PolecaneW grudniowym "Haśle Ogrodniczym"

W grudniowym “Haśle Ogrodniczym”

Temat numeru „Haśle Ogrodniczym”, ostatnim tegorocznym wydaniu czasopisma, pośrednio związany jest ze stuleciem odzyskania przez Polskę niepodległości. Ale wnikliwy Czytelnik zauważy konotacje do tego wydarzenia w postaci ogrodniczych okruchów polskości. Pod hasłem „Polska marka” kryje się bowiem wiele: szmat historii i tradycji zawarty w główce czosnku, problemy producentów fasoli z europejskim znakiem jakości…

Joanna Klepacz-Baniak, redaktor naczelna czasopisma “Hasła Ogrodniczego“,  szczególnie Państwu poleca artykuł o czosnku galicyjskim pt. „Galicja czosnkiem stoi”.

Czosnek w rejonie podkrakowskich Słomnik uprawiano prawdopodobnie już w czasach neolitycznych, ale udokumentowana historia jego uprawy w tej okolicy pochodzi dopiero, a może raczej już… z XIII w., kiedy na te tereny przybyli Cystersi. Jego smak, aromat i właściwości były szeroko rozsławione w świecie.
„Otoż tobie czosnek!” – pisał Jan Chryzostom Pasek w „Pamiętnikach” o klęsce księcia Siedmiogrodu Jana Rakoczego pod Słomnikami, twierdząc żartobliwie, że to z powodu czosnku, który miał być lepszy w smaku niż węgierski, najechał on w 1657 r. ziemie polskie. A Jerzy Lubomirski, wtenczas hetman polny koronny, perswadował mu, aby „nie wszystkiego czosnku zjadał, przynajmniej na rozmnożenie zostawił”
.

czosnek galicyjski w gminach Koniusza, Radziemice i Słomniki
Czosnek Galicyjski

Obecnie już nie czosnek, a „czosnek galicyjski” – produkt o wyjątkowych walorach smakowych i biochemicznych staraniem Stowarzyszenia Czosnek Galicyjski w sierpniu br. otrzymał europejski znak jakości – Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG). O to, jak przebiegały starania o uzyskanie oznaczenia, czym wyróżnia się „czosnek galicyjski” i jak funkcjonuje Stowarzyszenie, zapytałam Jarosława Łojka, jednego z założycieli organizacji, oraz prezesa Grupy Producentów Amplus – podmiotu handlowego będącego jej członkiem.

W grudniowym numerze “Hasła Ogrodniczego” przeczytają Państwo ponadto artykuły o nicieniach i możliwościach ograniczania liczebności ich populacji w uprawie warzyw; odmianach dyni polecanych do uprawy oraz, jak co miesiąc, notowania cen na polskim i światowym rynku warzyw.

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Zapraszamy do prenumeraty w naszym sklepie internetowym: www.plantpress.pl

Joanna Klepacz-Baniak, redaktor naczelna “Hasła Ogrodniczego”

Joanna Klepacz-Baniak
Joanna Klepacz-Baniak
Absolwentka Wydziału Ogrodniczego Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Pracę doktorską z zakresu pszczelarstwa obroniła w 2006 r. Prowadzi kursy i szkolenia dotyczące bazy pożytkowej pszczół, produktów pszczelich i zapylania. Od maja 2011 r. pracuje w wydawnictwie Plantpress. Jest redaktor naczelną"Hasła Ogrodniczego".

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]