• belem agrosimex marchew ziemniaki
  • rosafert agrosimex gleba

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo brokuł kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

yara ogólna nawożenie warzywa

Seminis predazzo brokuł kalafior

basf signum schoroby rabat BeneFito

Hazera baner

pnos odmiany warzywa

Bayer Velum Prime - baner

rizocore zaprawianie bleba biocont
AktualnościKomunikat warzywniczy - na 25 tydzień roku

Komunikat warzywniczy – na 25 tydzień roku

Przekazujemy Państwu kolejną informację dotyczącą chorób opartą są na podstawie modeli chorobowych uzyskujących dane z kilkudziesięciu stacji meteorologicznych zlokalizowanych w różnych regionach Polski przygotowaną przez firmę Agro Smart Lab. Komunikaty dotyczące szkodników oparte są na podstawie kilkunastu pułapek automatycznych zlokalizowanych w rejonie Igołomi, Charsznicy, Sieradza, Łęczycy, Włocławka i Warszawy. Informacje dotyczą poprzedniego tygodnia i mają pomóc w ocenie zagrożeń i poprawności wykonywanych zabiegów w poszczególnych uprawach warzywniczych.

Informacje przedstawiają dane z 25 tygodnia roku (17.06-23.06).

Osoby zainteresowane usługą precyzyjnego systemu monitoringu i sygnalizacji chorób i szkodników w swoim regionie uzyskają więcej informacji na stronie https://agrosmartlab.com/monitoring-chorob-i-szkodnikow/

REGION IGOŁOMI I CHARSZNICY:

  • Warzywa cebulowe
    • 17 i 22 czerwca wystąpiło zagrożenie infekcją Stemphyllium
    • 22 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mączniaka rzekomego
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki
    • od 17 czerwca występowało ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni
    • 22 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy oraz wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia mokrą zgnilizną bakteryjną
    • 21-22 czerwca mogło wystąpić niskie ryzyko zagrożenia infekcją chwościka
    • 23 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka
    • 19 i 23 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
  • Warzywa kapustne
    • 22 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją czerni krzyżowych oraz wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia mokrą zgnilizną bakteryjną
    • 19 i 23 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
    • 17 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego
    • 17 i 21 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych
    • 17 oraz 21-22 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją czarnej zgnilizny kapustnych
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni
    • obserwowano intensywne naloty mączlika warzywnego oraz gąsienice rolnicy
  • Warzywa liściaste
    • przez cały tydzień występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mączniaka rzekomego
    • 19 i 23 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
    • 17 i 22 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy liści
  • Warzywa dyniowate
    • przez cały tydzień występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji kanciastej plamistości ogórków
    • 17 i 22 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy i parcha dyniowatych
    • od 17 czerwca występowało ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mączniaka rzekomego

REGION GÓRNEGO ŚLĄSKA:

Prenumerata Warzywa 2024 - baner
  • Warzywa cebulowe
    • brak ryzyka zagrożenia infekcją Stemphyllium oraz mączniaka rzekomego
    • 23 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni
    • 17 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki
    • przez cały tydzień utrzymywały się sprzyjające warunki do infekcji roślin mączniakiem prawdziwym
    • 17 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
    • 23 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni
    • 19-20 oraz 23 wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją chwościka
    • 17 i 23 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy naci
    • brak ryzyka zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka
    • 22 i 23 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
  • Warzywa kapustne:
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji pierścieniowej plamistości kapustnych, suchej zgnilizny kapustnych oraz czarnej zgnilizny kapustnych
    • 23 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni
    • 17 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją czerni krzyżowych
    • 22 i 23 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
    • obserwowano gąsienice rolnicy
  • Warzywa liściaste
    • przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji mączniaka rzekomego i antraknozy liści
    • 23 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni
    • 22 i 23 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
  • Warzywa dyniowate
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji mączniaka rzekomego, antraknozy i parcha dyniowatych
    • od 19 do 23 czerwca utrzymywały się sprzyjające warunki do infekcji roślin kanciastą plamistością ogórków
    • przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym
    • 23 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni
  •  
  • Szparagi
    • brak ryzyka zagrożenia infekcją purpurowej plamistości pędów oraz infekcją rdzy szparagów
    • 23 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni

 

REGION DOLNEGO ŚLĄSKA:

  • Warzywa cebulowe:
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mączniaka rzekomego
    • 22 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium
    • 17 i 23 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, chwościka, zarazy ziemniaka oraz zgnilizny twardzikowej
    • przez cały tydzień utrzymywały się sprzyjające warunki do infekcji roślin mączniakiem prawdziwym
    • 17 i 23 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
  • Warzywa kapustne:
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, zgnilizny twardzikowej, suchej zgnilizny kapustnych, pierścieniowej plamistości kapustnych, mączniaka rzekomego oraz czarnej zgnilizny kapustnych
    • 17 i 23 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją czerni krzyżowych
  • Warzywa liściaste
    • przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, mączniaka rzekomego i zgnilizny twardzikowej
    • 22 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy liści
  • Warzywa dyniowate
    • przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do infekcji kanciastej plamistości ogórków oraz mączniaka prawdziwego
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mączniaka rzekomego
    • 22 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją parcha dyniowatych oraz mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy dyniowatych

REGION SIERADZA I KALISZA:

  • Warzywa cebulowe:
    • 17 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy, przez resztę tygodnia utrzymywało się niskie ryzyko zagrożenia infekcją
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, Stemphyllium oraz mączniaka rzekomego
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
    • 17 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy oraz niskie ryzyko zagrożenia alternariozą naci
    • 17 i 21 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją chwościka
    • cały tydzień występowało niskie lub średnie ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
    • brak ryzyka zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka, zgnilizną twardzikową i szarej pleśni
  • Warzywa kapustne:
    • 17 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją czerni krzyżowych
    • brak ryzyka zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej, szarej pleśni, czarnej zgnilizny kapustnych i suchej zgnilizny kapustnych
    • 17 oraz 20-22 czerwca występowało ryzyko zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych
    • 18-19 oraz 21-22 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego
    • obserwowano gąsienice rolnicy
  • Warzywa liściaste
    • brak ryzyka zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej, szarej pleśni, antraknozą liści i mączniaka rzekomego
    • cały tydzień występowało niskie lub średnie ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
  • Warzywa dyniowate
    • od 17 czerwca występowały sprzyjające warunki do infekcji kanciastej plamistości ogórków
    • 17-19 oraz 22 czerwca występowało ryzyko zagrożenia infekcją parcha dyniowatych
    • brak ryzyka zagrożenia infekcją szarej pleśni, antraknozy i mączniaka rzekomego
    • cały tydzień występowało niskie lub średnie ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego

 

REGION TOMASZOWA MAZOWIECKIEGO:

  • Warzywa cebulowe:
    • 17 oraz 22 czerwca wystąpiło zagrożenie infekcją Stemphyllium
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni
    • 22 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego i alternariozy
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
    • 22 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
    • 21-22 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją chwościka
    • 23 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka
    • brak lub niskie ryzyko wystąpienia infekcji mączniaka prawdziwego, szarej pleśni i zgnilizny twardzikowej
  • Warzywa kapustne:
    • 22 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją czerni krzyżowych
    • brak lub niskie ryzyko wystąpienia infekcji mączniaka prawdziwego, szarej pleśni, zgnilizny twardzikowej i suchej zgnilizny kapustnych
    • 17 oraz 21-22 czerwca wystąpiło zagrożenie infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych
    • 17 oraz 22 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego i czarnej zgnilizny kapustnych
  • Warzywa liściaste
    • 22 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy liści w uprawach sałaty
    • brak lub niskie ryzyko wystąpienia infekcji mączniaka prawdziwego, szarej pleśni, zgnilizny twardzikowej i mączniaka rzekomego
  • Warzywa dyniowate
  •  
    • od 17 czerwca występowały sprzyjające warunki do infekcji kanciastą plamistością ogórków
    • 17 i 22 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją parcha dyniowatych
    • brak lub niskie ryzyko wystąpienia infekcji mączniaka prawdziwego i szarej pleśni
    • 22 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy oraz mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego

 

REGION POZNANIA I WRZEŚNI:

  • Warzywa cebulowe:
    • 21 oraz 22 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
    • 21 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenie infekcją Stemphyllium oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni i mączniaka rzekomego
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:  
    • 21 oraz 22 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy oraz chwościka
    • 21 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni i mokrej zgnilizny
    • 17-22 czerwca występowały sprzyjające warunki do infekcji mączniakiem prawdziwym
    • 23 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka
  • Warzywa kapustne:
    • 21 oraz 22 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją czerni krzyżowych
    • 21 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego, suchej zgnilizny kapustnych i czarnej zgnilizny oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni i mokrej zgnilizny
    • 22 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych
  • Warzywa liściaste
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, mączniaka rzekomego i mokrej zgnilizny
    • 17-22 czerwca występowały sprzyjające warunki do infekcji mączniakiem prawdziwym
    • 21 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy liści
  • Szparagi
    • 21 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją purpurowej plamistości pędów
    • 21 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni
    • 20-21 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją rdzy
  • Warzywa dyniowate
    • 17-18 oraz 21-23 czerwca występowały sprzyjające warunki do infekcji kanciastej plamistości ogórków
    • 17-22 czerwca występowały sprzyjające warunki do infekcji mączniakiem prawdziwym
    • 21 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy dyniowatych i parcha dyniowatych oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni, mączniaka rzekomego i mokrej zgnilizny
  • Warzywa psiankowate
    • przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym
    • 21 oraz 22 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
    • 21 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją fytoftorozy oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcją mokrej zgnilizny
    • 22 czerwca mogło wystąpić ryzyko infekcji szarej pleśni
    • 23 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka
  •  

REGION KUJAW:

  • Warzywa cebulowe:
    • 21-22 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium
    • 22 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mączniaka rzekomego
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni
    • 22 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy naci oraz mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
    • 21 oraz 22 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją chwościka
    • przez cały tydzień występowało niskie ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
    • 23 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka
    • 17 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
  • Warzywa kapustne:
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni
    • 22 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych oraz mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją czerni krzyżowych
    • 17 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
    • 21 oraz 22 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego, czarnej zgnilizny kapustnych oraz suchej zgnilizny kapustnych
    • obserwowano gąsienice rolnicy oraz piętnówki kapustnicy
  • Warzywa liściaste
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mącznika rzekomego
    • przez cały tydzień występowało niskie ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
    • 17 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
    • 21 oraz 22 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy liści
  • Warzywa dyniowate
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mączniaka rzekomego
    • 17-18 oraz 21-23 czerwca występowały sprzyjające warunki do infekcji kanciastej plamistości ogórków
    • przez cały tydzień występowało niskie ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
    • 21 oraz 22 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy i parcha dyniowatych
  • Warzywa psiankowate
    • 22 czerwca  wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni i mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
    • przez cały tydzień występowało niskie ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
    • 23 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka
    • 17 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
    • 21 i 22 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją fytoftorozy

 

REGION ŁĘCZYCY i WARSZAWY:

  • Warzywa cebulowe:
    • brak lub niskie ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium, alternariozy, szarej pleśni i mączniaka rzekomego
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
    • brak lub niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy, szarej pleśni, chwościka i zarazy ziemniaka
    • niskie lub średnie ryzyko wystąpienia infekcji mączniaka prawdziwego
    • 17 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
  • Warzywa kapustne:
    • 17 oraz 21-22 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych
    • brak lub niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy, czarnej zgnilizny kapustnych, suchej zgnilizny kapustnych i szarej pleśni
    • 17 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
    • 22 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego
    • obserwowano gąsienice rolnicy
  • Warzywa liściaste
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni i mącznika rzekomego
    • 23 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy liści
    • niskie lub średnie ryzyko wystąpienia infekcji mączniaka prawdziwego
    • 17 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
  • Warzywa dyniowate
    • od 17 czerwca występowały sprzyjające warunki do infekcji kanciastej plamistości ogórków
    • brak lub niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni i mącznika rzekomego
    • niskie lub średnie ryzyko wystąpienia infekcji mączniaka prawdziwego
    • 22 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją parcha dyniowatych
    • 23 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy
  • Warzywa psiankowate
    • brak lub niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy, szarej pleśni i zarazy ziemniaka
    • 17 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
    • przez cały tydzień występowało ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
    • 23 mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją fytoftorozy

 

REGION ZAMOŚCIA:

