Do rozpoczęcia uprawy ogórków w gruncie jest jeszcze trochę czasu, ale warto o tej uprawie pomyśleć wcześniej. Z odpowiednio prowadzonej plantacji można zebrać nawet ponad 100 t owoców z ha.
? Nawożenie według analizy
Ilości składników pokarmowych powinny być ustalane na podstawie wyników analizy chemicznej gleby. Wiosną raczej nie powinno się stosować nawozów potasowych w formie chlorkowej, chyba że, stosuje się go w postaci nawozów wieloskładnikowych lub jako siarczan potasu. Nawożenie pogłówne w uprawie ogórka ogranicza ściółka z folii, na której najczęściej sadzone są rośliny.
Planując nawożenie ogórka azotem trzeba zaplanować jego dawki (nawożenie startowe do 60 kg N/ha), ponieważ zbyt wysokie spowodują nadmierny wzrost i rozwój części nadziemnej roślin, co może opóźnić wejście roślin w owocowanie. Jeśli uprawy planowane są bez folii, to warto uzupełnić dawkę azotu pogłównie.
Obecnie na dużych towarowych plantacjach najczęściej plantacje zakładane są na folii, która powoduje lepsze nagrzanie gleby wiosną, a potem ułatwia utrzymanie gleby w odpowiedniej wilgotności.
? Ogórek z rozsady
Uprawa ogórka z rozsady jest bardziej pracochłonna, ale dzięki temu można uzyskać spore przyspieszenie uprawy, sięgające 10–14 dni, w porównaniu z uprawą z siewu.
Decydując się na przygotowanie rozsady lub zakup gotowej unika się narażenia najmłodszych roślin na stresowe warunki pogodowe. Ważnym aspektem jest też mniejsze ryzyko uszkodzenia roślin przez śmietkę w porównaniu z uprawą z siewu. W trakcie produkcji rozsady ogórek wymaga temperatury powietrza na poziomie 22–28°C. Gotowa do sadzenia rozsada powinna mieć 3–5 liści, dobrze przerośniętą bryłę korzeniową i białe korzenie. Przed wysadzeniem rozsady w pole warto rozważyć zabezpieczenie roślin pożytecznymi mikroorganizmami, np. produkt Ema5 to kompozycja mikroorganizmów na bazie SCD ProBio Original poddana dodatkowej fermentacji z octem winnym i alkoholem. Cechuje się silnym działaniem w ograniczaniu lub eliminowaniu chorób grzybowych oraz niektórych szkodników. Może być aplikowany z ProBio Emami: EmFarmą i EmFarmą Plus. Doświadczenia wskazują, że Ema5 skutecznie pomaga w walce m.in.: z szarą pleśnią, mączniakami, bakteriozami, mszycami, pryszczarkami, skrzypionkami, kwieciakami, śmietką, kanciastą plamistością, alternariozami, fuzariozami. Do zaprawiania rozsady można też wykorzystać środek Nemasyl. Są to produkty biologiczne, których stosowanie nie pozostawia pozostałości.
Rozsada ogórka nawet na dużych towarowych plantacjach sadzona jest ręcznie. Można też wysadzać sadzarką, ale przy rozstawie między rzędami wynoszącej co najmniej 1,5 m to sadzenie przebiega bardzo sprawnie. Planując ilość roślin na hektar, należy zapewnić roślinom odpowiednie miejsce do rozrastania się. Trzeba też zaplanować odpowiednio szerokie ścieżki technologiczne, ponieważ rośliny nie mogą być mechanicznie uszkadzane. Chodzi przede wszystkim o przejazdy w czasie zbioru, który w pełni sezonu prowadzony jest codziennie. Wszelkie uszkodzenia stanowią łatwe miejsce do infekcji i mogą stać się siedliskiem chorób, które będą zagrożeniem dla całej plantacji.
Cały artykuł “Co wpływa na plon ogórka?” aut. Marcina Niedobylskiego (Agro Spec) przeczytają Państwo w lutowym wydaniu miesięcznika “Warzywa“. Tutaj można zakupić prenumeratę ???? https://www.plantpress.pl/produkt/prenumerata-warzywa/