765×100 – UPL – XenTari-DiPel

Dzień sałaty w Zastowie u Brosiów

W dniu 4 sierpnia w gospodarstwie Krystyny i Wojciecha Brosiów w Zastowie (gm. Kocmyrzów, woj. małopolskie) odbyło się spotkanie poświęcone uprawie sałaty w gruncie. Organizatorami tego wydarzenia były firmy Rijk Zwaan, Yara Poland oraz Grupa Mularski.

⇒ Sałata krucha. Michał Jankowski przedstawiciel firmy Rijk Zwaan informował jak przedstawia się rynek sałaty w Europie. Jak twierdzi spada produkcja sałaty kruchej w Niemczech i Holandii, a za to wzrasta zapotrzebowanie na sałatę minirzymską. W Holandii i Belgii odnotowuje się duże szkody wywołane przez mączniaka rzekomego. W Polsce sałatę kruchą uprawia się na powierzchni 850-900 ha. Jak twierdzą specjalista z Rijk Zwaan oraz przybili na spotkanie producenci, w bieżącym sezonie zauważono problemy z zawiązywaniem główek sałaty, spowodowane głównie nadmiernymi upałami. 

Sałata krucha (tzw. lodowa), prezentacja odmian

W Polsce rozwija się produkcja sałaty w hydroponice, bezglebowej uprawie w specjalnych pożywkach wodnych. Szacuje się, że w jej powierzchnia wynosi ok. 10 ha.

⇒  Sałata masłowa. Zwykle te odmiany sałaty masłowej, które sprawdzały się w uprawie wiosennej były polecane przez hodowców również do uprawy jesienią. W ostatnich latach obserwuje się jednak coraz cieplejszą jesień i można liczyć się często z jarowizacją roślin. Dlatego ogrodniczy często w tym okresie wybierają odmiany o krótkim okresie wegetacji.  

Sałata masłowa, prezentacja odmian

Jednym z problemów zaobserwowanych przez specjalistę z Rijk Zwaan są szkody wywołane żerowaniem wciornastków na sałacie. W bieżącym sezonie ich liczny udział odnotowano w regionie Warszawy.

Jak przekazał M. Jankowski, w Belgii i Holandii, ze względu na wysoką presję fuzaryjnego więdnięcia sałaty (Fusarium oxysporum f. sp. lactucae), odchodzi się od uprawy tego gatunku w glebie.

⇒ Na kolekcji w Zastowie producenci mogli zapoznać się z “żywym katalogiem” sałaty nie tylko kruchej czy masłowej, dużym zainteresowaniem cieszyły się odmiany sałaty rzymskiej, mini-rzymskiej oraz liściowe kolorowe (lollo rossa i lollo bionda, dębolistna).

Wśród propozycji sałaty rzymskiej od wielu lat w Polsce prym wiedzie odmiana Octavius RZ, polecana do uprawy w gruncie przez cały sezon. Z kolei z oferty sałaty minirzymskiej warto zwrócić uwagę na odmianę Rios RZ. Należy podkreślić, że firma Rijk Zwaan jest twórcą KnoxTM, którego celem jest uzyskanie sałaty charakteryzującej się mniejszą podatnością na różowienie i brązowienie ciętych krawędzi liści – informował M. Jankowski. 

⇒ O tym, że coraz więcej osób decyduje się na zamawianie gotowej rozsady warzyw kapustnych informował Grzegorz Turzyniecki reprezentujący Grupę Mularski. Zwrócił on uwagę, że w przypadku oferty warzyw kapustnych jest możliwość potraktowania rozsady przed posadzeniem preparatem Verimark. Zastosowanie tego preparatu zabezpiecza rozsadę przed porażeniem przez większość groźnych na etapie sadzenia szkodników, jakie porażają rośliny.

⇒Jak podkreślał Wojciech Wojcieszek z firmy Yara Poland, sałata charakteryzuje się krótkim okresem wegetacji, dlatego bardzo ważne jest jej umiejętne nawożenie oparte na szybko rozpuszczalnych nawozach bezchlorkowych. Na kolekcji sałaty w Zastowie rośliny były sadzone w dwóch terminach 24 czerwca i 1 lipca. Należy podkreślić, iż w maju ulewne opady deszczu wypłukały do minimum składniki pokarmowe z gleby. Przed planowanym kolejnym terminem sadzenia roślin producent wykonał analizę chemiczną gleby i, w oparciu o wyniki dostarczył do gleby nawóz YaraMila Complex w ilości 500-400 kg/ha oraz saletrę wapniową YaraLiva Nitrabor w ilości 250-200 kg/ha (wyższe dawki pod sałatę kruchą). Jak podkreślał prelegent w uprawie sałaty niezbędne do prawidłowego rozwoju roślin są trzy mikroelemeny: bor, mangan i molibden. Wszystkie trzy (obok azotu, wapnia i magnezu) zawarte są w nawozie YaraVita Brassitrel Pro, którego właściwości fizyczne (między innymi odporność na zmywanie) pozwalają nawet przy jednokrotnym oprysku (3 l/ha) długotrwale zaopatrywać rośliny w składniki pokarmowe – stopniowo pobierane przez liście przez wiele dni od zabiegu. W programie nawożenia zastosowano również nawóz Kristalon Zielony, o zrównoważonym składzie, w ilości 3 kg/ha. W profilaktyce chorób fizjologicznych związanych z niedoborem wapnia w nadziemnych częściach roślin (powodujący m.in. tip-burn) w okresie suchej i wietrznej aury najlepiej zastosować nawóz wapniowy YaraTera Calcinit w dawce 5 kg/ha. 

Więcej informacji z tego wydarzenia przeczytają Państwo w kolejnych wydaniach miesięcznika “Warzywa“. Zapraszamy do prenumeraty w naszym sklepie internetowym: www.plantpress.pl

Tekst i fot. Anna Wilczyńska

Warzywa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności