Francja: Akumulacja ziemniaków w magazynach

Zamknięcie restauracji z powodu kryzysu spowodowało, że producenci ziemniaków zostali pozbawienie swoich głównych odbiorców. Na francuskim rynku spadła cena tego towaru – podaż jest znacznie większa niż pobyt.

W gospodarstwie Ghislaina Cauchy’ego rocznie zbiera się ok. 600 ton ziemniaków. Sprzedaż restauracjom, stołówkom stanowi  jedną trzecią jego zbiorów. W przypadku producenta z warzywniczego regionu Hauts szacuje się stratę na 12 tysięcy euro.

Nie tylko on jest w takiej sytuacji. W celu zmniejszenia zapasów w magazynach, wielu producentów zdecydowało się oferować swoje ziemniaki bezpośrednio konsumentom, w ramach sprzedaży na terenie gospodarstwa lub z ciężarówek.

Rząd francuski chce przeznaczyć 4 miliony euro na wsparcie sektora rolniczego, ale jak dotąd niewielu producentów otrzymało te pieniądze.

Źródło: freshplaza.fr

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności