Ostatni tydzień kwietnia, wielkimi krokami zbliżamy się do majówki. A co dzieje się na polach w Igołomi? Ze względu na dość chłodną aurę termin ściągania folii z konstrukcji wciąż jest przesuwany, a pierwszy zbiór wczesnych warzyw, nieco się przeciąga.
W tym roku niekorzystna pogoda opóźnia pierwszy zbiór wczesnych warzyw w Polsce. Jednak zaglądając do obiektów uprawowych w regionie Igołomi obserwuje się bardzo wysoką jakość warzyw. Kapusta głowiasta biała w wielu miejscach jest praktycznie gotowa do zbioru.
Sezon warzywniczy 2021 w regionie Igołomi
W tym sezonie większość producentów rozpoczęła sadzenie rozsady kapusty w terminie 20-26 luty. W drugiej połowie lutego ocieplenie sprawiło, że prace związane z nasadzeniem odbywały się bez większych problemów. Jak wielu z nas pamięta, pogorszenie pogody nastąpiło w marcu. Większość producentów z tego regionu produkuje samodzielnie rozsadę warzyw. W gospodarstwie państwa Adamczyk w Igołomi, siew nasion warzyw kapustnych odbył się 27 grudnia do skrzynek rozsadowych wypełnionych substratem torfowym. Po upływie dwóch tygodni młode siewki przepikowano do wielodoniczek zawierających 54 otwory.
Do najwcześniejszej uprawy kapusty w tunelach foliowych producenci zdecydowali się na odmianę Zarissima RZ F1 (50−55 dni), o szybkim tempie wzrostu. Z kolei z asortymentu odmian kalafiora na pierwszy, majowy zbiór producenci zdecydowali się na odmiany Opal oraz Speedstar F1. W tym gospodarstwie zbiór rozpoczyna odmiana Opal, która według producentów, nie jest najłatwiejszą odmianą do uprawy, wymaga wiedzy i doświadczenia ogrodnika.