reklama
yara ogólna nawożenie warzywa
reklama
reklama
reklama
yara ogólna nawożenie warzywa
reklama
reklama
reklama
reklama
Baner Agrosimex
Strona głównaAktualnościCebula zimująca: Jak zebrać dobry plon w trudnym sezonie?

Cebula zimująca: Jak zebrać dobry plon w trudnym sezonie?

Pod koniec maja br. kujawscy plantatorzy mogli obejrzeć szeroką kolekcję odmian cebuli zimującej hodowli Cora Seeds, przygotowaną na polach Michała Nowakowskiego. 

Plantacja Michała Nowakowskiego mieści się Bieganowie (woj. kujawsko-pomorskie), a spotkanie zostało zorganizowane przez firmę Rol-Spec. Współorganizatorami spotkania były: Hurtownia Ogrodnicza Flortom, HA-DWA-O, Royal Crop, Koppert Polska, Agrochest oraz Symbioz.

Propozycje na sezon 2025/2026

Odmiany cebuli zimującej z oferty włoskiej hodowli Cora Seeds tradycyjnie zaprezentował Marcin Wieczyński z firmy Rol-Spec. Podkreślił przy tym, że plantacja, na której odbyło się spotkanie, została dotknięta gradobiciem, które kilka dni wcześniej nawiedziło część Kujaw. Pozostawiło ono ślady w postaci niewielkich plam na szczypiorze. Na szczęście intensywność zjawiska w Bieganowie nie była na tyle duża, aby spowodować poważne straty. Doszło jednak do uszkodzenia szczypioru i osłabienia roślin, co stworzyło wrota infekcji dla mączniaka, który zaczął się intensywnie rozwijać od połowy maja. Choroba pojawiła się również na plantacji M. Nowakowskiego, lecz jej rozwój został skutecznie zahamowany dzięki szybko podjętym zabiegom.

Marcin Wieczyński zwrócił uwagę, że zmienność warunków pogodowych w poszczególnych sezonach wpływa na termin rozpoczęcia zbiorów. W ubiegłym roku w gospodarstwie w Bieganowie był to przełom maja i czerwca. W bieżącym sezonie zbiory zapowiadały się na podobny czas, jednak majowe przymrozki i chłody przyhamowały wzrost roślin, opóźniając tempo przyrostu cebul. Jako optymalny termin siewu odmian Cora Seeds ekspert wskazał okres od 25 sierpnia do 5 września. Rośliny dość szybko startują, dlatego – mając na uwadze wysokie temperatury września w ostatnich latach – nie należy nadmiernie przyspieszać siewu, by rośliny weszły w zimę w odpowiedniej fazie rozwoju. Pozwala to ograniczyć udział roślin zjarowizowanych.

W kolekcji zaprezentowanej na polu M. Nowakowskiego przedstawiono dwie odmiany cebuli czerwonej. Stabilna cena tego surowca sprawia, że plantatorzy coraz chętniej sięgają po odmiany zimujące o tej barwie łuski. Odmiana CRX 3720 F1 charakteryzuje się wczesnością (jest o 7 dni wcześniejsza niż Divinastar F1), co ma znaczenie z uwagi na słabszy popyt na późno dostarczaną cebulę. Odmiana ta nadaje się zarówno do sprzedaży na worek, jak i na krążki cebulowe, dzięki szybkiemu wybarwieniu łuski aż do stożka wzrostu. Posiada silny, mocno rosnący szczypior. Z kolei Divinastar F1 doskonale sprawdza się jako kontynuacja zbiorów po CRX 3720 F1 – ma silny wigor, dobrą zimotrwałość oraz szerokie zastosowanie. Jej łuski są intensywnie wybarwione.

Z odmian o żółtej łusce zaprezentowano nowość – Kaptiva F1, obecnie najwcześniejszą w ofercie Cora Seeds. Dzień przed spotkaniem wykonano pierwsze kopanie, uzyskując plon 47 t/ha. Odmiana ta nadaje się do obierania na biało, bezpośredniej sprzedaży na giełdzie oraz jako pierwszy surowiec dla przetwórni – szczególnie cenny na przełomie maja i czerwca. Kolejną odmianą była Fokker F1, stabilnie plonująca i odpowiadająca wymaganiom zakładów przetwórczych.

Dla plantatorów poszukujących cebuli do sprzedaży na worek, M. Wieczyński polecał odmianę Skiner F1 – najstabilniej plonującą w polskich warunkach. Odmiana ta nie wykazuje skłonności do tworzenia pędów kwiatostanowych, a dzięki mocnej jak na cebulę ozimą łusce, dobrze sprawdza się w zaopatrzeniu rynku warzyw świeżych w okresie niedoboru wysokiej jakości cebuli z przechowalni. W tym sezonie popyt na taki produkt może być wysoki ze względu na częste infekcje bakteryjne w sezonie 2024, które negatywnie wpłynęły na trwałość przechowalniczą cebuli. Wszystkie odmiany z oferty Cora Seeds dostępne są w Hurtowni Ogrodniczej Flortom.

