W rozmowie z Iwoną Polewską-Jankowiak, specjalistką do spraw nawożenia w firmie Agrosimex, usłyszymy odpowiedzi na pytania co to jest biostymulacja warzyw, kiedy ją stosować i jakich efektów możemy oczekiwać? W materiale wideo “wirtualnie” odwiedzimy gospodarstwo warzywnicze Piotra Kulika w woj. mazowieckim, w którym stosowane są rozwiązania biostymulacji roślin.
Zadaniem biostymulacji jest sterowanie i przyspieszanie procesów życiowych, zwiększanie odporności roślin na warunki stresowe oraz stymulacja rozwoju korzeni, liści itp. Biostymulatory wykazują różne sposoby działania, ale zawsze bezpieczne dla środowiska naturalnego.
Główne zadania regulatorów rozwoju i biostymulatorów to:
- ochrona roślin przed stresem,
- stymulacja rozwoju systemu korzeniowego,
- ułatwiane im regeneracji i odzyskania wigoru po zadziałaniu niekorzystnych czynników,
- wsparcie roślin w celu wywołania tzw. Indukowanej odporności nabytej (SAR), wpływając na metabolizm rośliny,
- w warunkach stresowych, wzmacniają i uodparniają rośliny,
- w celu przeciwdziałania negatywnym wpływom: suszy, zasolenia, nadmiernych i niskich temperatur, nadmiernego promieniowania UV, oraz stresów wywołanych przez herbicydy, choroby grzybowe i nematody.
Biostymulatorem do zadań specjalnych jest MARAL.
Więcej szczegółów usłyszą Państwo w materiale filmowym: