765×100 – UPL – XenTari-DiPel

Komunikat warzywniczy – na 24 tydzień roku

Przekazujemy Państwu kolejną informację dotyczącą chorób opartą są na podstawie modeli chorobowych uzyskujących dane z kilkudziesięciu stacji meteorologicznych zlokalizowanych w różnych regionach Polski przygotowaną przez firmę Agro Smart Lab. Komunikaty dotyczące szkodników oparte są na podstawie kilkunastu pułapek automatycznych zlokalizowanych w rejonie Igołomi, Charsznicy, Sieradza, Łęczycy, Włocławka i Warszawy. Informacje dotyczą poprzedniego tygodnia i mają pomóc w ocenie zagrożeń i poprawności wykonywanych zabiegów w poszczególnych uprawach warzywniczych.

Informacje przedstawiają dane z 24 tygodnia roku (10.06-16.06).

Osoby zainteresowane usługą precyzyjnego systemu monitoringu i sygnalizacji chorób i szkodników w swoim regionie uzyskają więcej informacji na stronie https://agrosmartlab.com/monitoring-chorob-i-szkodnikow/

REGION IGOŁOMI I CHARSZNICY:
Warzywa cebulowe

    • 16 czerwca mogło wystąpić zagrożenie infekcją Stemphyllium
    • 14 oraz 16 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mączniaka rzekomego
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki
    • od 12 czerwca występowało ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
    • 14 oraz 16 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i zarazy ziemniaka
    • 15 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
  • Warzywa kapustne
    • obserwowano gąsienice rolnicy
    • 14 oraz 16 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją czerni krzyżowych
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i suchej zgnilizny kapustnych
    • 15 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
    • 16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości oraz mogło wystąpić ryzyko zagrożenia mączniakiem rzekomym i czarną zgnilizną kapustnych
    • obserwowano gąsienice I pokolenia rolnicy
  • Warzywa liściaste
    – 16 czerwca wystąpiło zagrożenie infekcją antraknozy liści w uprawach sałaty
    – przez cały tydzień występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym
    – brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mączniaka rzekomego
    – 15 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
  •  
  • Warzywa dyniowate
    – 16 czerwca wystąpiło zagrożenie infekcją antraknozy oraz mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją parcha dyniowatych
    – od 12 czerwca występowało ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
    – brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mączniaka rzekomego
    – przez cały tydzień występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji kanciastej plamistości ogórków

REGION GÓRNEGO ŚLĄSKA:

  • Warzywa cebulowe
    • 14 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium oraz alternariozy
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji mączniaka rzekomego
    • 13 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki
    • 14 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją czerni krzyżowych i alternariozy
    • 13 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni i alternariozy naci oraz wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
    • 12-13 oraz 16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją chwościka
    • przez cały tydzień utrzymywały się sprzyjające warunki do infekcji roślin mączniakiem prawdziwym
    • 14-15 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka
  • Warzywa kapustne:
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji pierścieniowej plamistości kapustnych i suchej zgnilizny kapustnych
    • 14 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją czerni krzyżowych oraz czarnej zgnilizny kapustnych
    • 13 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni
    • 13 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
    • 12 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego
    • obserwowano gąsienice I pokolenia rolnicy
  • Warzywa liściaste
    – 14 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy liści w uprawach sałaty
    – przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym
    – brak ryzyka wystąpienia infekcji mączniaka rzekomego
    – 13 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni
    – 13 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
  •  
  • Warzywa dyniowate
    – 13 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni
    – 14 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy oraz mogło wystąpić ryzyko infekcji parchem dyniowatych
    – brak ryzyka wystąpienia infekcji mączniaka rzekomego
    – przez cały tydzień utrzymywały się sprzyjające warunki do infekcji roślin mączniakiem prawdziwym oraz kanciastej plamistości ogórków
  •  
  • Szparagi
    • 13 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni
    • 14 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją purpurowej plamistości pędów
    • 14 i 16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją rdzy szparagów

REGION DOLNEGO ŚLĄSKA:

  • Warzywa cebulowe:
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mączniaka rzekomego
    • 16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium
    • 14-15 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i zarazy ziemniaka
    • 16 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcja chwościka
    • 14-15 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
    • przez cały tydzień utrzymywały się sprzyjające warunki do infekcji roślin mączniakiem prawdziwym
  • Warzywa kapustne:
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni
    • 14-15 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją czerni krzyżowych
    • 14-15 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
    • 16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją suchej zgnilizny kapustnych oraz mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych, czarną zgnilizną kapustnych
    • 14-16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego
  • Warzywa liściaste
    – 16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy liści w uprawach sałaty
    – przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym
    – brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mączniaka rzekomego
    – 14-15 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
  •  
  • Warzywa dyniowate
    – cały tydzień występowały sprzyjające warunki do infekcji kanciastej plamistości ogórków oraz mączniaka prawdziwego
    – 16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy oraz mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją parcha dyniowatych
    – brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mączniaka rzekomego

REGION SIERADZA I KALISZA:

  • Warzywa cebulowe:
    • od 14 oraz 16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium
    • 15 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni
    • 14 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
    • 15 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy oraz zgnilizny twardzikowej
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni
    • 14-15 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcja chwościka
    • 16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka
  • Warzywa kapustne:
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni
    • 15 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej i czerni krzyżowych
    • 15-16 czerwca wystąpiło zagrożenie infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych
    • 14-16 czerwca wystąpiło zagrożenie infekcją mączniaka rzekomego oraz mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją czarnej zgnilizny kapustnych
    • 14 czerwca wystąpiło zagrożenie infekcją suchej zgnilizny kapustnych
    • obserwowano gąsienice I pokolenia rolnicy
  • Warzywa liściaste
    – 14 oraz 16 czerwca wystąpiła infekcja antraknozą liści w uprawach sałaty
    – przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym
    – brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mączniaka rzekomego
    – 15 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
  •  
  • Warzywa dyniowate
    – od 10 czerwca występowały sprzyjające warunki do infekcji kanciastej plamistości ogórków
    – brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni
    – 16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
    – 14 oraz 16 czerwca wystąpiła infekcja antraknozą
    – 14 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego
    – 14-16 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją parcha dyniowatych

REGION TOMASZOWA MAZOWIECKIEGO:

  • Warzywa cebulowe:
    • 14-15 czerwca wystąpiło zagrożenie infekcją Stemphyllium
    • 14-15 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni
    • 14 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
    • 14-15 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy oraz chwościka
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni
    • 14 czerwca występowało niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy naci
    • 15-16 czerwca występowało niskie ryzyko zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka
    • 15 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
  • Warzywa kapustne:
    • 14-15 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego oraz mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją czerni krzyżowych
    • 15-16 czerwca wystąpiło zagrożenie infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni
    • 15 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
    • przez większość tygodnia mogło dojść do wystąpienia ryzyka zagrożenia infekcją czarnej zgnilizny kapustnych
    • 14 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją suchej zgnilizny kapustnych
  • Warzywa liściaste
    – 14 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy liści w uprawach sałaty
    – przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym
    – brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mączniaka rzekomego
    – 15 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
  •  
  • Warzywa dyniowate
    – 14 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy i mączniaka rzekomego
    – od 10 czerwca występowały sprzyjające warunki do infekcji kanciastą plamistością ogórków
    – brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni
    – 14-15 czerwiec mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją parcha dyniowatych

REGION POZNANIA I WRZEŚNI:

  • Warzywa cebulowe:
    • 14 oraz 16 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
    • 16 czerwca mogło wystąpić zagrożenie infekcją Stemphyllium
  • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mączniaka rzekomego
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:  
    • 14 oraz 16 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
      brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni
    • 13 oraz 14 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją chwościka
    • od 10 czerwca występowały sprzyjające warunki do infekcji mączniakiem prawdziwym
    • 15 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka
  • Warzywa kapustne:
    • 16 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją czarnej zgnilizny kapustnych
    • 14 czerwca wystąpiło zagrożenie infekcją mączniaka rzekomego
    • 14 oraz 16 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją czerni krzyżowych
      – brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, pierścieniowej plamistości kapustnych oraz suchej zgnilizny kapustnych
  • Warzywa liściaste
    – przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym
    – 16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia antraknozą liści
    – brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mączniaka rzekomego
  • Szparagi
    brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni
    – 16 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją purpurowej plamistości pędów
    – 13 oraz 16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją rdzy
  •  
  • Warzywa dyniowate
    brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mączniaka rzekomego
    – od 10 czerwca występowały sprzyjające warunki do infekcji mączniakiem prawdziwym oraz kanciastej plamistości ogórków
    – 16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy i parcha dyniowatych
  •  
  • Warzywa psiankowate
    – 13 oraz 16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją fytoftorozy
    – brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni
    -14 oraz 16 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
    – 15 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka
    – przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym

REGION KUJAW:

  • Warzywa cebulowe:
    • 14-16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium
    • 15 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
  • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mączniaka rzekomego
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
    • 15 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
  • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni
    • 14-15 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją chwościka
    • 14-16 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
    • 16 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka oraz mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
  • Warzywa kapustne:
    • 15 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją czerni krzyżowych
  • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni
    • 16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych oraz mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
    • 14 oraz 16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego, czarnej zgnilizny kapustnych oraz suchej zgnilizny kapustnych
    • obserwowano gąsienice I pokolenia rolnicy oraz piętnówki kapustnicy
  • Warzywa liściaste
  • przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym
  • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mącznika rzekomego
    • 16 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
    • 14 oraz 16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy liści
  • Warzywa dyniowate
    • 14-16 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego oraz ryzyko zagrożenia parchem dyniowatych
  • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mączniaka rzekomego
    • przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji kanciastej plamistości ogórków
  • Warzywa psiankowate
    • 15 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
    • przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mącznika prawdziwego
    • 15-16 czerwca występowało ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni
    • 14 oraz 16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją fytoftorozy
    • 16 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka

REGION ŁĘCZYCY i WARSZAWY:

  • Warzywa cebulowe:
    • 11 oraz 14-15 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium
    • 14-15 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mączniaka rzekomego
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
    • 14-15 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni
    • 11 oraz 14-15 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją chwościka
    • 15-16 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mącznika prawdziwego oraz zarazy ziemniaka
    • 16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
  • Warzywa kapustne:
    • 14-15 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni
    • 16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
    • 14-16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych
    • 14 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego
    • 11 oraz 14 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją czarnej zgnilizny kapustnych oraz suchej zgnilizny kapustnych
    • obserwowano gąsienice I pokolenia rolnicy
  • Warzywa liściaste
  • przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mącznika rzekomego
    • 16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
    • 11 oraz 14 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy liści
  • Warzywa dyniowate
  • od 10 czerwca występowały sprzyjające warunki do infekcji kanciastej plamistości ogórków
  • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mączniaka rzekomego
  • 15-16 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mącznika prawdziwego
  • 11 oraz 14 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy oraz dodatkowo 15 czerwca parchem dyniowatych
  • Warzywa psiankowate
    • 14-15 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
    • 16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
  • od 10 czerwca występowały sprzyjające warunki do infekcji mączniaka prawdziwego
    • 14 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni
    • 11 i 14 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją fytoftorozy

REGION ZAMOŚCIA:

  • Warzywa cebulowe:
    • przez większość tygodnia występowało niskie ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium oraz infekcją alternariozy
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mączniaka rzekomego
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, mączniaka rzekomego i zarazy ziemniaka
    • przez większość tygodnia występowało niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
    • 15-16 czerwca występowało ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
  • Warzywa kapustne:
    • od 10 czerwca występowało ryzyko zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, mączniaka rzekomego i suchej zgnilizny kapustnych
    • 10 oraz 15 czerwca występowało niskie ryzyko zagrożenia infekcją mącznika rzekomego
    • 15-16 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją czarnej zgnilizny kapustnych
  • Warzywa liściaste
  • przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, mączniaka rzekomego oraz antraknozy liści
  • Warzywa dyniowate
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, mączniaka rzekomego i antraknozy
    • 15-16 czerwca występowało ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
  • od 10 czerwca występowały sprzyjające warunki do infekcji kanciastej plamistości ogórków oraz mogło dojść do infekcji parchem dyniowatych

REGION GORZOWA WIELKOPOLSKIEGO:

  • Warzywa cebulowe:
    • 12 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium i alternariozy oraz mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji mączniaka rzekomego
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
    • 12 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy oraz mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni
    • 11 oraz 12 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją chwościka
    • od 10 czerwca występowało ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
    • 13 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka
    • 12-16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
  • Warzywa kapustne:
    • 12 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją czerni krzyżowych i czarnej zgnilizny kapustnych oraz mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni
    • 12-16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
    • 13-16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych
    • 12-13 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniakiem rzekomym
    • brak ryzyka zagrożenia infekcją suchej zgnilizny kapustnych
  • Warzywa liściaste
  • przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym
    • 12 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni
    • 12-16 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
    • 15-16 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy liści
    • brak ryzyka zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego
  • Warzywa dyniowate
    • 12 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni i parchem dyniowatych
    • 15-16 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji mączniaka rzekomego
  • od 10 czerwca występowało ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego i kanciastej plamistości ogórków

REGION ŻUŁAW:

  • Warzywa cebulowe:
    • 12 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy i szarej pleśni
    • przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji Stemphyllium
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji mączniaka rzekomego
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
    • 12 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy i szarej pleśni oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcją septoriozy
    • 11-12 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją chwościka
    • przez większość tygodnia występowało niskie ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
    • 14 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mokrej zgnilizny
    • 12-13 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcja zarazy ziemniaka
    • 10 i 12 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
  • Warzywa kapustne:
    • 12 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją czerni krzyżowych i szarej pleśni
    • 14 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych oraz  niskie ryzyko zagrożenia infekcją mokrej zgnilizny
    • 10 i 12 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
    • przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do infekcji mączniaka rzekomego oraz czarnej zgnilizny kapustnych
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji suchej zgnilizny kapustnych
  • Warzywa liściaste
    • 12 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni
    • 14 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mokrej zgnilizny
    • 10 i 12 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji antraknozy liści oraz mączniaka rzekomego
  • Warzywa dyniowate
    • 12 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji antraknozy oraz mączniaka rzekomego
    • przez większość tygodnia występowało niskie ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
  • przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do infekcji parchem dyniowatych
  • 10-14 czerwca występowały sprzyjające warunki do infekcji kanciastej plamistości ogórków

REGION PODKARPACIA:

  • Warzywa cebulowe:
    • brak zagrożeń chorobowych
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
    • brak zagrożeń chorobowych w uprawach ziemniaka i warzyw korzeniowych
  • Warzywa kapustne:
    • 12 oraz 16 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją suchej zgnilizny kapustnych i czarnej zgnilizny kapustnych
  • Warzywa liściaste
  • przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym
    • 16 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenie antraknozą liści
  • Warzywa dyniowate

16 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenie infekcją antraknozy oraz parcha dyniowatych

Komunikat Agro Smart Lab

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Wpisz swoje imię
Wpisz treść komentarza

Polityka Prywatności