Ekspert zwrócił także uwagę na problemy z chorobami, szczególnie widoczne w tym sezonie na cebuli zimującej. W połowie maja plantacje zaatakował mączniak rzekomy, który – jeśli nie został w porę zauważony – silnie porażał rośliny. W Bieganowie udało się zareagować na czas, dzięki czemu na roślinach widoczne były jedynie pozostałości po zwalczonej infekcji, bez oznak aktywnej choroby. Z kolei Stemphylium w tym sezonie występuje na plantacjach zimówki rzadziej. Z kwestii agrotechnicznych M. Wieczyński podkreślił, że cebula zimująca najlepiej sprawdza się po uprawie cebuli zimującej. Przez pierwsze trzy lata plonowanie i kontrola zachwaszczenia są bardzo dobre, choć trzeba liczyć się ze wzrostem presji patogenów. Ważnym zagrożeniem w takich warunkach jest biała zgnilizna – choroba odglebowa atakująca cebulę od piętki i korzeni. Jej objawy to obumieranie najstarszych liści, a następnie całych roślin. Po ich wyrwaniu widać brak systemu korzeniowego oraz białą grzybnię u podstawy cebuli. Zwalczać ją można biologicznie, wykorzystując bakterie z rodzaju Bacillus oraz grzyby nadpasożytnicze.

Ochrona bez pozostałości

Na plantacjach cebuli zimującej coraz większe znaczenie zyskuje ochrona biologiczna oraz strategie pozwalające na ograniczenie pozostałości środków ochrony roślin. Wojciech Kopeć z firmy Symbioz zaprezentował produkty wspierające zdrowotność cebuli. Firma Symbioz od lat koncentruje się na rozwiązaniach pozwalających uzyskać plony bez pozostałości środków ochrony roślin, pierwotnie opracowanych na potrzeby sadownictwa. Obecnie technologie te wprowadzane są również do upraw warzyw i ziemniaków.

Jednym z polecanych do walki z bakteriozami produktów jest Cobre – miedź w formie nanocząsteczek skompleksowanych z kwasami organicznymi. Stymuluje on produkcję kwasu salicylowego w roślinie, wzmacniając tym samym odporność systemową.

Paweł Dworzański z firmy Koppert omówił efekty zastosowania preparatu Trianum, zawierającego grzyby Trichoderma harzianum T-22. Głównym celem jego użycia było poprawienie rozwoju systemu korzeniowego, a tym samym ogólnej kondycji roślin. Preparat wspomaga również produkcję kwasu indolilooctowego (IAA), który pobudza wzrost korzeni. Trianum cechuje się odpornością na działanie fungicydów, co czyni go odpornym na wpływ kolejnych zabiegów ochronnych.

Wraz z nadejściem wyższych temperatur, rośnie ryzyko pojawienia się wciornastków. Dla zwiększenia skuteczności zabiegów insektycydowych zarekomendowano dodatek preparatu Attracker, który wywabia szkodniki z zakamarków liści i zwiększa ich kontakt z cieczą roboczą.

Technologię siewu cebuli 14 cm zaprezentował Tomasz Kaczmarek. Polega ona na precyzyjnym siewie cebuli z wykorzystaniem siewników Agricola Italiana w rzędy oddalone o 14 cm z odstępami 9 cm w rzędzie (w przypadku rozstawu 180 cm między kołami). Wysiewa się tym systemie 617 tys. nasion na ha. Dzięki takiej rozstawie rośliny mają odpowiednią przestrzeń do wzrostu, szczypior jest przewietrzany, przez co presja chorób jest mniejsza. Siewniki Agricola Italiana są wyposażone w pojedyncze redlice, które z jednego kartera wysiewają jeden rząd, dzięki temu nasiono z tarczy spada bezpośrednio do gleby, nie odbijając się, jak to ma miejsce w przypadku siewu dwóch rzędów z jednego kartera.

Podczas spotkania omawiano również zagadnienia techniczne: instalację systemów nawadniania kroplowego oraz fertygacji w uprawie cebuli (przedstawił je Daniel Pertek z HA-DWA-O), oraz warunki skuteczności zabiegów ochronnych, m.in. wpływ pH wody, a także, EC i temperatury cieczy roboczej (Patryk Smoleń, Royal Crop).

W wydarzeniu udział wzięli również przedstawiciele firmy Agrochest, oferującej nie tylko środki do produkcji rolniczej, ale również profesjonalne doradztwo dla plantatorów.

Artykuł, a także wiele innych, można przeczytać w czasopiśmie WARZYWA 6/2025.

Aleksandra Czerwińska-Nowak
Aleksandra Czerwińska-Nowak
Absolwentka wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Przez cztery lata pracowała na tej uczelni jako asystent w Katedrze Warzywnictwa zajmując się tematyką technologii uprawy grzybów jadalnych i warzyw. W 2008 roku dołączyła do zespołu miesięcznika „Warzywa”. Specjalizuje się w zagadnieniach dotyczących doboru odmian warzyw ich uprawy oraz przechowywania i przygotowania do sprzedaży.
reklama
Baner Bayer

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
reklama
Baner Agrosorb
Najpopularniejsze artykuły
Polecamy
INNE ARTYKUŁY AUTORA
ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]