Komunikaty dotyczące chorób oparte są na podstawie modeli chorobowych uzyskujących dane z kilkudziesięciu stacji meteorologicznych zlokalizowanych w różnych regionach Polski. Komunikaty dotyczące szkodników oparte są na podstawie kilkunastu pułapek automatycznych zlokalizowanych w rejonie Igołomi, Charsznicy, Sieradza, Łęczycy, Włocławka i Warszawy.
Przekazujemy Państwu kolejną ocenę występowania chorób w uprawach warzywniczych przygotowane przez AgroSmartLab. Informacje dotyczą poprzedniego tygodnia i mają pomóc w ocenie zagrożeń i poprawności wykonywanych zabiegów w poszczególnych uprawach a oparte są na podstawie modeli chorobowych, uzyskujących dane z kilkudziesięciu stacji meteorologicznych z całej Polski. Monitoring i sygnalizacja w czasie rzeczywistym dostępna jest dla osób, które posiadają abonament AgroSmartLab. Pełna informacja na stronie: https://agrosmartlab.com/monitoring-chorob-i-szkodnikow/
REGION IGOŁOMI I CHARSZNICY:
- Warzywa cebulowe:
16 maja mogła wystąpić infekcja szarą pleśnią;
17 maja wystąpiło zagrożenie infekcją mączniaka rzekomego;
18 maja mogła wystąpić infekcja alternariozą
19 maja wystąpiło zagrożenie infekcją Stemphyllium - Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
18 maja mogła wystąpić infekcja alternariozą;
19 maja wystąpiło zagrożenie infekcją zgnilizny twardzikowej na plantacjach warzyw korzeniowych oraz mogło dojść do infekcji zarazą ziemniaka - Warzywa kapustne:
16 i 17 maja wystąpiło zagrożenie infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych;
16 maja wystąpiło niskie zagrożenie infekcją szarej pleśni oraz suchej zgnilizny kapustnych;
17-19 maja wystąpiło zagrożenie infekcją mączniaka rzekomego – szczególnie podatne rośliny będące w fazie rozsady;
18 maja mogło wystąpić zagrożenie infekcją czerni krzyżowych;
19 maja wystąpiło zagrożenie infekcją zgnilizny twardzikowej, obserwowano niewielką liczebność śmietki kapuścianej - Warzywa liściaste
16 maja mogła wystąpić infekcja szarą pleśnią;
17 maja mogła pojawić się infekcja antraknozą liści w uprawach sałaty;
19 maja wystąpiło zagrożenie infekcją zgnilizny twardzikowej;
przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym.
REGION DOLNEGO ŚLĄSKA:
- Warzywa cebulowe:
16 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni - Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
16 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
17 maja mogła wystąpić infekcja zarazą ziemniaka - Warzywa kapustne:
16 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni, suchej zgnilizny kapustnych oraz mączniaka rzekomego (szczególnie podatne rośliny będące w fazie rozsady);
17 maja mogła wystąpić infekcja pierścieniową plamistością kapustnych - Warzywa liściaste:
16 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
16-19 maja mogło dojść do infekcji mączniakiem prawdziwym.
- Szparagi
16 maja mogła wystąpić infekcja powodującą rdze szparagów.
REGION GÓRNEGO ŚLĄSKA:
- Warzywa cebulowe:
16 i 17 maja wystąpiło zagrożenie infekcją szarej pleśni;
17-19 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium. - Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
- 15-19 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka;
- 16 i 17 maja wystąpiło zagrożenie infekcją szarej pleśni
- Warzywa kapustne:
- 14-19 maja wystąpiło zagrożenie infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych
- 16 i 17 maja wystąpiło zagrożenie infekcją szarej pleśni oraz suchą zgnilizną kapustnych
- 19 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją czarnej zgnilizny kapustnych
- przez większość tygodnia utrzymywały się sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniaka rzekomego (szczególnie podatne rośliny będące w fazie rozsady)
- Warzywa liściaste
16, 17 i 19 maja wystąpiło zagrożenie infekcją antraknozy liści w uprawach sałaty;
16 i 17 maja wystąpiło zagrożenia infekcją szarej pleśni;
19 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją czarnej zgnilizny kapustnych;
przez większość tygodnia występowały dość sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym.
REGION SIERADZA I KALISZA:
- Warzywa cebulowe:
- 17 i 18 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium;
- 17 maja mogła wystąpić infekcja szarej pleśni.
- Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
- 17 maja mogła wystąpić infekcja szarej pleśni
- 18 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
- 16-19 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka
- Warzywa kapustne:
- 16-18 maja wystąpiło zagrożenie infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych;
- 17 maja wystąpiło zagrożenie infekcją suchej zgnilizny kapustnych oraz mogła wystąpić infekcja szarej pleśni;
- przez większość tygodnia występowało niskie ryzyko infekcji mączniaka rzekomego (szczególnie podatne rośliny będące w fazie rozsady);
- 18 maja wystąpiło niskie zagrożenie infekcją zgnilizny twardzikowej;
- obserwowano niewielką liczebność śmietki kapuścianej.
- Warzywa liściaste
17 maja wystąpiła infekcja antraknozą liści w uprawach sałaty oraz mogła wystąpić infekcja szarej pleśni;
18 maja wystąpiło niskie zagrożenie infekcją zgnilizny twardzikowej;
przez większość tygodnia występowały dość sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym
REGION TOMASZOWA MAZOWIECKIEGO:
- Warzywa cebulowe:
- 16 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
- 17 maja mogło wystąpić zagrożenie infekcją mączniaka rzekomego;
- 18 i 19 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium;
- 18 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy.
- Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
- 16 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
- 18 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy oraz zgnilizny twardzikowej;
- 16-19 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka.
- Warzywa kapustne:
- 16 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
- 16 i 17 maja wystąpiło zagrożenie infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych oraz niskie ryzyko zagrożenia suchą zgnilizną kapustnych;
- 18 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej oraz czerni krzyżowych;
- przez większość tygodnia utrzymywały się sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniaka rzekomego (szczególnie podatne rośliny będące w fazie rozsady).
- Warzywa liściaste:
16 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
17 maja wystąpiła infekcja antraknozą liści w uprawach sałaty;
18 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej
przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym
REGION POZNANIA I WRZEŚNI:
- Warzywa cebulowe:
- 17 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium;
- 13 i 17 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni.
- Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
13 i 17 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
przez większość tygodnia mogło dojść do wystąpienia infekcji zarazą ziemniaka.
- Warzywa kapustne:
- 17 maja wystąpiło zagrożenie infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych oraz mogło wystąpić zagrożenie infekcją suchej zgnilizny kapustnych;
- 13 i 17 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
- przez większość tygodnia utrzymywały się sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniaka rzekomego (szczególnie podatne rośliny będące w fazie rozsady).
- Warzywa liściaste:
17 maja wystąpiła infekcja antraknozą liści w uprawach sałaty;
13 i 17 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym.
- Szparagi
- 13 i 17 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
przez większość tygodnia występowały bardzo sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji rdzą.
- 13 i 17 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
REGION KUJAW:
- Warzywa cebulowe:
- 16-18 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego;
- 17-19 maja mogła wystąpić infekcja alternariozą;
- 18 i 19 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium;
- 16 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni.
- Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
- 16 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
- 17-19 maja mogła wystąpić infekcja alternariozą;
- 18 i 19 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej;
- 16-19 maja mogła wystąpić infekcja zarazą ziemniaka.
- Warzywa kapustne:
- 18 i 19 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej;
- 17-19 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych i mączniaka rzekomego (szczególnie podatne rośliny będące w fazie rozsady) oraz mogła wystąpić infekcja czernią krzyżowych;
- 17 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją suchej zgnilizny kapustnych;
- 16 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
- obserwowano niewielką liczebność śmietki kapuścianej.
- Warzywa liściaste:
16 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego;
16 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
16-19 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy liści w uprawach sałaty;
18 i 19 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej;
przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym
REGION ŁĘCZYCY i WARSZAWY:
- Warzywa cebulowe:
- 19 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium;
- 18 i 19 maja mogła wystąpić infekcja alternariozą;
- 18 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
- 16-18 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego.
- Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
- 17-19 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej;
- 18 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
- 18 i 19 maja mogła wystąpić infekcja alternariozą;
- 16-19 maja mogła wystąpić infekcja zarazą ziemniaka.
- Warzywa kapustne:
- 16-19 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych;
- 18 i 19 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego (szczególnie podatne rośliny będące w fazie rozsady) oraz czerni krzyżowych;
- 18 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
- 17-19 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej;
- 17-18 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją suchej zgnilizny kapustnych;
- 18 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją czarnej zgnilizny kapustnych;
- obserwowano niewielką liczebność śmietki kapuścianej.
- Warzywa liściaste:
16-19 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy liści w uprawach sałaty;
16 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego;
18 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;|
7-19 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją zgnilizny twardzikowej;
przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym.
REGION ZAMOŚCIA:
- Warzywa cebulowe:
- 16 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
- 16 i 17 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego;
- 17 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium;
- 17 i 19 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy;
- Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
- 16 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
- 17 i 19 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją alternariozy;
- 16-18 maja mogła wystąpić infekcja zarazą ziemniaka.
- Warzywa kapustne:
- 16 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
- 16-17 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją suchej zgnilizny kapustnych;
- 17 i 19 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją czerni krzyżowych;
- 18 i 19 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją czarnej zgnilizny kapustnych;
- przez większość tygodnia utrzymywały się sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji pierścieniowej plamistości kapustnych oraz mączniaka rzekomego (szczególnie podatne rośliny będące w fazie rozsady).
- Warzywa liściaste:
- 16 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
- 16 i 19 maja wystąpiło zagrożenie infekcją mączniaka rzekomego;
przez większość tygodnia występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym oraz antraknozy liści sałaty.
REGION GORZOWA WIELKOPOLSKIEGO:
- Warzywa cebulowe:
- 17 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni oraz Stemphyllium
- Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
- 17 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
- 17 i 18 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją zarazy ziemniaka.
- Warzywa kapustne:
- 17 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni, suchej zgnilizny kapustnych oraz pierścieniowej plamistości kapustnych;
- 16 i 17 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego (szczególnie podatne rośliny będące w fazie rozsady).
- Warzywa liściaste
- 17 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
18-19 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka prawdziwego.
- 17 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni;
REGION ŻUŁAW:
- Warzywa cebulowe:
- 18 maja mogła wystąpić infekcja alternariozą i Stemphyllium;
18 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni.
- 18 maja mogła wystąpić infekcja alternariozą i Stemphyllium;
- Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
- 18 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni i zgnilizny twardzikowej;
- 18 maja mogła wystąpić infekcja alternariozą;
- 18 i 19 maja mogła wystąpić infekcja zarazą ziemniaka.
- Warzywa kapustne:
- 17 i 18 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości kapusty;
- 17-19 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego (szczególnie podatne rośliny będące w fazie rozsady);
- 18 maja mogła wystąpić infekcja czernią krzyżowych;
- 18 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją suchej zgnilizny kapustnych;
- 18 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni, czarnej zgnilizny kapustnych oraz zgnilizny twardzikowej.
- Warzywa liściaste:
17 i 18 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją antraknozy liści;
18 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją szarej pleśni i zgnilizny twardzikowej;
18 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją mączniaka rzekomego;
przez większość tygodnia występowało niskie ryzyko wystąpienia infekcji mączniakiem prawdziwym.
REGION PODKARPACIA:
- Warzywa cebulowe:
- 17 maja mogła wystąpić infekcja alternariozą;
- 16 i 17 maja wystąpiło zagrożenie infekcją szarej pleśni;
- 15-18 maja wystąpiło zagrożenie infekcją mączniaka rzekomego;
- 18 maja wystąpiło niskie ryzyko zagrożenia infekcją Stemphyllium.
- Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki:
- 16 i 17 maja wystąpiło zagrożenie infekcją szarej pleśni;
- 19 maja występowało niskie ryzyko zagrożenia infekcją chwościka, alternariozy naci marchwi;
- 17 maja mogła wystąpić infekcja alternariozą;
- 15-19 maja występowały sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji zarazy ziemniaka.
- Warzywa kapustne:
- 16 i 17 maja wystąpiło zagrożenie infekcją szarej pleśni i suchej zgnilizny kapustnych;
- 15-18 maja wystąpiło ryzyko zagrożenia infekcją pierścieniowej plamistości kapustnych;
- przez większość tygodnia utrzymywały się sprzyjające warunki do wystąpienia infekcji mączniaka rzekomego (szczególnie podatne rośliny będące w fazie rozsady);
- 17 maja mogła wystąpić infekcja czernią krzyżowych,
18 maja czarnej zgnilizny kapustnych.
- Warzywa liściaste:
16 i 17 maja wystąpiło zagrożenie infekcją szarej pleśni;
15-18 maja wystąpiło zagrożenie infekcją antrakznozy liści oraz mączniaka prawdziwego;
16 maja wystąpiło zagrożenie infekcją mącznika rzekomego.
Osoby zainteresowane usługą precyzyjnego systemu monitoringu i sygnalizacji chorób i szkodników w swoim regionie uzyskają więcej informacji na stronie: https://agrosmartlab.com/monitoring-chorob-i-szkodnikow/ lub e-mailowo: info@agrosmartlab.com
Źródło:Agro Smart Lab