reklama
reklama
yara ogólna nawożenie warzywa
reklama
nds deszczownia nawaadnianie
reklama
baner neudosan
reklama
baner UPL
reklama
reklama
yara ogólna nawożenie warzywa
reklama
nds deszczownia nawaadnianie
reklama
baner neudosan
reklama
baner UPL
reklama
reklama
RhizoVITAL
reklama
octavo marchew nasiona
Strona głównaAktualnościSałata w roli głównej

Sałata w roli głównej [VIDEO]

Sałata należy do warzyw o dość krótkim okresie wegetacji. Zwykle jej uprawa była kojarzona z pierwszymi nowalijkami, wiosną, lub jako poplon dla innych warzyw. Jednak rozwój sieci handlowych spowodował, że producenci chcący sprzedawać tam sałatę musieli się dostosować do obowiązujących wymogów, zarówno w zakresie ilości i jakości oraz asortymentu sałat. Oprócz podstawowej sałaty masłowej i kruchej, uprawiają oni bardziej niszowe typy m.in.: rzymską, dębolistną czy lollo bionda.

Rodzina państwa Walerian od lat zajmuje się uprawą sałaty w Dziekanowicach, w podkrakowskiej miejscowości. Na południu Polski gospodarstwa zajmujące się uprawą sałaty nastawione są głównie na uprawę dwóch typów: masłowej i kruchej. Rodzina Walerian, jako nieliczni z kolei zdecydowali się na produkcję szerokiego asortymentu warzyw liściowych.

reklama
Baner PORW 2025

Ze względu na konieczność płodozmianu, oprócz sałaty w uprawie znajdują się również inne warzywa m.in.: rzodkiewka, szczypiorek, jarmuż oraz różne rodzaje warzyw sprzedawanych na nać np. koper czy zielona pietruszka.

W gospodarstwie państwa Walerian rocznie produkowanych jest 1,5 mln sztuk sałat.
Oprócz podstawowej sałaty masłowej i kruchej, producenci uprawiają także niszowe typy m.in.: dębolistną czy lollo bionda.

Cykl wiosenny zwykle rozpoczyna się w pierwszym tygodniu marca, zdaniem producenta, uzasadnieniem jest rachunek ekonomiczny związany z nakładem za energię. Kolejne nasadzenia realizowane są co ok. 2 tygodnie i trwają aż do sierpnia (rośliny są sadzone czterorządową sadzarką Ferrari). Pozwala to oferować sałaty z uprawy gruntowej od końca kwietnia do pierwszym przymrozków − nawet końca października (dodatkowo sezon wydłuża oferta sałat z upraw pod osłonami). Producent spod Krakowa samodzielnie produkuje rozsadę sałaty w nowoczesnym tunelu foliowym postawionym przez firmę Farmer.

 

Asortyment odmian

Rocznie gospodarstwo to produkuje ok. 1,5 mln szt. sałat różnego typu. Wśród nich największy udział mają sałaty masłowa i krucha. Pod względem odmian w 90% stanowią sałaty z oferty firmy Rijk Zwaan. W doborze odmian sałat producent wybiera głównie te, o wysokiej zdrowotności − groźnym patogenem sałaty i innych warzyw liściowych ciągle pozostaje mączniak rzekomy sałaty (Bremia lactucae), dlatego w produkcji tych warzyw dominują sałaty o wysokiej odporności na rasy grzyba B. lactucae. Najbardziej uniwersalną odmianą sałaty masłowej jest Tombelo RZ, którą uprawia zarówno pod osłonami, jak i w gruncie. Wyróżnia się ona wysoką zdrowotnością. Jej rośliny tworzą duże i jasne główki, bez tendencji do zagniwania liści od spodu.

Z asortymentu sałat masłowych dominują: Lamberto RZ, Tombelo RZ. W bieżącym producent zdecydował się na uprawę nowej, bardzo wczesnej odmiany sałaty masłowej, w typie odmiany Sprinter, Torpedo – Greenarrow RZ. Jest to kreacja o wysokiej zdrowotności (HR Bl:16-36 EU/Nr:0 IR LMV:1), polecana przez hodowców do uprawy w tunelu foliowym oraz pod przykrycia w gruncie. Kolejną pozycję w asortymencie sałat stanowią sałaty kruche z takimi odmianami: Rubette RZ, Cassenas RZ, Risonas RZ.

Oprócz tego uprawiane są też inne gatunki sałat liściowych, dębolistne o zielonych (Kisheri RZ) i czerwonych liściach (Cornouai RZ), ozdobna liściowa w typie Lollo Bionda (Limassol RZ) oraz Lollo Rossa (Traject RZ). 

Cykl wiosenny rozpoczyna się w pierwszym tygodniu marca.
W najwcześniejszych nasadzeniach rośliny uprawiane są w nieogrzewanych, modułowych tunelach foliowych.
Po posadzeniu, rośliny są zraszane.

W Dziekanowicach duży udział w uprawie ma również rzodkiewka. W sezonie produkcyjnym trwającym od wiosny do wczesnej jesieni wysiewanych jest ok. 5 mln nasion. W asortymencie odmian dominuje Belsay RZ F1, o intensywnie czerwonej skórce i białym miąższu bez przebarwień. 

Anna Wilczyńska
Anna Wilczyńska
Absolwentka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Studia ukończyła w zakresie Techniki Komputerowej w Gospodarce Żywnościowej, a w 2011 r. uzyskała tytuł doktora nauk rolniczych. Od listopada 2011 r. pracuje jako redaktor w Wydawnictwie Plantpress. Jest autorem licznych artykułów o tematyce warzywniczej. Jej artykuły można przeczytać w czasopismach "Szklarnie Tunele Osłony", "Warzywa", "Hasło Ogrodnicze". Od września 2018 r. zajmuje się także prowadzeniem portalu Warzywa.pl
reklama
reklama
PNOS baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
reklama
Baner KUPS
Najpopularniejsze artykuły
Polecamy
INNE ARTYKUŁY AUTORA
ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]