W gospodarstwie Adama i Marzeny Ropów w Igołomi sezon w pełni. Intensywne prace związane ze zbiorem sałaty masłowej spod tuneli foliowych zazębiają się z sadzeniem selera korzeniowego z przeznaczeniem do długiego przechowywania. Jak pisaliśmy już na łamach portalu, w gospodarstwie państwa Ropów dominuje uprawa warzyw korzeniowych: selera korzeniowego, buraczka ćwikłowego.
Czytaj także: https://www.warzywa.pl/warzywa-polowe/seler-korzeniowy-zasiej-teraz-posadz-w-maju-zbierz-jesienia-przechowuj-do-wiosny/
Rozsada selera produkowana jest samodzielnie przez ogrodników w przydomowej mnożarce. Do długiego przechowywania wybrano odmiany Rex, Prinz i Markiz. 23 kwietnia, pogoda nie sprzyjała nasadzeniom roślin. Było dość chłodno, a chwilowo pojawiała się krupa śnieżna. Mimo, to producenci zdecydowali się na sadzenie roślin.
Przed sadzeniem roślin, pole jest starannie przygotowane. Na podstawie wyników analizy chemicznej gleby jest ustalany starannie program nawożenia. Przed sadzeniem producent zastosował nawóz saletrzak z borem w ilości 400 kg/ha i YaraMila Corn również w ilości 400 kg/ha. Dodatkowo, podczas sadzenia aplikowany jest nawóz pod korzeń YaraMila Complex w ilości 100 kg/ha i jednocześnie nawóz Physiomax w ilości 200 kg/ha.
Czytaj także: https://www.warzywa.pl/warzywa-polowe/u-adama-juz-sieja-buraki-czerwone/
Sadzenie roślin, odbywa się czterorzędową sadzarką Ferrari. Rozsada jest sadzona w zagęszczeniu ok. 70 tys.szt./ha. w rozstawie 65 cm x 21,5 cm.
Jak widać na filmie, z przodu ciągnika zamontowany jest zbiornik APV do mikrogranulatu. Podczas sadzenia roślin do gruntu, aplikowany był insektycyd Belem 0,8 MG przeciwko szkodnikom glebowym.
Po posadzeniu roślin producent zastosuje zabieg herbicydowy środkiem Racer 250 EC w dawce 2 l/ha. Po tym zabiegu rośliny zostaną osłonięte włókniną, zabezpieczając w ten sposób przed chłodem.