AktualnościKapucha do przetwórstwa

Kapucha do przetwórstwa

Dziś, 8 października, jesteśmy w okolicach Nowego Dworu Gdańskiego na polach z kapustą należących do gospodarstwa Krzysztofa Pawlikowskiego, właściciela firmy Paweko. Firma zajmuje się kiszeniem kapusty i ogórków oraz produkcją surówek i innych gotowych, zdrowych przekąsek z warzyw.

Na polu znajdują się 3 odmiany kapusty z hodowli Takii Seed, które oferuje firma Enza Zaden: Stroka F1 i Coronata F1 i – przeznaczone do przechowywania oraz Strukta F1 – typowa do kiszenia, wyróżniająca się długim oknem zbiorczym. Rozsadę kapusty, którą dostarczyła Grupa Producentów Rozsad Krasoń posadzono 24 maja. Ochronę plantacji nadzorował Michał Karpiński z firmy Procam. Na polu zastosowano posypowo nawóz Agromaster 11-11-17 oraz dolistnie nawozy z serii Agroleaf z oferty firmy ICL.

Martyna Pawlikowska, Paweł Wechterowicz, Marcin Gutkowski, Krzysztof Kucharski, Sławomir Mechacki i Michał Karpiński

Zapraszamy na foto-relację z dzisiejszego spotkania

Aleksandra Andrzejewska
Aleksandra Andrzejewska
Absolwentka Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego. W zespole redakcyjnym „Warzyw” pracuje od 2004 r. Zajmuje się głównie tematyką związaną z technologią uprawy warzyw i owoców miękkich. Uczestniczy również w przygotowaniu materiałów z mechanizacji ogrodnictwa.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl

[newsletter_signup_form id=1]