafert agrosimex gleba
  • belem agrosimex marchew ziemniaki

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

Bayer Velum Prime - baner

rizocore zaprawianie bleba biocont
AktualnościPomidory marki Łęgajny

Pomidory marki Łęgajny

W przypadku produktów świeżych, takich jak warzywa, budowa marki i dbanie o jej identyfikowalność wśród klientów to bardzo trudne zadanie. Pomidory z Gospodarstwa Ogrodniczego Łęgajny pod Olsztynem, dzięki już niemal 60-letniej obecności na rynku i wysokiej jakości, do której przykłada się szczególną wagę, zdobyły zaufanie lokalnych konsumentów i stały się rozpoznawalną marką na Mazurach. Obecnie w komunikacji z klientami, wiernymi pomidorom z Łęgajn, pomaga serwis społecznościowy Facebook, na którym Gospodarstwo obserwuje 1,5 tysiąca użytkowników.

Historia gospodarstwa w Łęgajnach sięga 1962 r., kiedy to utworzono państwowe gospodarstwo ogrodnicze przekształcone następnie w kombinat ogrodniczy Łęgajny, w którym przez dziesiątki lat uprawiano pomidory, ogórki oraz kwiaty na potrzeby rejonu mazurskiego. W okresie przemian własnościowych gospodarstwo zostało zamienione w spółkę. Obiekty szklarniowe przebudowano, zaopatrzono w infrastrukturę przeznaczoną do uprawy i przygotowania towaru do sprzedaży. Łęgajny stały się nowoczesnym gospodarstwem, wyspecjalizowanym w uprawie pomidorów, które uprawia się obecnie na powierzchni ok. 19 ha. Dwa lata temu udziały w spółce kupiła Grupa Mularski, do której obecnie należy gospodarstwo – informował Marian Czechowski z zarządzający produkcją w gospodarstwie ogrodniczym w Łęgajnach.

Marian Czechowski

Od momentu, kiedy gospodarstwo w Łęgajnach postawiło na specjalizację pomidorową, zmieniała się struktura produkcji, aby dostosować ją do preferencji rynkowych. Trendem, który utrzymuje się od wielu lat, jest stałe powiększanie powierzchni produkcji pomidora malinowego Tomimaru Muchoo F1. Obsadza się nim obecnie 70% powierzchni produkcyjnej (12,8 ha), ponadto na areale 3,5 ha uprawiana jest mięsista odmiana o żółtopomarańczowych owocach – Beorange F1, która przyjęła się już wśród polskich konsumentów. Pozostałą powierzchnię (2,1 ha) przeznacza się pod uprawę pomidora gronowego.

TOMIMARU-MUCHOO


 

Cały artykuł można przeczytać w STO 3/2021

Aleksandra Czerwińska-Nowak
Aleksandra Czerwińska-Nowak
Absolwentka wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Przez cztery lata pracowała na tej uczelni jako asystent w Katedrze Warzywnictwa zajmując się tematyką technologii uprawy grzybów jadalnych i warzyw. W 2008 roku dołączyła do zespołu miesięcznika „Warzywa”. Specjalizuje się w zagadnieniach dotyczących doboru odmian warzyw ich uprawy oraz przechowywania i przygotowania do sprzedaży.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl