Bób, to chętnie uprawiane warzywo z rodziny motylkowatych. Stresowe warunki powodują wzrost podatności na czynniki chorobotwórcze we wszystkich stadiach rozwojowych rośliny.
Uprawie tego gatunku zagraża kilka chorób, ale najważniejsze z nich to czekoladowa plamistość bobu powodowana przez Botrytis fabae oraz fuzarioza bobu, której sprawcami mogą być: Fusarium avenaceum, F. solani, F. oxysporum.
Czekoladowa plamistość bobu zwykle pojawia się w drugiej połowie okresu wegetacji (w lipcu i sierpniu), ale należy pamiętać, że jej sprawca B. fabae może powodować również zgorzel siewek. Na roślinach w zaawansowanym stadium wzrostu występują liczne, okrągłe plamy, przy dużym porażeniu plamy się zlewają, liście schną i opadają. Część łodyg zabarwia się na brunatno. Najsilniej porażane są dolne liście. Na strąkach i łupinie nasiennej mogą pojawiać się podobne plamy. Porażone kwiaty i młode zawiązki zasychają i opadają. Nieraz zdarzają się podobne objawy spowodowane przez niekorzystne warunki pogodowe, zwłaszcza w uprawie bobu z rozsady. Chorobie często towarzyszy szara pleśń.
Fuzariozie bobu sprzyjają długotrwałe opady deszczu i chłodna pogoda. Patogen, podobnie jak w przypadku poprzedniej choroby, jest jednym z organizmów powodujących przedwschodową zgorzel siewek. Na roślinach starszych typowym objawem jest zgorzel podstawy łodygi i systemu korzeniowego. Na przekroju łodygi, szczególnie przy podstawie widoczne są sczernienia wiązek przewodzących. Zwalczanie chorób polega na usuwaniu opadłych liści, a także rzadszy siew. Nie powinno się intensywnie nawadniać plantacji. Należy unikać uprawy bobu na polach po zbożach, bobowatych czy psiankowatych, jeśli wcześniej obserwowano fuzariozę na tych roślinach. Przy dużym nasileniu choroby należy zaniechać uprawy bobu przez kilka lat.
dr inż. Jan Sobolewski, Skierniewice
Zapraszamy do prenumeraty czasopisma “WARZYWA” LINK do sklepu: www.plantpress.pl