• rosafert agrosimex gleba
  • belem agrosimex marchew ziemniaki

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo brokuł kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo brokuł kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

Bayer Velum Prime - baner

rizocore zaprawianie bleba biocont
AktualnościBardzo dobre ceny cebuli

Bardzo dobre ceny cebuli

Podczas trwającego dziś spotkania z firmą Bejo w Płonkowie w gminie Rojewo Ireneusz Ruciński reprezentujący tę firmę informował, że dobre ceny cebuli są obecnie w całej Europie. 

W Holandii cena cebuli wynosi obecnie 28–30 eurocentów/kg i nie powinna już się obniżyć. Na tę sytuację wpływa mniejsza produkcja cebuli na świecie. W Holandii i Anglii w tym roku powierzchnia uprawy cebuli jest mniejsza o ok. 10% niż w ubiegłym roku, a w Hiszpanii nawet o 15%. Ponadto szacowane plony też są niższe o co najmniej 10%. Niższe plony to głównie skutek upałów, jakie panowały w sezonie wegetacyjnym w Europie. Jakość tej cebuli nie jest najgorsza, ale notuje się duży udział cebuli drobnej. Natomiast w Indiach zbiory cebuli również są mniejsze, z powodu występujących tam powodzi. To wszystko powoduje, że cena cebuli powinna być wysoka zarówno jesienią, jak i po okresie przechowywania. Niestety nie wiadomo czy ta cena zrekompensuje koszty, jakie producenci będą musieli ponieść na przechowywanie cebuli.

Dziś podczas spotkania z producentami cebuli można było zobaczyć piękną kolekcję odmian z oferty Bejo. Dużym zainteresowaniem cieszyły się nowości tj. Hyfive, Hygate, Hysinger, Crocket, Venecia.

Według danych zebranych przez naszą redakcję, w Polsce jak na czas zbiorów cebuli cena jest dość wysoka i wynosi od 1,20 zł/kg w przypadku cebuli w żółtej łusce do 1,60 zł/kg – za odmiany w czerwonej łusce. W podwarszawskich Broniszach cena cebuli żółtej wynosiła dziś od 1,55 do 2,10 zł/kg, a czerwona od 2,50 do 3,00 zł/kg.

Fot. A. Pytkowska

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

Aleksandra Andrzejewska
Aleksandra Andrzejewska
Absolwentka Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego. W zespole redakcyjnym „Warzyw” pracuje od 2004 r. Zajmuje się głównie tematyką związaną z technologią uprawy warzyw i owoców miękkich. Uczestniczy również w przygotowaniu materiałów z mechanizacji ogrodnictwa.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl