Przekazujemy Państwu kolejną informację dotyczącą chorób opartą są na podstawie modeli chorobowych uzyskujących dane z kilkudziesięciu stacji meteorologicznych zlokalizowanych w różnych regionach Polski przygotowaną przez firmę Agro Smart Lab. Komunikaty dotyczące szkodników oparte są na podstawie kilkunastu pułapek automatycznych zlokalizowanych w rejonie Igołomi, Charsznicy, Sieradza, Łęczycy, Włocławka i Warszawy. Informacje dotyczą poprzedniego tygodnia i mają pomóc w ocenie zagrożeń i poprawności wykonywanych zabiegów w poszczególnych uprawach warzywniczych.
Informacje przedstawiają dane z 24 tygodnia roku (10.06-16.06).
Osoby zainteresowane usługą precyzyjnego systemu monitoringu i sygnalizacji chorób i szkodników w swoim regionie uzyskają więcej informacji na stronie https://agrosmartlab.com/monitoring-chorob-i-szkodnikow/
REGION IGOŁOMI I CHARSZNICY:
Warzywa cebulowe
-
- 16 czerwca mogło wystąpić zagrożenie infekcją Stemphyllium
- 14 oraz 16 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
- brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mączniaka rzekomego
- Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki
- od 12 czerwca występowało ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
- 14 oraz 16 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
- brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i zarazy ziemniaka
- 15 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
- Warzywa kapustne
- obserwowano gąsienice rolnicy
- 14 oraz 16 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją czerni krzyżowych
- brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i suchej zgnilizny kapustnych
- 15 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
- 16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości oraz mogło wystąpić ryzyko zagrożenia mączniakiem rzekomym i czarną zgnilizną kapustnych
- obserwowano gąsienice I pokolenia rolnicy
- Warzywa liściaste
– 16 czerwca wystąpiło zagrożenie infekcją antraknozy liści w uprawach sałaty
– przez cały tydzień występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym
– brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mączniaka rzekomego
– 15 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
- Warzywa dyniowate
– 16 czerwca wystąpiło zagrożenie infekcją antraknozy oraz mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją parcha dyniowatych
– od 12 czerwca występowało ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
– brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mączniaka rzekomego
– przez cały tydzień występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji kanciastej plamistości ogórków
REGION GÓRNEGO ŚLĄSKA:
- Warzywa cebulowe
- 14 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium oraz alternariozy
- brak ryzyka wystąpienia infekcji mączniaka rzekomego
- 13 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni
- Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki
- 14 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją czerni krzyżowych i alternariozy
- 13 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni i alternariozy naci oraz wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
- 12-13 oraz 16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją chwościka
- przez cały tydzień utrzymywały się sprzyjające warunki do infekcji roślin mączniakiem prawdziwym
- 14-15 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka
- Warzywa kapustne:
- brak ryzyka wystąpienia infekcji pierścieniowej plamistości kapustnych i suchej zgnilizny kapustnych
- 14 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją czerni krzyżowych oraz czarnej zgnilizny kapustnych
- 13 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni
- 13 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
- 12 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego
- obserwowano gąsienice I pokolenia rolnicy
- Warzywa liściaste
– 14 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy liści w uprawach sałaty
– przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym
– brak ryzyka wystąpienia infekcji mączniaka rzekomego
– 13 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni
– 13 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
- Warzywa dyniowate
– 13 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni
– 14 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy oraz mogło wystąpić ryzyko infekcji parchem dyniowatych
– brak ryzyka wystąpienia infekcji mączniaka rzekomego
– przez cały tydzień utrzymywały się sprzyjające warunki do infekcji roślin mączniakiem prawdziwym oraz kanciastej plamistości ogórków
- Szparagi
- 13 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni
- 14 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją purpurowej plamistości pędów
- 14 i 16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją rdzy szparagów
REGION DOLNEGO ŚLĄSKA:
- Warzywa cebulowe:
- brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mączniaka rzekomego
- 16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium
- 14-15 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
- Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
- brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i zarazy ziemniaka
- 16 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcja chwościka
- 14-15 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
- przez cały tydzień utrzymywały się sprzyjające warunki do infekcji roślin mączniakiem prawdziwym
- Warzywa kapustne:
- brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni
- 14-15 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją czerni krzyżowych
- 14-15 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
- 16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją suchej zgnilizny kapustnych oraz mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych, czarną zgnilizną kapustnych
- 14-16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego
- Warzywa liściaste
– 16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy liści w uprawach sałaty
– przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym
– brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mączniaka rzekomego
– 14-15 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
- Warzywa dyniowate
– cały tydzień występowały sprzyjające warunki do infekcji kanciastej plamistości ogórków oraz mączniaka prawdziwego
– 16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy oraz mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją parcha dyniowatych
– brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mączniaka rzekomego
REGION SIERADZA I KALISZA:
- Warzywa cebulowe:
- od 14 oraz 16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium
- 15 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
- brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni
- 14 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego
- Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
- 15 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy oraz zgnilizny twardzikowej
- brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni
- 14-15 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcja chwościka
- 16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka
- Warzywa kapustne:
- brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni
- 15 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej i czerni krzyżowych
- 15-16 czerwca wystąpiło zagrożenie infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych
- 14-16 czerwca wystąpiło zagrożenie infekcją mączniaka rzekomego oraz mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją czarnej zgnilizny kapustnych
- 14 czerwca wystąpiło zagrożenie infekcją suchej zgnilizny kapustnych
- obserwowano gąsienice I pokolenia rolnicy
- Warzywa liściaste
– 14 oraz 16 czerwca wystąpiła infekcja antraknozą liści w uprawach sałaty
– przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym
– brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mączniaka rzekomego
– 15 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
- Warzywa dyniowate
– od 10 czerwca występowały sprzyjające warunki do infekcji kanciastej plamistości ogórków
– brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni
– 16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
– 14 oraz 16 czerwca wystąpiła infekcja antraknozą
– 14 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego
– 14-16 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją parcha dyniowatych
REGION TOMASZOWA MAZOWIECKIEGO:
- Warzywa cebulowe:
- 14-15 czerwca wystąpiło zagrożenie infekcją Stemphyllium
- 14-15 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
- brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni
- 14 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego
- Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
- 14-15 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy oraz chwościka
- brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni
- 14 czerwca występowało niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy naci
- 15-16 czerwca występowało niskie ryzyko zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka
- 15 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
- Warzywa kapustne:
- 14-15 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego oraz mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją czerni krzyżowych
- 15-16 czerwca wystąpiło zagrożenie infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych
- brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni
- 15 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
- przez większość tygodnia mogło dojść do wystąpienia ryzyka zagrożenia infekcją czarnej zgnilizny kapustnych
- 14 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją suchej zgnilizny kapustnych
- Warzywa liściaste
– 14 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy liści w uprawach sałaty
– przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym
– brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mączniaka rzekomego
– 15 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
- Warzywa dyniowate
– 14 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy i mączniaka rzekomego
– od 10 czerwca występowały sprzyjające warunki do infekcji kanciastą plamistością ogórków
– brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni
– 14-15 czerwiec mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją parcha dyniowatych
REGION POZNANIA I WRZEŚNI:
- Warzywa cebulowe:
- 14 oraz 16 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
- 16 czerwca mogło wystąpić zagrożenie infekcją Stemphyllium
- brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mączniaka rzekomego
- Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
- 14 oraz 16 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni
- 14 oraz 16 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
-
- 13 oraz 14 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją chwościka
- od 10 czerwca występowały sprzyjające warunki do infekcji mączniakiem prawdziwym
- 15 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka
- Warzywa kapustne:
- 16 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją czarnej zgnilizny kapustnych
- 14 czerwca wystąpiło zagrożenie infekcją mączniaka rzekomego
- 14 oraz 16 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją czerni krzyżowych
– brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, pierścieniowej plamistości kapustnych oraz suchej zgnilizny kapustnych
- Warzywa liściaste
– przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym
– 16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia antraknozą liści
– brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mączniaka rzekomego
- Szparagi
– brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni
– 16 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją purpurowej plamistości pędów
– 13 oraz 16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją rdzy
- Warzywa dyniowate
– brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mączniaka rzekomego
– od 10 czerwca występowały sprzyjające warunki do infekcji mączniakiem prawdziwym oraz kanciastej plamistości ogórków
– 16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy i parcha dyniowatych
- Warzywa psiankowate
– 13 oraz 16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją fytoftorozy
– brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni
-14 oraz 16 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
– 15 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka
– przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym
REGION KUJAW:
- Warzywa cebulowe:
- 14-16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium
- 15 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
- brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mączniaka rzekomego
- Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
- 15 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
- brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni
-
- 14-15 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją chwościka
- 14-16 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
- 16 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka oraz mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
- Warzywa kapustne:
- 15 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją czerni krzyżowych
- brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni
-
- 16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych oraz mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
- 14 oraz 16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego, czarnej zgnilizny kapustnych oraz suchej zgnilizny kapustnych
- obserwowano gąsienice I pokolenia rolnicy oraz piętnówki kapustnicy
- Warzywa liściaste
- przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym
- brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mącznika rzekomego
-
- 16 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
- 14 oraz 16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy liści
- Warzywa dyniowate
- 14-16 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego oraz ryzyko zagrożenia parchem dyniowatych
- brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mączniaka rzekomego
-
- przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji kanciastej plamistości ogórków
- Warzywa psiankowate
- 15 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
- przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mącznika prawdziwego
- 15-16 czerwca występowało ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni
- 14 oraz 16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją fytoftorozy
- 16 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka
REGION ŁĘCZYCY i WARSZAWY:
- Warzywa cebulowe:
- 11 oraz 14-15 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium
- 14-15 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
- brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mączniaka rzekomego
- Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
- 14-15 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
- brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni
- 11 oraz 14-15 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją chwościka
- 15-16 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mącznika prawdziwego oraz zarazy ziemniaka
- 16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
- Warzywa kapustne:
- 14-15 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
- brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni
- 16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
- 14-16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych
- 14 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego
- 11 oraz 14 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją czarnej zgnilizny kapustnych oraz suchej zgnilizny kapustnych
- obserwowano gąsienice I pokolenia rolnicy
- Warzywa liściaste
- przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym
-
- brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mącznika rzekomego
- 16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
- 11 oraz 14 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy liści
- Warzywa dyniowate
- od 10 czerwca występowały sprzyjające warunki do infekcji kanciastej plamistości ogórków
- brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mączniaka rzekomego
- 15-16 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mącznika prawdziwego
- 11 oraz 14 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy oraz dodatkowo 15 czerwca parchem dyniowatych
- Warzywa psiankowate
- 14-15 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
- 16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
- od 10 czerwca występowały sprzyjające warunki do infekcji mączniaka prawdziwego
-
- 14 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni
- 11 i 14 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją fytoftorozy
REGION ZAMOŚCIA:
- Warzywa cebulowe:
- przez większość tygodnia występowało niskie ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium oraz infekcją alternariozy
- brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mączniaka rzekomego
- Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
- brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, mączniaka rzekomego i zarazy ziemniaka
- przez większość tygodnia występowało niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
- 15-16 czerwca występowało ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
- Warzywa kapustne:
- od 10 czerwca występowało ryzyko zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych
- brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, mączniaka rzekomego i suchej zgnilizny kapustnych
- 10 oraz 15 czerwca występowało niskie ryzyko zagrożenia infekcją mącznika rzekomego
- 15-16 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją czarnej zgnilizny kapustnych
- Warzywa liściaste
- przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym
-
- brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, mączniaka rzekomego oraz antraknozy liści
- Warzywa dyniowate
- brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, mączniaka rzekomego i antraknozy
- 15-16 czerwca występowało ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
- od 10 czerwca występowały sprzyjające warunki do infekcji kanciastej plamistości ogórków oraz mogło dojść do infekcji parchem dyniowatych
REGION GORZOWA WIELKOPOLSKIEGO:
- Warzywa cebulowe:
- 12 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium i alternariozy oraz mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni
- brak ryzyka wystąpienia infekcji mączniaka rzekomego
- Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
- 12 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy oraz mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni
- 11 oraz 12 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją chwościka
- od 10 czerwca występowało ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
- 13 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka
- 12-16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
- Warzywa kapustne:
- 12 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją czerni krzyżowych i czarnej zgnilizny kapustnych oraz mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni
- 12-16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
- 13-16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych
- 12-13 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniakiem rzekomym
- brak ryzyka zagrożenia infekcją suchej zgnilizny kapustnych
- Warzywa liściaste
- przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym
-
- 12 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni
- 12-16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
- 15-16 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy liści
- brak ryzyka zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego
- Warzywa dyniowate
- 12 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni i parchem dyniowatych
- 15-16 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy
- brak ryzyka wystąpienia infekcji mączniaka rzekomego
- od 10 czerwca występowało ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego i kanciastej plamistości ogórków
REGION ŻUŁAW:
- Warzywa cebulowe:
- 12 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy i szarej pleśni
- przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji Stemphyllium
- brak ryzyka wystąpienia infekcji mączniaka rzekomego
- Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
- 12 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy i szarej pleśni oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcją septoriozy
- 11-12 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją chwościka
- przez większość tygodnia występowało niskie ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
- 14 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mokrej zgnilizny
- 12-13 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcja zarazy ziemniaka
- 10 i 12 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
- Warzywa kapustne:
- 12 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją czerni krzyżowych i szarej pleśni
- 14 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcją mokrej zgnilizny
- 10 i 12 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
- przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do infekcji mączniaka rzekomego oraz czarnej zgnilizny kapustnych
- brak ryzyka wystąpienia infekcji suchej zgnilizny kapustnych
- Warzywa liściaste
- 12 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni
- 14 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mokrej zgnilizny
- 10 i 12 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
- brak ryzyka wystąpienia infekcji antraknozy liści oraz mączniaka rzekomego
- Warzywa dyniowate
- 12 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni
- brak ryzyka wystąpienia infekcji antraknozy oraz mączniaka rzekomego
- przez większość tygodnia występowało niskie ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
- przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do infekcji parchem dyniowatych
- 10-14 czerwca występowały sprzyjające warunki do infekcji kanciastej plamistości ogórków
REGION PODKARPACIA:
- Warzywa cebulowe:
- brak zagrożeń chorobowych
- Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
- brak zagrożeń chorobowych w uprawach ziemniaka i warzyw korzeniowych
- Warzywa kapustne:
- 12 oraz 16 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją suchej zgnilizny kapustnych i czarnej zgnilizny kapustnych
- Warzywa liściaste
- przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym
-
- 16 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenie antraknozą liści
- Warzywa dyniowate
16 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenie infekcją antraknozy oraz parcha dyniowatych
Komunikat Agro Smart Lab