W połowie stycznia odbyło się jedno z warzywniczych spotkań w Charsznicy. Organizatorem tego wydarzenia była firma Bejo Poland przy współpracy z partnerami branżowymi: Yara Poland, FMC, Amplus.
W Polsce uprawa kapusty zajmuje powierzchnię ok. 13 tys. ha (*). Z roku na rok obserwuje się spadek produkcji tego gatunku w Polsce i w Europie. Sezon 2022 na długo zapamiętamy w naszej pamięci, a to za sprawą wielu wyzwań z jakimi przyszło się nam zmierzyć m.in.: gigantyczny wzrost kosztów produkcji, wysoka inflacja, anomalie pogodowe, presja szkodników i chorób, coraz mniejsza dostępność środków ochrony itp. Tych wyzwań możemy wymieniać i wymieniać. Nie był to łatwy sezon, ale koło toczy się dalej i już musimy myśleć perspektywicznie o kolejnym roku produkcyjnym.
Jak wiemy sytuacja cenowa kapusty nie należy do najlepszych, ale jest nadzieja, że to wkrótce się zmieni. Podczas styczniowego spotkania Paweł Glanowski z firmy Bejo przedstawił ciekawą ofertę odmian warzyw na sezon 2023.
ASORTYMENT KAPUST
Bogata oferta kapust z przeznaczeniem na zaopatrzenie sieci handlowych, do przetwórstwa i długiego przechowywania.
Wiele sieci handlowych oczekuje główek kapusty o masie do 1,8 kg, i większe za ich pośrednictwem są praktycznie niesprzedawalne. Dlatego bardzo ważny jest wybór odpowiedniej odmiany. Doradca z firmy Bejo do uprawy rekomendował kilka odmian m.in.: Amazon F1 (74 dni wegetacji), Drago F1 (95 dni), Cyclone F1 (100 dni).
Do długiego przechowywania doskonale sprawdzają się odmiany m.in.: Expect F1, Axel F1. Są to odmiany o bardzo wysokiej zdrowotności, ponadto wyróżniają się doskonałą jakością przechowalniczą.
Odmiana Expect F1 o okresie wegetacji 145 dni od posadzenia roślin na miejsce stałe. Roślina tworzy atrakcyjne, kuliste główki, zwięzłej strukturze i średniej wielkości. W roku, w którym występuje wysoka presja Xanthomonas czy alterianii – ta odmiana doskonale sobie radzi z tymi przeciwnościami. Gruba wartstwa wosku na liściach sprawia ponadto mniejsze żerowanie wciornastków.
Firma Bejo testuje również ciekawą odmianę Expectation F1, o której na pewno napiszemy więcej informacji w sezonie.
Nowością w ofercie Bejo jest odmiana Axel F1 (135 dni wegetacji), która charakteryzuje się kulistymi główkami o bardzo dobrym wyrównaniu dorastającymi do wagi 2-4 kg. Liście pokryte są grubą warstwą wosku chroniącą przed szkodnikami. Odmiana z wysokiej zdrowotności.
Do przetwórstwa najlepiej sprawdzają siew wysokoplenne odmiany, a w ofercie Bejo takich nie brakuje. Godna uwagi jest odmiana Nixon F1, w typie Megatona F1. Roślina tworzy duże, zbite, kuliste główki o dobrej strukturze i krótkim głąbie wewnętrznym. Liście o delikatnym unerwieniu. Odmiana polecana ze względu na doskonały smak do sporządzania surówek i do jesiennego kwaszenia na “bieżącą” sprzedaż.
Na wrześniowe kwaszenie sprawdza się odmiana Report F1.
Odmiana Report F1 tworzy duże, wyrównane główki (10-12 kg). Ogólny plon bardzo wysoki. Odmiana z odpornością na niektóre rasy kiły. Jak poinformował P. Glanowski należy uważniej stosować nawożenie azotem, co ma wpływ na ciemnienie kiszonki. Roślina o silnym wigorze oraz wysokiej zdrowotności polowej.
Na polach, gdzie występuje presja kiły, warto posadzić nową odmianę Bejo 3513 F1 (w typie Typhoona F1).
Z asortymentu kapust o płaskiej główce godna uwagi jest odmiana Nokta F1. Firma Bejo w sezonie testuje wiele nowych odmian, jedna z nich to Bejo 3517 F1 – to kapusta o płaskiej, ciężkiej i zbitej główce.
ASORTYMENT MARCHWI
W Polsce marchew uprawiana jest na powierzchni ok. 13,6 tys. ha (*), a ubiegłoroczne zbiory oscylują na poziomie 590 tys. ton (źródło GUS).
Do najwcześniejszych zbiorów warto zwrócić uwagę na odmianę Nagasaki F1. Sprawdza się w uprawie pod osłonami oraz w otwartym gruncie (bez zastosowania płaskich osłon). Odmiana tolerancyjna na pękanie podczas zbioru i mycia.
Z wczesnych odmian polecano odmianę Bermuda F1, plenna w typie Bangora (możliwa uprawa jako poplon z możliwością przechowywania).
Z asortymentu marchwi firma Bejo ma wiele do powiedzenia. Godna uwagi jest odmiana Natuna F1. To jedna z najlepszych jakościowych marchwi na polskim rynku. Marchew typu kontynentalnego sprawdza się w suchych latach. Wyróżnia się wysoką zdrowotnością naci. Jak informował P. Glanowski z późnych, lipcowych (20 lipca) siewów – odmiana Natuna F1 dała prawie pełny plon handlowy. Myje się bardzo dobrze. Rynek marchwi w Polsce – to odmiany późniejsze na sprzedaż świąteczną oraz do bardzo długiego przechowywania. W tym asortymencie doskonale sprawdza się odmiana Norway F1 (131 dni), tolerancyjna odporna na ciemne plamki po umyciu. Mieszaniec ten preferuje gleby dobre jakościowo.
Odmiana Nerac F1 – to numer 1 w katalogu odmianowym BEJO.
Producenci, którzy szukają marchwi o długich korzeniach to godna uwagi jest odmiana Nordhorn F1.
ASORTYMENT PIETRUSZKI
Przyszłość pietruszki należy do odmian hybrydowych. W tym temacie trwają prace hodowlane, o efektach których wkrótce się dowiemy.
Do długiego przechowywania polecana jest odmiana mieszańcowa Arctica F1.
ASORTYMENT CEBULI
W ostatnich tygodniach dobry prym wiedzie cebula, a to za sprawą sprzyjającej sytuacji cenowej na rynku. W typie amerykańsko-hiszpańskim polecono odmianę Crockett F1, o wysokim potencjale plonotwórczym. W tym typie godna uwagi jest również odmiana Sedona F1. Z kolei asortymencie cebuli w typie Rijnsburger do długiego przechowywania zarekomendowano odmiany m.in. Hytune F1.
* Powierzchnia uprawy kapusty, marchwi na podstawie danych ARiMR.