AktualnościKapucha do przetwórstwa

Kapucha do przetwórstwa

Dziś, 8 października, jesteśmy w okolicach Nowego Dworu Gdańskiego na polach z kapustą należących do gospodarstwa Krzysztofa Pawlikowskiego, właściciela firmy Paweko. Firma zajmuje się kiszeniem kapusty i ogórków oraz produkcją surówek i innych gotowych, zdrowych przekąsek z warzyw.

Na polu znajdują się 3 odmiany kapusty z hodowli Takii Seed, które oferuje firma Enza Zaden: Stroka F1 i Coronata F1 i – przeznaczone do przechowywania oraz Strukta F1 – typowa do kiszenia, wyróżniająca się długim oknem zbiorczym. Rozsadę kapusty, którą dostarczyła Grupa Producentów Rozsad Krasoń posadzono 24 maja. Ochronę plantacji nadzorował Michał Karpiński z firmy Procam. Na polu zastosowano posypowo nawóz Agromaster 11-11-17 oraz dolistnie nawozy z serii Agroleaf z oferty firmy ICL.

Martyna Pawlikowska, Paweł Wechterowicz, Marcin Gutkowski, Krzysztof Kucharski, Sławomir Mechacki i Michał Karpiński

Zapraszamy na foto-relację z dzisiejszego spotkania

Aleksandra Andrzejewska
Aleksandra Andrzejewska
Absolwentka Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego. W zespole redakcyjnym „Warzyw” pracuje od 2004 r. Zajmuje się głównie tematyką związaną z technologią uprawy warzyw i owoców miękkich. Uczestniczy również w przygotowaniu materiałów z mechanizacji ogrodnictwa.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl