Seminarium pomidorowe „O malinie i nie tylko…”

Marka De Ruiter (firma Bayer) we współpracy z Koppert Polska i Yara Poland 22 lipca br. zaprosiły producentów szklarniowych do Kalisza na seminarium pomidorowe. Wśród poruszanych tematów znalazła się sytuacja na rynku pomidora w Europie, nowości odmianowe w ofercie De Ruiter oraz nawożenie i ochrona biologiczna pomidorów w uprawie szklarniowej.

Hakamaru - baner

Sytuację na rynku pomidora szklarniowego w Europie omówiła Paulina Janicka reprezentująca markę De Ruiter. Prelegentka informowała, że w Polsce w produkcji pomidorów do bezpośredniego spożycia dominują odmiany malinowe. Z kolei w Niemczech (powierzchnia uprawy pomidorów w szklarniach ok. 400 ha) największą popularnością cieszą się odmiany o drobnych owocach – truskawkowe, cherry, a także małe grono. Niemcy są również bardzo dużym importerem pomidorów z UE (700 tys. t rocznie), szczególnie dużo pomidorów sprowadzają z krajów Beneluksu. W Holandii i w Belgii (powierzchnia upraw szklarniowych pomidora ok. 3000 ha) w uprawie dominują pomidory w typie duże grono, popularne są również te o drobnych owocach (mini śliwka, cherry, koktajlowe).

We Francji (powierzchnia uprawy ok. 1500 ha) najpopularniejsze są pomidory w typie małe grono, duże jest także zainteresowanie odmianami w typie San Marzano. Rynek ten cechuje stabilność i duże zróżnicowanie typów pomidorów. W Wielkiej Brytanii powierzchnia upraw wynosi poniżej 400 ha, z tego ponad 70% upraw stanowią pomidory o drobnych owocach. Kraje skandynawskie specjalizują się w pomidorze czerwonym o średniej wielkości owocach zbieranych na luz. Na Wschodzie Europy, w Białorusi dużo uprawia się pomidora mięsistego, czerwonego, natomiast w Rosji popularne są w produkcji zarówno pomidory malinowe, jak i drobnoowocowe, a w Ukrainie – duże grono i odmiany malinowe. Czechy także rozwijają produkcję pomidorów drobnoowocowych. Według danych prezentowanych przez P. Janicką w Polsce ok. 53% powierzchni upraw stanowią pomidory malinowe, z kolei udział pomidorów mięsistych, czerwonych wynosi 17%. Import pomidorów do Polski z UE wynosi ok. 160 tys. t rocznie (wzrost o 6%).

Paulina Janicka

Zgodnie z szacunkami Komisji Europejskiej produkcja pomidorów na świeży rynek spadnie w 2022 r o 3% do 6,2 mln t za sprawą trwającej zmiany kierunku produkcji z odmian o dużych owocach na odmiany drobnoowocowe oraz z powodu mniejszej powierzchni nasadzeń szklarniowych w wyniku wzrostu kosztów energii cieplnej i elektrycznej. W 2022 r. oczekuje się nieco niższego spożycia świeżych pomidorów niż rok wcześniej (-2%) oznacza to spadek do poziomu sprzed pandemii (14,6 kg pomidorów świeżych). Obserwuje się stały wzrost importu świeżych pomidorów do UE. W 2022 r. import ma być wyższy o 3% tj. 730 tys. t. W 2021 r. 67% importu świeżych pomidorów pochodziło z Maroko, natomiast 25% docierało z Turcji. Eksport świeżych pomidorów z UE nadal spada. Szacuje się, że w 2022 r będzie niższy o 12% w porównaniu z rokiem 2021. Dzieje się tak głównie za sprawą utraty rynku brytyjskiego po Brexicie.

Seminarium w Kaliszu

Maria Lis (De Ruiter) przybliżyła projekt hodowlany, w ramach którego wyselekcjonowano odmianę Tatemaru Muchoo F1 (DRTG4839) – malinową nowość o wysokich walorach smakowych. – Poszukiwaliśmy odmiany, która będzie plenna, smaczna i trwała. W ubiegłym roku udało nam się wyselekcjonować dwie bardzo wartościowe odmiany, z których ostatecznie wybraliśmy jedną. Tym sposobem do rodziny Muchoo dołączyło Tatemaru Muchoo F1 – informowała M. Lis. W tym okresie uprawy odmiana charakteryzuje się długimi międzywęźlami, natomiast w miarę wzrostu roślin kolejne międzywęźla są krótsze, również nasady pierwszych gron są długie, natomiast na wyższych gronach ulegają skróceniu. Wigor roślin jest silny, dlatego polecane jest szczepienie na podkładce Maxifort F1 lub Equifort F1. Tatemaru Muchoo F1 może być także uprawiane bez szczepienia. Odmiana nadaje się zarówno do standardowej produkcji całorocznej, jak i uprawy doświetlanej. Polecana jest do nowoczesnych, wysokich szklarni. Jest to odmiana o bardzo wysokim potencjale plonotwórczym, w każdym z gospodarstw, w których posadzono ją w próbach, w trakcie sezonu zawiązała o 1 do 2 gron więcej w porównaniu ze standardem. Odmiana początkowo wiąże lekko karbowane owoce, natomiast w miarę trwania sezonu karbowanie staje się mniej widoczne. Owoce mają podobny kształt i kolor oraz wygląd szypułki do odmiany Tomimaru Muchoo F1, natomiast nie mają skłonności do tworzenia przebarwień słonecznych oraz są mniej wrażliwe na suchą zgniliznę wierzchołkową. Wyróżnia je także bardzo wysoka trwałość pozbiorcza. Rośliny wykazują odporność na mączniaka prawdziwego (IR: On). Odmiana pozycjonowana jest w segmencie pomidorów malinowych wyróżniających się smakiem.

Tatemaru Muchoo F1
fot. De Ruiter

Badania konsumenckie Tatemaru Muchoo F1 prowadzone są w tym roku we współpracy z firmą Hamilton. Są to nie tylko testy smakowe, ale także badanie rynku dotyczące przedziałów wiekowych i płci osób podejmujących decyzje zakupowe. Sprawdzane jest także, na co zwracają uwagę klienci podczas zakupu pomidorów. Testy smakowe przeprowadzane są wyłącznie w Polsce, ponieważ jest to odmiana dedykowana na polski rynek. Uczestnicy spotkania w Kaliszu również mieli okazję porównać smak dwóch odmian pomidorów malinowych i zagłosować na lepszy przy pomocy urządzenia Tasty Box.

Jak informowała M. Lis segment ekonomiczny oferty odmian pomidorów malinowych De Ruiter pozostaje bez zmian i obejmuje mieszańce Hakumaru F1, Yarimaru F1 i Fujmaru F1.

Odmiany z oferty De Ruiter

Całą relację z tego wydarzenia można będzie przeczytać w „Szklarnie Tunele Osłony” 5/2022.

Serdecznie zapraszamy do zakupu prenumeraty w naszym sklepie internetowym: www.plantpress.pl lub kontaktując się telefonicznie pod numerem
☎️: +48 532-545-424.

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności