yara ogólna nawożenie warzywa

rol-spec cebula fokker ozima łuski

  • pantoea agrosimex intermag
  • sketch agrosimex ochrona

  • naturalis biocont ochrona warzywa biologiczna
  • prevAm Biocont reklama
AktualnościKapusta kiszona bez chemii

Kapusta kiszona bez chemii

Ostatni rok był rokiem wycofywania wielu substancji czynnych. Głównym założeniem polityki Unii Europejskiej jest całkowite przejście na stosowanie metod ekologicznych. Czy w warzywnictwie jest to możliwe? Jak informował producent kiszonej kapusty z okolic Charsznicy, Grzegorz Raczkiewicz – jest to jak najbardziej możliwe.

Charsznica i okolice, to niekwestionowane zagłębie kapusty. Właśnie tu, w Wielkiej Wsi, mieści się firma Grzegorza Raczkiewicza, specjalizująca się w kiszeniu kapusty i ogórków. Właściciel opowiedział, jak powstała jego firma i co przyczyniło się do sukcesu produkowanej przez niego kapusty.

Pole kapusty w Charsznicy

 

Monika Kardasz (MK): Prowadzi pan firmę od 2013 r. Od lat stawia pan na jakość. Co skłoniło pana do rozpoczęcia produkcji żywności bez chemii?

Grzegorz Raczkiewicz (GR): Firma od samego początku działalności zajmuje się produkcją, konfekcjonowaniem i sprzedażą tylko zdrowej żywności, głównie charsznickiej kiszonej kapusty i kiszonych ogórków. 10 lat temu, co dziś może wydawać się niemożliwe, nie było w sklepach w Polsce prawie żadnego produktu bez dodanych konserwantów czy przeciwutleniaczy. Pojedyncze przypadki sprzedaży produktów zdrowej żywności lub posiadających certyfikat ekologiczny, były postrzegane jako ekstrawagancja. Pewnego dnia stwierdziłem, że należy umożliwić konsumentom dostęp do zdrowej kiszonej kapusty bez chemii, która to przecież psuje smak kapusty, a przede wszystkim likwiduje znane na całym świecie i stosowane chyba od zawsze, opisywane obszernie już w Cesarstwie Rzymskim, zdrowotne właściwości kapusty. Od dawna wiadomo, że układ odpornościowy człowieka to w dużej mierze mikroflora bakteryjna. Dodatki chemiczne w spożywanych produktach, mają za zadanie np. konserwować i w tym celu dodane zabijają naturalnie żyjące w pożywieniu bakterie. Po za tym, po połknięciu takich substancji, nie przestają one działać. Krótko mówiąc, dalej zabijają bakterie, tylko tym razem już te odpowiedzialnie za utrzymywanie w dobrym stanie naszego układu odpornościowego. Osłabiają nasz organizm i czynią go podatnym na choroby wywołane m.in. uaktywniającymi się wirusami w osłabionym systemie odpornościowym. To bardzo ważny powód, dla którego warto odżywiać się zdrową żywnością. Ponieważ człowiek, aby żyć musi oprócz jedzenia jeszcze pić i oddychać, drugim tematem również związanym bezpośrednio ze zdrowiem jest dbanie o środowisko naturalne, w którym żyjemy. Rolnictwo ekologiczne, to bardzo dobra droga, którą należy podążać, aby żyć w zgodzie z naturą. Natomiast jeśli chodzi o ekologiczną żywność, sprawa nie jest już taka oczywista. Aktualnie w składzie spożywczych produktów ekologicznych możemy spotkać szereg konserwantów czy przeciwutleniaczy, które są co najmniej kontrowersyjne, ale nadal dopuszczone do stosowania w przemyśle spożywczym. Oczywiście produkty ekologiczne mają być wyprodukowane przede wszystkim w zgodzie z naturą. Jeśli ktoś później doda chemiczne konserwanty, aby ten produkt nie popsuł się zbyt szybko, to w niczym ekologii nie przeszkadza. Więc są wyprodukowane ekologicznie choć nie muszą być zdrowe. Dlatego wolę operować pojęciem zdrowa żywność, niezależnie czy ma certyfikat ekologiczny czy nie.

MK: Firma stawia na jakość i posiada liczne certyfikaty: Produkt Polski, Wolne od GMO, EKO czy Produkt Tradycyjny z Małopolski. Liczba certyfikatów jest imponująca, a co z warzywami?

Prenumerata Warzywa 2024 - baner

GR: Tak, oczywiście. Nie kupujemy przypadkowego surowca „z rynku”. Nasze uprawy są wolne od GMO, stale monitorowane, począwszy od zakupu nasion czy sadzonek do momentu dostawy i są zgodne z zasadami integrowanej produkcji oraz pierwotnej produkcji rolnej.

MK: Korzysta pan z warzyw pochodzących z plantacji prowadzonych zgodnie z zasadami integrowanej produkcji. A czy ma pan preferencje odnośnie do odmian. Jakie są panu szczególnie bliskie?

GR: Tylko wyselekcjonowane najsmaczniejsze odmiany i wolne od GMO. Przywiązuję dużą uwagę do smaku finalnego produktu. Nie tylko ma być zdrowy, bez pozostałości po nawozach czy środkach ochrony roślin, ale też najsmaczniejszy na świecie.

Kapusta w polu

MK: W 2013 r. wymyślił pan, zaprojektował i wprowadził na rynek autorskie opakowanie z wentylem na kiszoną kapustę. Co skłoniło pana do prac nad nowymi rozwiązaniami w zakresie pakowania kapusty kiszonej?

GR: Kiedy zauważyłem, że nigdzie w sklepach nie ma kiszonej kapusty bez dodatków chemicznych, postanowiłem nie czekać i samemu to zmienić. Tak więc zacząłem organizować działalność polegającą na konfekcjonowaniu świeżej najsmaczniejszej na świecie charsznickiej kiszonej kapusty bez dodatków chemicznych lub pasteryzacji. Trwało to kilka lat zanim we wrześniu 2013 r. udało mi się wprowadzić na rynek innowacyjne, mojego autorstwa, pierwsze na świecie opakowania z wentylem na kiszoną kapustę, praktyczne, stojące, z możliwością wielokrotnego otwierania i zamykania, dzięki czemu możemy jeść świeżą pełnowartościową kiszoną kapustę bez żadnych dodatków chemicznych, wygrzewania czy pasteryzacji. Naturalna kiszona kapusta w wyniku dojrzewania wydziela gazy, nawet do 3 lat. Procesy te zachodzą dzięki żyjącym w kiszonej kapuście probiotycznym i zdrowotnym bakteriom, które mają właściwości regenerujące układ odpornościowy człowieka. Gazy gromadzące się wewnątrz szczelnego opakowania spowodowałyby jego rozsadzenie. W związku z tym do niedawna, aby zapakować świeżą kiszoną kapustę do szczelnego woreczka, należało zatrzymać proces fermentacji (zakonserwować), czyli zabić bakterie tworzące naturalną prozdrowotną mikroflorę żyjącą w kiszonej kapuście przez dodanie chemii lub pasteryzację czy wygrzewanie… – i to wreszcie się zmieniło. Dzięki zastosowaniu mojego dedykowanego wentylowanego opakowania, już od 8 lat jako firma Brassica, możemy zapakować świeżą kiszoną kapustę bez dodawania do niej żadnych szkodliwych substancji chemicznych lub wygrzewania czy pasteryzacji, a konsumenci mogą w pełni wykorzystać smakowe i zdrowotne właściwości jakie posiada kiszona kapusta.

Fot. M. Kardasz

MK: Przetwarzanie warzyw to nie jedyne pana zadanie. Wiem, że od lat czyni pan starania, aby warzywa, które trafiają do pana firmy, były jak najlepszej jakości, a tym samym zdrowe. Owocem tych starań, prowadzonych we współpracy z wieloma naukowcami i nie tylko, jest stworzony przez pana firmę Qultivo produkt Qultivo koncentrat. Co wyróżnia go spośród innych nawozów na rynku?

GR: Qultivo koncentrat to nowość na rynku. Jest odpowiedzią na współczesne potrzeby. Jest to organiczno-mineralny nawóz płynny, dolistny i doglebowy, wyprodukowany dzięki zastosowaniu autorskiej innowacyjnej technologii wytwarzania przez naszą firmę Qultivo z Wielkiej Wsi. Jest skutecznym nawozem nowej generacji. Poprawia jakość gleb, rekultywuje je, służy również do zaprawiania nasion i korzeni sadzonek, stymuluje i reguluje wzrost roślin, skutecznie rozkłada resztki pożniwne i pozostałości po zbiorach, poprawia jakość produkcji i smak, zwiększa plony, zwiększa system korzeniowy, przyspiesza wzrost roślin, zwiększa pojemność wodną gleb, zwiększa biomasę, poprawia transport składników odżywczych z gleby, intensyfikuje fotosyntezę i metabolizm, zwiększa odporność roślin na stres, zwiększa zdolność roślin do szybkiego dostosowywania się do zmian klimatu, miesza się z pestycydami nie zmniejszając przyrostu roślin, zapobiega wnikaniu metali ciężkich do roślin, ogranicza występowanie chorób odglebowych, zwiększa zdolność gleby do zatrzymywania niezbędnych składników odżywczych w jak największym stopniu, zwiększa zdolność kationowej wymiany gleby, poprawia bilans wodny gleby, aktywizuje rozwój mikroorganizmów glebowych, przygotowuje glebę do siewu i do tego jest bezpieczny dla ludzi, zwierząt i pszczół. Jako pierwszy i jedyny na rynku nawóz w swoim składzie łączy działanie kompleksów biologicznie czynnych substancji i składników, wolnych L-aminokwasów roślinnych, chelatów, witamin, azotu, fosforu, potasu, materii organicznej, kwasów humusowych i fulwowych z węgla brunatnego, mikro- i mezoelementów, w skoncentrowanej formie płynnej. Jest kompatybilny z wodą, obojętny dla mieszanin zbiornikowych, posiada niespecyficzne właściwości grzybobójcze i antystresowe. Polecany jest do stosowania w uprawach mało- i wielkoobszarowych roślin rolniczych, sadowniczych, warzywnych i ozdobnych, w polu i pod osłonami, na wszystkie typy gleb i do upraw hydroponicznych. Jego działanie doglebowe m.in. polega na zwiększeniu pojemności wodnej i sorpcyjnej gleby oraz dostarczeniu roślinom niezbędnych składników pokarmowych. Substancje humusowe zawarte w Qultivo, które są główną substancją czynną, mają zdolność żelowania. Ze względu na tę właściwość, po obróbce gleby koncentratem tego nawozu, zwiększa się jej zdolność do zatrzymywania wilgoci przez długi czas. W przypadku dolistnego stosowania, wpływ nawozu polega na polepszeniu odżywiania roślin makro-, mikro- i mezoskładnikami, szczególnie w warunkach stresowych o charakterze abiotycznym. Użycie nawozu Qultivo koncentrat polepsza wzrost i plonowanie roślin, a także jakość plonu. Skraca czas przetwarzania w glebie pozostałości roślinnych po zebraniu plonu i przekształca je w dostępne formy składników odżywczych dla roślin. Qultivo koncentrat znacząco stymuluje rozwój roślin na każdych glebach, a podczas sytuacji stresowych (susza i przymrozki) poprawia przebieg procesów metabolicznych rozwoju roślin, aktywuje funkcje ochronne i dostosowuje rośliny do prawidłowego wzrostu. Rozpoczęcie stosowania koncentratu Qultivo może nastąpić na każdym etapie niezależnie od stopnia zaawansowania upraw.

Dziękuję za rozmowę
Monika Kardasz
IOR – PIB Poznań

Artykuł pochodzi z lutowego wydania miesięcznika “Warzywa”

Corteva - Zorvec - baner

suvisio corteva kapusta ochrona

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl