Dużym zagrożeniem w uprawie buraka czerwonego jest m.in. chwościk burakowy. W Polsce największe zagrożenie występuje w na terenach południowo oraz południowo – wschodniej części kraju. Producenci tego gatunku dobrze wiedzą, by nie przegapić terminu zabiegu ochrony, gdyż duże nasilenie tej choroby może doprowadzić do strat w plonie handlowym.
Częste opady deszczu i ciepła pogoda stanowią optymalne warunki do rozwoju chwościka burakowego. Grzyb Cercospora beticola powodujący chorobę wytwarza zarodniki konidialne w warunkach wilgotnej i ciepłej pogody, które kiełkują na liściach i wnikają przez szparki oddechowe do wnętrza blaszki liściowej. Po kilkudniowym okresie inkubacji w strefie porażonej tkanki liścia pojawiają się małe plamki z czerwoną obwódką. Wewnątrz widoczne są czarne punkty i szary nalot, który powodują trzonki konidialne.


Zabiegi ochrony w buraku czerwonym na przykładzie gospodarstwa Adama Ropy w Igołomi
Adam i Marzena Ropa, zajmują się głównie uprawą warzyw korzeniowych w miejscowości Igołomia. By uniknąć strat handlowych, należy odpowiednio wcześnie zadbać o uprawę – mówi pan Adam. Po wschodzie nasion w tym gospodarstwie wykonywany jest zabieg ochrony dwoma herbicydami Lontrel 300 SL oraz Powertwin 400 SC. By zapobiec rozwojowi chwościka burakowego stosowany jest zabieg w fazie 4-5 liści preparatem Scorpion 325 SC, który dodatkowo zwalcza zgniliznę twardzikową, szarą pleśń, mączniaka prawdziwy buraka, rdzę buraka.
Widziałeś już nasz materiał dotyczący siewu buraka czerwonego w gospodarstwie Adama Ropy? Kliknij tutaj: https://www.warzywa.pl/warzywa-polowe/u-adama-juz-sieja-buraki-czerwone/




Jakie środki stosować do zwalczania chwościka burakowego? W Programie Ochrony Roślin Warzywnych 2021 znajdziesz aktualne preparaty. Jeszcze go nie masz? Nie czekaj, zamów TUTAJ: https://www.plantpress.pl/produkt/program-ochrony-roslin-warzywnych-2/