W produkcji warzyw gruntowych jesteśmy w szczycie sezonu. To etap, w którym zwracamy szczególną uwagę na zdrowotność roślin. O tym jak bezpiecznie stosować zabiegi fungicydowe w uprawie warzyw korzeniowych opowiada Maciej Wita, BASF Polska.
Produkowane warzywa powinny być wolne od chorób grzybowych, ale jednocześnie bezpieczne pod kątem pozostałości substancji aktywnych stosowanych w trakcie sezonu. Odpowiedzią na wysokie wymagania odbiorców i konsumentów państwa warzyw jest zastosowanie fungicydu Dagonis®” – informuje Maciej Wita, Doradca Agronomiczny BASF Polska.
Fungicyd Dagonis ® jest rekomendowany przez ekspertów BASF do zwalczania takich chorób jak: mączniak prawdziwy baldaszkowatych, Alternarioza naci marchwi. Jest on także doskonałym rozwiązaniem wspierającym zwalczanie zgnilizny twardzikowej. Ważną cechą tego środka jest krótki okres karencji, który wynosi tylko 7 dni dla warzyw korzeniowych.
*Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.