Sezon kapuściany w Polsce ruszył pełną parą już w połowie kwietnia. Razem z nim powoli startuje też sprzedaż za granicę. Co mówią o krajowej kapuście w świecie?
Jednym z pierwszych warzyw, na które sezon w naszym kraju rozpoczyna się wiosną, jest kapusta biała. Jej produkcja w bieżącym roku będzie wysoka, co jest zauważalne na arenie międzynarodowej. Eksport kapusty ruszył, a za sytuację odpowiedzialna jest w dużej części pogoda, która sprzyjała rozwojowi warzywa nie tylko w ostatnich miesiącach, ale też zimą.
Korzystna pogoda zimą i wiosną
Sezon wegetacyjny białej kapusty w Polsce w tym sezonie przebiegał całkiem dobrze. Tak relację o sytuacji w Polsce, dla międzynarodowego portalu Freshplaza, zdaje Kornelia Lewikowska, kierownik ds. zakupów polskiego eksportera warzyw Green Best. Zimą, jak relacjonuje Kornelia Lewikowska, opady były dość obfite, przez co w okresie wiosennym polscy producenci nie napotkali problemów z suszą, co mogłoby wpłynąć na plon.
Wiosna również sprzyjała rozwojowi kapusty. Wysokie temperatury i nasłonecznienie wpływały korzystnie na jej dojrzewanie, a to doprowadziło do wysokiej produkcji. Spoglądając na tegoroczną produkcję kapusty białej, wolumeny będą dość wysokie. Pogoda dopisała, co spowodowało przyspieszenie sezonu wegetacyjnego – mówi Kornelia Lewikowska. Głównym wyzwaniem na początku sezonu jest jednak cena.
Sprzedaż na zagraniczne rynki
Na polskim rynku krajowym popyt na kapustę obecnie rośnie. Widzimy, że duże sieci handlowe w Polsce kupują duże ilości kapusty. Powoli i inne kraje zaczynają interesować się polskimi towarami, co jest pozytywną informacją – przekazuje Kornelia Lewikowska. Kapusta biała jest jednym z pierwszych dostępnych świeżych warzyw po nadejściu wiosny i dlatego, zdaniem Kornelii Lewikowskiej, cieszy się dużym zainteresowaniem. I jak co roku mamy nadzieję, że po sprzedaży naszej kapusty białej nastąpi płynne przejście w nowy sezon kalafiorowy – podsumowuje Lewikowska.