  • Warzywa cebulowe:
    • brak lub niskie ryzyko wystąpienia infekcji szarej pleśni
    • 20 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego
    • 20-22 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium
    • 20 oraz 22 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
    • przez większość tygodnia występowało ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
    • 20 oraz 22 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy, chwościka
    • brak lub niskie ryzyko wystąpienia infekcji szarej pleśni
    • 20 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy naci oraz wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mokrej zgnilizny
    • 21 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka
  • Warzywa kapustne:
    • 17 oraz 20-23 czerwca występowało ryzyko zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych
    • 20 oraz 22 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego oraz mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją czerni krzyżowych
    • brak lub niskie ryzyko wystąpienia infekcji szarej pleśni i suchej zgnilizny kapustnych
    • 20 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mokrej zgnilizny kapustnych
    • 19-21 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją czarnej zgnilizny kapustnych
  • Warzywa liściaste
    • brak lub niskie ryzyko wystąpienia infekcji szarej pleśni i mączniaka rzekomego
    • przez większość tygodnia występowało ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
    • 20 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mokrej zgnilizny
    • 20 i 21 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy liści
  • Warzywa dyniowate
    • od 17 czerwca występowały sprzyjające warunki do infekcji kanciastej plamistości ogórków
    • 20 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego
    • brak lub niskie ryzyko wystąpienia infekcji szarej pleśni
    • przez większość tygodnia występowało ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
    • 20 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mokrej zgnilizny
    • 20 i 21 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy
    • 19-22 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją parcha dyniowatych

REGION GORZOWA WIELKOPOLSKIEGO:

  • Warzywa cebulowe:
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji mączniaka rzekomego i Stemphyllium
    • 22 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
    • od 17 czerwca występowało ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
    • 22 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni
    • 21 i 22 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją chwościka
    • 23 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka
    • 21-23 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
  • Warzywa kapustne:
    • 22 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją czerni krzyżowych oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni
    • 21-23 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
    • brak ryzyka zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych oraz suchej zgnilizny kapustnych
    • 18 oraz 21-22 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego
  • Warzywa liściaste
    • brak ryzyka zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego i antraknozy liści
    • od 17 czerwca występowało ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
    • 21-23 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
    • 22 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni
  • Warzywa dyniowate
    • od 17 czerwca występowało ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego i kanciastej plamistości ogórków
    • 22 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni
    • brak ryzyka zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego, antraknozy i parcha dyniowatych

 

REGION ŻUŁAW:

  • Warzywa cebulowe:
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji mączniaka rzekomego, alternariozy i szarej pleśni
    • 21-22 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji alternariozy, zgnilizny twardzikowej i szarej pleśni
    • 21 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją chwościka
    • 22 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcja alternariozy naci
    • przez większość tygodnia występowało niskie ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
    • 23 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcja zarazy ziemniaka
  • Warzywa kapustne:
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji czerni krzyżowych, szarej pleśni, zgnilizny twardzikowej oraz suchej zgnilizny kapustnych
    • 21-22 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego oraz niskie ryzyko zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych
    • 21 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją czarnej zgnilizny
  • Warzywa liściaste
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, zgnilizny twardzikowej, antraknozy liści oraz mączniaka rzekomego
    • przez większość tygodnia występowało niskie ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
  • Warzywa dyniowate
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, mączniaka rzekomego, antraknozy dyniowatych oraz kanciastej plamistości ogórków
    • przez większość tygodnia występowało niskie ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego
    • 21-22 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją parcha dyniowatych

REGION PODKARPACIA:

  • Warzywa cebulowe:
    • 17 oraz 21 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji mączniaka rzekomego, alternariozy i szarej pleśni
  • Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji alternariozy, mączniaka prawdziwego, zarazy ziemniaka i szarej pleśni
    • 21 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją chwościka
    • 18 oraz 22 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy naci i mokrej zgnilizny
  • Warzywa kapustne:
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji czerni krzyżowych oraz szarej pleśni
    • 17 oraz 22 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mokrej zgnilizny kapustnych
    • 17 czerwca mogło wystąpić ryzyko zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych
    • 17 oraz 21 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego oraz suchej zgnilizny kapustnych
    • 17, 19 oraz 21 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją czarnej zgnilizny
  • Warzywa liściaste
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, mączniaka prawdziwego
    • 17 oraz 22 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mokrej zgnilizny
    • 17 oraz 21 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy liści
  • Warzywa dyniowate
    • brak ryzyka wystąpienia infekcji szarej pleśni, mączniaka prawdziwego i kanciastej plamistości ogórków
    • 17 oraz 22 czerwca wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mokrej zgnilizny
    • 17 oraz 21 czerwca wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy oraz parcha dyniowatych.

Komunikat Agro Smart Lab


ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Najpopularniejsze artykuły

Polecamy

INNE ARTYKUŁY AUTORA

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

warzywa siarkopol nawożenie nasiona
tunele przymrozki folia

NEWSLETTER

Warzywniczy newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu WARZYWA.pl